– Kreft tar ikke pause i krisetider
Kreftomsorg Rogaland vil bidra til at kreftpasienter finner veien ut av isolasjon.
– Kreftomsorg Rogaland har erfart gjennom de siste månedene at belastningen av å være innestengt i eget hjem, relatert til frykt for å miste den de er glad i, har vært uutholdelig for mange kreftpasienter og pårørende, sier prosjektleder Målfrid Haraldseid Eide.
Hun forteller at pårørende har opplevd frykten for at de selv skal være smittekilden, og familiene har levd med belastninger og total isolasjon.
– Vi ønsker å bidra til at kreftpasienter og pårørende finner veien ut av isolasjon, sier Eide.
Fellesskap og forståelse
Negative følelser blir forsterket når man er i isolasjon, og erfaring med kreftpasienter i isolasjon viser at sorg og krise kompliseres.
Gjennom møteplasser for kvinner med kreft, og møteplasser for pårørende vil Kreftomsorg Rogaland gi et rom for fellesskap og forståelse.
– Gjennom dette prosjektet kan vi gjenåpne tilbud for grupper som har blitt fratatt viktige møteplasser som følge av strenge smitteverntiltak, sier Eide.
Ensomhet som etterlatt
I begravelsen var det fullsatt kirke. Etter en måned var det ingen som spurte. Jeg ble ensom
Tidligere deltaker i gruppe for etterlatte hos Kreftomsorg Rogaland.
– Kreftomsorg Rogaland hadde et pilotprosjekt høsten 2019. Etter ønske fra flere om å få treffe andre i samme situasjon, startet vi en gruppe på Haugalandet, for etterlatte som hadde mistet en av sine nærmeste som følge av kreftsykdom, forteller Eide.
Evalueringen fra de som deltok viste at tilbudet hadde stor betydning. Dette underbygger forskningen som viser at det å møte andre i en lignende situasjon, og gjenkjenne andres erfaringer, kan bidra til en helsefremmende bearbeiding av sorgen. Ensomheten reduseres, normaliseres og aksepteres.
Søknadssammendrag
Kreftomsorg Rogaland har erfart gjennom de siste månedene at belastningen av å være innestengt i eget hjem, relatert til frykt for å miste den de er glad i, har vært uutholdelig for mange kreftpasienter og pårørende, både voksne og barn. Pårørende har opplevd frykten for at de selv skal være smittekilden, og har vært redd for å være den direkte årsaken til fremskyndet død. Familiene har levd med belastninger i lang tid denne våren, og total isolasjon har vært konsekvensen av frykt for smitte.
Negative følelser blir forsterket når man er i isolasjon, og vi vet av erfaring med kreftpasienter i isolasjon, at sorg og krise kompliseres. Nå som samfunnet gradvis åpner opp igjen, ønsker Kreftomsorg Rogaland å bidra til at kreftpasienter og pårørende finner veien ut av isolasjon.
Kreftomsorg Rogaland erfarer at livskriser kan mestres sammen med andre, og samtidig skape et fellesskap. Derfor ønsker vi å utvide og styrke tilbudet vårt om møteplasser for kreftpasienter og pårørende i Rogaland gjennom koronaepidemien. Møteplassene vi vil gjennomføre er:
– Møteplassen for barn
– Møteplassen for kvinner med kreft
– Møteplassen for etterlatte
I 2019 gjennomførte Kreftomsorg Rogaland hele 1756 samtaler, hvor 379 av disse var nye henvendelser. Gjennom året hadde vi kontakt med 697 kreftrammede, 770 pårørende, 330 etterlatte og 315 barn. Oppfølgingen som vi hadde viste at mange hadde behov for møteplassene våre.