– Nå ler jeg endelig på de rette plassene

Ellinor Hjørnevik var lei av å ikke høre hva som ble sagt på Litteraturhuset i Bergen. Så tok hun saken i egne hender.

I samarbeid med

Leder i Hørselshemmedes Landsforening Bergen, Ellinor Hjørnevik, er storfornøyd med at Litteraturhuset har fått på plass et mobilt hjelpemiddel for hørselshemmede. Hun har selv testet det flere ganger. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Jeg har vært mye på Litteraturhuset og irriterte meg over at jeg ikke fikk med meg det som ble sagt. Huset skal jo være universelt utformet, men som så ofte ellers så står det på pengene, sier Ellinor Hjørnevik.

Hun er leder i Hørselshemmedes Landsforening Bergen, og er selv hørselshemmet. Som fersk i styret i HLF Bergen bestemte hun seg raskt for at irritasjonen burde brukes til noe konstruktiv, og som tenkt, så gjort.

Enkelt i bruk

Hjørnevik tok kontakt med Litteraturhuset, som var svært positive til å få på plass teleslynge, og med søknad innvilget fra Stiftelsen Dam var de klare til å gå i gang. Imidlertid er Litteraturhuset et gammelt bygg, der rommene gjør det utfordrende å få en teleslynge til å fungere godt.

Løsningen ble derfor å kjøpe inn mobile halsslynger, som både de med og uten høreapprat kan bruke. Apparatet er svært enkelt i bruk, man henger det rett og slett rundt halsen, skrur det på og så fungerer det som en lydforsterker enten via høreapparatets teleslyngefunksjon, eller gjennom egne hodetelefoner rett i øret.

Slik ser den mobile halsslyngen ut. Man kobler den enten til høreapparatet sitt via teleslynge-funksjonen, eller man kan bruke proppene rett i ørene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Fungerer godt

For midlene i prosjektet ble det kjøpt inn totalt ni mottakere og slynger, samt tre sendere. Så langt dekker dette godt opp behovet. Samtlige ansatte på Litteraturhuset har fått opplæring i bruk av utstyret.

– Det fungerer veldig godt for oss, og vi har lært oss til å fange opp brukere som kanskje kan ha behov for utstyret, for eksempel de som ber de på scenen om å snakke litt høyere. Da kan verstsskapet gå bort og tilby et apparat, forteller driftsansvarlig ved Litteraturhuset i Bergen, Øyvind Valderhaug, og fortsetter:

– Men vi er opptatt av at dette skal være et lavterskeltilbud for publikum, slik at de som har behov for dette ikke skal være redde for å spørre.

Valderhaug forteller at de er godt fornøyd med å ha fått på plass utstyret.

– Det bidrar til at vi kan gi et enda bedre tilbud til publikum. Det vi har erfart så langt er faktisk at de fleste som har behov ikke har høreapparat, men det er en del eldre som har nedsatt hørsel som bruker hodetelefonene, sier han.

Se video om Litteraturhus for alle i Bergen:

Kan brukes i alle rom

Ellinor Hjørnevik i HLF har selv hatt glede av å bruke slyngene flere ganger, og hun er strålende fornøyd.

– Det som er veldig flott er at man kan bruke det i alle rommene i huset, uten at lyd fra andre rom slår inn på høreapparatet. Det har jeg opplevd andre steder, forteller hun.

Og best av alt: Nå er endelig kulturarrangementene gjort tilgjengelig for dem med nedsatt hørsel.

– Ja, nå kan jeg endelig le på de riktige plasse og faktisk vite hva det er jeg ler av, smiler Hjørnevik.

Driftsansvarlig ved Litteraturhuset i Bergen, Øyvind Valderhaug, er godt fornøyd med at de har fått på plass de mobile slyngene. Enkelt, billig og funksjonelt for både ansatte og brukere er hans dom. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Prosjektleder

Ellinor Hjørnevik

Detaljer
Program
Ekspress (vår 2016)
Prosjektnavn
Litteraturhus for alle i Bergen
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2016: kr 30 000
Startdato
13.06.2016
Sluttdato
21.08.2017
Status
Avsluttet
Flere detaljer

Mer informasjon om søknaden og sluttrapporten til dette prosjektet kan du få ved å kontakte søkerorganisasjonen eller sekretariatet i Stiftelsen Dam.