Øke og opprettholde engasjement for frivillig arbeid blant medlemmene

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Ulike undersøkelser viser at interessen og engasjementet for frivillig arbeid i samfunnet har hatt en sterk nedgang de siste årene. Mange har har en hektisk livsstil hvor det kan være vanskelig å føle at tiden strekker til for å engasjere seg frivillig i tillegg til jobben. Mange har fått større økonomiske utfordringer de siste årene og økonomiske bekymringer kan føre til at folk prioriterer betalt arbeid foran frivillig arbeid for å sikre inntekt og økonomisk stabilitet for seg og familien. Vi ser at manglende bevissthet og informasjon om frivilliges muligheter eller organisasjoners behov kan være en faktor som også stopper folk. I forbindelse med Korona skjøt digital samhandling virkelig fart. Folk endret sin sosiale samhandling til virtuelle relasjoner, som igjen kan ha påvirket mer tradisjonelle former for fellesskapsengasjement, inkludert frivillig arbeid. Korona førte også med seg flere former for isolasjon og utestengning og gjorde det vanskelig å opprettholde samhold på samme fysiske måte som tidligere. LNT Oslo og Akershus har lenge merket nedgangen i interesse for frivillig arbeid og har nå ikke nok ressurser til å utøve foreningens hensikt og formål, særlig knyttet til det tradisjonelle styrearbeidet og det viktig arbeidet Likepersontjenesten utfører på sykehusene.

Aktivitet/tiltak/metode

Ifølge frivillighetsbarometeret 2023 er det kun 3,8 % av befolkningen som er involvert i aktiviteter knyttet til organisasjoner som LNT. Foreningen har i dag 596 registrerte medlemmer. Styret består av 4 personer, og Likepersontjenesten teller 14 personer. Dette utgjør 3 % av fylkeslaget medlemsmasse. Noe som betyr at vi ligger godt under et allerede lavt snitt. Vi ønsker å øke interessen og engasjementet for frivillig arbeid ved å adressere noen av utfordringene nevnt over. Prosjektets mål er derfor å vise: 1. Hva foreningen gjør og hvordan frivilliges innsats bidrar til å oppnå et større mål, 2. Hva som forventes av frivillige, både i form av oppgaver og tidsforpliktelse, 3. Ulike type oppgaver med fleksibilitet i tid og innsatsnivå, 4. Skape et sterkt fellesskap blant våre frivillige gjennom sosiale arrangementer og workshops og 5. Tilby nødvendig opplæring og støtte til frivillige. Vi vet at følelsen av tilhørighet kan styrke engasjementet. Vi starter derfor med et informasjonsmøte om foreningens mål og hensikt for medlemmene og deres pårørende. Målgruppen i prosjektet er alle medlemmer i Oslo og Akershus fylkeslag. Informasjonsmøtet blir starten på en rekke aktiviteter utover året som skal sikre engasjement og deltakelse. Etter informasjonsmøte vil det bli arrangert en rekke seminarer, lavterskel aktiviteter, sosiale aktiviteter og informasjonsmøter. Det legges også opp til praktisk deltakelse for å få viktig kunnskap om aktivitetene og en unik mulighet til å “kjenne på kroppen” hvordan det føles å delta, og ikke minst få den gode følelsen av mestring på det å bidra med noe viktig for andre. Vi kommer til å evaluere prosjektet ved å dele en spørreundersøkelse etter hvert arrangement. På den måten vil vi kunne si noe om hvor vidt prosjektet har ført til bredere engasjement blant medlemmene og om flere ønsker å bli frivillig. LNT Oslo og Akershus følger personvernreglene til organisasjonen, og alt av deltakereinformasjon vil bli slettet i etterkant av samlingen.

Antall deltakere

596

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil kunne styrke fylkeslagets likepersonstjeneste. En likeperson er ansett som et viktig element i pasientens reise og tilfører noe annet enn det helsepersonell kan. Mens helsepersonell gir råd og hjelp som er medisinsk og teoretisk forankret, har likepersoner erfaringsbasert kunnskap om livet som syk. Det er forskjell på det å ha levd det, og det å ha lært det. Likepersontjenesten er derfor ment som et supplement til helsevesenet. Vi er der både som emosjonell støtte, reduksjon av ensomhetsfølelse og bidrar til økt livskvalitet. Foreningen må rekruttere flere Likepersoner for å dekke sykehus og aktiviteter i Oslo. Klarer vi det gjør vi livet bedre for svært mange i vår pasientgruppe. Videre vil prosjektet kunne styrke fylkesstyret i foreningen som igjen vil gi flere medlemmer gode og attraktive medlemstilbud. Styret har leder, kasserer og sekretær, samt en ansvarlig for Besøkstjenesten. Gjennom prosjektet ønsker vi å rekruttere en prosjektleder for å håndtere fremtidige arrangementer. Styret skal ivareta foreningens daglige virksomhet, herunder kontakt og samhandling med offentlige myndigheter, organisasjoner, helseforetak og andre på lokalt plan som kan ha betydning for LNT sitt formål og arbeidsområder. Ny-rekruttering til styret vil kunne bidra til å ivareta alle disse viktige aktivitetene, som igjen vil bidra til mer fokus på våre medlemmer og rekruttering til foreningen. Styret anser pårørende som viktige støttespillere for vår pasientgruppe. Styret har derfor besluttet å sette mer fokus på dette arbeidet og har i sin handlingsplan løftet dette opp som et satsingsområde fra 2024. Styret skal skape en arena for deling av erfaring og utfordringer, og prosjektet vil kunne styrke tilbudet til pårørende i foreningen.

Plan for gjennomføring

Hver aktivitet gjennomføres som et delprosjekt. Det vil si at vi kommer til å planlegge aktivitetene, gjennomføre og evaluere hver aktivitet før vi startet på neste. På den måten kan vi sikre at vi kan bruke evalueringen til å nå ut bedre på neste aktivitet og tilpasse aktivitetene til målgruppen. Gjennom året er følgende aktiviteter planlagt: Info-møte – informere bredt Pårørende seminar – Sette den pårørendes situasjon i fokus Lavterskel aktivitet – Pizzakveld Likepersoner Lavterskel aktivitet – Bowling for medlemmene Sommerlunsj Likepersoner – sosialt og samlende Medlemsmøte – foredrag med kunnskapsbygging Lavterskel aktivitet – sosialt og samlende for barn og unge Info-møte Medlemmer – informere bredt og status om prosjektet Likepersonkurs – Revitalisere og motivere likepersoner Lavterskel aktivitet Pizzakveld for pårørende med erfaringsutveksling Julelunsj Besøkstjenesten – sosialt og samlende Lavterskel aktivitet – Bowling for medlemmene – sosialt og samlende Prosjektgruppen har ansvar for aktivitetene og vi kommer til å starte planleggingen så snart vi mottar midler. Det er mange aktiviteter som skal arrangeres, og vi kommer derfor til å fordele ansvaret til ulike styremedlemmer. Etter endt arrangement kommer vi til å gjennomføre et møte og diskutere tilbakemeldingene fra aktiviteten/tiltaket. Tilbakemeldingene kommer vi til å ta med oss i planleggingen av neste aktivitet. Prosjektleder har ansvaret for å ha kontroll over aktivitetene og lage en plan for når planlegging av hver aktivitet skal starte. Prosjektleder har også ansvaret for å samle inn evalueringen fra alle arrangementene og de vil vi samle i en sluttrapport som sendes til Stiftelsen Dam.

Prosjektleder

Annie Ryan

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Øke og opprettholde engasjement for frivillig arbeid blant medlemmene
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2024: kr 140 000
Startdato
07.04.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring