Klokkeklovneffekten – vitalitet og glede på sykehjemmet

Søknadssammendrag

Klokkeklovnene (KK heretter) er Norges eneste forening med 10 års kontinuerlig drift hvor kjernevirksomhet er person-sentrert interaksjon og 1:1 kontaktskapende besøk på sykehjem for personer med demens. Med klovnene som «instrument» bryter KK opp isolasjon og ensomhet ved å oppnå kontakt med de som mange ikke lenger mestrer å komme i kontakt med. Målet er å oppnå kontakt og å stimulere det emosjonelle minnet.

Corona-situasjonen har tvunget å utfordre formatet vi har arbeidet siste 10 år, og flytte dette utendørs.Vi konverterer fra fysisk 1:1 interaksjon til å oppnå avstandskontakt utendørs og gjennom glass/vindu. Gjennom utendørsklovning kan klovnene ta i bruk virkemidlene (sang, dans, musikk, akrobatikk, improvisasjon, nonverbal dialog. Slik skapes kommunikasjon kontakt med beboeren fra utsiden til innsiden, gjennom glass eller forsvarlig avstand utendørs.

Fremgangsmåten er enkel; to klovner med hjerte på nesa besøker sykehjemmet. Besøket er alltid improvisert og vi har fokus på kontakt og interaksjon med beboerne. Det holdes ingen forhåndsbestemt forestilling. Beboerne er alltid hovedpersonene og KK er spesialtrent til å føle seg forsiktig fram for å møte hver enkelt i deres egen opplevelsesverden og kognitive nivå. Innholdet er improvisert, men besøket er alltid godt planlagt på forhånd gjennom digital kursing av personal, tett dialog mellom KK og avdelingsledere, muntlig brief og debrief etter hvert besøk.

Formidling og utnyttelse av midler vil skje på følgende institusjonssteder:
N.K.S. Grefsenlia, N.K.S. Kløveråsen AS, N.K.S. Olaviken, Tåsen seniorsenter, Ammerudhjemmet, Bekkelagshjemmet, Sofienberghjemmet og Vålerengahjemmet.

Det vil gjennomføres totalt 30 besøk fordelt på 2020 og 2021, samt 8 introduksjonskurs (gjennomføres digitalt).

Prosjektleder

Vibeke Stølen Andrup

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Klokkeklovneffekten – vitalitet og glede på sykehjemmet
Organisasjon
Norske kvinners sanitetsforening
Beløp Bevilget
Kr 299.500
Startdato
18.08.2020