Nettverksgrupper for kvinner og par som opplever spontanabort
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Spontanabort rammer svært mange kvinner, og har til dels alvorlige psykiske ettervirkninger. Det finnes et veldig begrenset tilbud om oppfølging til disse kvinnene og familiene deres. Ønskebarn fikk midler fra Dam under korona tiden til å etablere et digitalt tilbud til denne gruppen. Dette ble svært godt mottatt, med fulltegnede grupper hver gang. Etter at prosjektet ble fullført sommeren 2023 har vi fått flere henvendelser om nye treff. Vi ønsker derfor å videreføre tilbudet for de som opplever et eller flere graviditetstap. Vårt mål er å tilby støtte og hjelp til de som mister, og på den måten være med å forebygge et større traume. Vi ønsker også å trykke opp nytt opplag av brosjyren vi utviklet i sist prosjekt. Vår erfaring er at helsepersonell synes den har vært god å dele ut til de pasientene som opplever å spontanabortere. Det er mye forbygging i at pasienten får lese mer om hvorfor man mister, hva som skjer, og at det finnes noen de kan prate med dersom de har behov for det.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi ønsker å videreføre vårt Stiftelse Dam finansierte prosjekt fra 2022/2023, og starte nye nettverksgrupper for kvinner og par som har opplevd graviditetstap. Vi ønsker å avhjelpe ensomhet, og gi praktisk og emosjonell støtte i en krevende situasjon. Å møte mennesker i en situasjon noe tilsvarende sin egen kan ha en stor og god effekt når denne situasjonen kjennes tung. Møtene vil arrangeres på zoom eller tilsvarende digital plattform, noe som vil gjøre dem tilgjengelige for deltakere fra hele landet. Møter på nett kan senke terskelen for å melde seg på og å dele. Vi vil tilby et lavterskeltilbud av online-møter arrangert i grupper med max. 10 deltagere med tilsvarende erfaringer og livssituasjoner. Gruppene blir ledet av ulike møteledere med terapeutisk kompetanse og erfaring med problematikken. Vi vil holde gruppene små, slik at det er lettere å se hver enkel og at det kan føles trygt å delta aktivt. Gruppeinndeling kan variere etter påmelding, men vi ønsker å dele inn i grupper med mest mulig lik tapserfaring og livssituasjon, f.eks.egen gruppe for kvinner som har opplevd graviditetstap og er gravide igjen, eller egen gruppe for kvinner med tap sent i svangerskapet. Gruppetilbudet kan formes etter etterspørselen. Vår erfaring fra sist prosjekt tilsier at det primært er kvinnene som ønsker å delta i slike samtaler. Vi ønsker å ha en åpning også for partnere. Møtene er tenkt å arrangeres en gang i måneden og vare i cirka to timer. De vil introduseres av møteleder, hver deltaker vil få mulighet til å dele sin historie, og felles bekymringer og plager kan drøftes. Det vil være mulig å delta på ett eller flere treff. Det vil bli avholdt åtte møter i prosjektperioden 2024 Vi ønsker i tillegg å videreutvikle vår brosjyre om tilbudet. Denne ble laget under sist prosjekt, og har fått veldig god respons fra offentlige sykehus, klinikker og gynekologer. Opplaget vi trykket sist er tømt, og vi har fått flere bestillinger på nye brosjyrer.
Antall deltakere
80
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Tilbakemeldingene fra sist prosjekt var at deltakere uttrykker stor takknemlighet for det fellesskapet slike nettverksmøter gir. Tilbudet vårt ga rom for sorgen slik at den ble mer håndterbar, og at fellesskap fikk noe av skammen og ensomheten til å vike. Det finnes ikke offisielle norske tall for den økonomiske kostnaden ved spontanaborter, men det er utvilsomt at disse fører til en god del både korte og lengre sykmeldinger. Det kan også gi engstelse i nye svangerskap med de fordyrende behov for tettere oppfølging det drar med seg. For noen gir også redselen for å miste igjen tilknytningsvansker til et eventuelt nytt foster og barn, og kan gi problematiske etterfødselsreaksjoner hos kvinnen. Dette er åpenbare belastninger både for kvinnen, hennes familie og for samfunnsøkonomien. Vår tanke med vårt prosjekt er at det kan skape trygghet å møte et felleskap med likesinnede. Det å kunne dele bekymringer med andre kan være med å avhjelpe belastningen på andre ressurser i samfunnet.
Plan for gjennomføring
Prosjektlederen Margrete Raugstad vil ha hovedansvaret for å gjennomføre alle treffene. Hun har ansvar for å planlegge alt det praktiske som rekruttering av deltakere, markedsføring og kontakt med fagmiljøene. Hun vil sammen med terapeutene utvikle innholdet av de ulike treffene. Raugstad vil også rekruttere eventuelle likepersoner til å delta under og/eller etter treffene. Hun vil også arbeide med evaluering underveis og sluttrapport. Hun har også ansvar for å videreutvikle brosjyren, opptrykk og distribusjon. Hege Paulsen og Mari Heger vil bidra både som terapeuter og likepersoner i møtene, og bistå ved eventuelle behov for oppfølging av deltakere i etterkant av møtene. Februar 2024: Prosjektgruppen samles og blir enige om rammene for prosjektet. Raugstad, Heger og Paulsen deltar. Februar – Mars 2024 : Gjøre tilbudet kjent og starte rekruttering av deltagere. Raugstad deltar. Mars 2024 : Gjennomføre nettmøte nr 1 og utføre evaluering i etterkant. Raugstad, Paulsen og Heger April – Juni 2024: Ytterligere 3 nettmøter avholdes (Heger og Paulsen) Hele prosjektgruppen kan gjøre justeringer underveis for å styrke tilbudet. Det gjennomføres en spørreundersøkelse av deltagere så langt om hvordan de opplever tilbudet (Raugstad) Videreutvikle brosjyre, trykk og distribusjon. Utføres av Raugstad Høsten 2024: Vi gjennomfører de resterende 4 treffene. Utføres av Heger og paulsen. Desember 2024 – Datainnsamling fra høsttreffene. Gjennomføre bred evaluering. Gjennomføre intervju med 2-4 deltagere. Dette utføres av Raugstad Januar 2025: Distribuere erfaringer. Artikler til medlemsblad, pressemeldinger og leserinnlegg (Raugstad) Februar 2025: Sluttrapportering. Raugstad, Paulsen og Heger deltar.