Ønskesendingen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Blant de 45000 som har epilepsi og de 2500 årlig diagnostiserte, er informasjon, veiledning og rådgivning blant det som savnes mest. Mange ønsker også å lære av andres erfaringer. Kvalitetssikret informasjon om temaer knyttet til epilepsi gir større trygghet, kan øke livskvalitet og sikre at riktigere helsehjelp. Det er en rekke temaer som etterspørres ifm kurs og veiledning. Det å arrangere kurs over hele landet innen et bredt spekter av temaer er svært utfordrende, og vi har løpende et udekket behov for samlinger der deltakerne kan få kunnskap fra både fagpersoner og likepersoner.

Målsetting for prosjektet

Spre kunnskap om sentrale temaer knyttet til epilepsi til direkte berørte over hele landet gjennom interaktive strømmede sendinger i sosiale medier.

Målgruppe

Mennesker med epilepsi og deres pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

En prosjekt med tillitsvalgte og rådgivere får ansvaret for planlegging av sendingenes temaer og form. Fra strømmelevernadør vil det innhentes råd i planlegging, og sikres opplæring for at prosjektleder skal kunne produsere og distribuere strømmede, interaktive møter i fremtiden. 6 temabaserte sendinger skal produseres, hvorav to med bistand fra leverandør. Sendingene vil ha form som uformelle samtaler mellom 3 personer, hvorav minimum en likeperson og en fagperson. Hver sending vil vare fra 20 til 40 min. Innspillingen foregår i egne lokaler etter enkel tilrettelegging for lyd og lys. Undervis i sendingene kan seere sende inn spørsmål som vil besvares og trekkes inn i sin samtale. Direktepublisering vil være på YouTube, og opptak av sendingene vil i ettertid legges i andre sosiale medier. Prosjektgruppen vil sette ned en temaplan for alle sendingene, i tilfelle lav respons fra potensielle seere. Temaplanen vil være fleksibel for ønsker som vi tar imot gjennom kommentarfelt på facebook ved annonsering, og i løpet av de enkelte sendingene. Når alle de sendingene er gjennomført, vil prosjektgruppen evaluere resultater basert på seertall, engasjement og rekkevidde i sosiale medier, og gi anbefalinger for videreføring av prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan: Nedsette prosjektgruppe Feb – mar: Planlegge produksjon og innledende opplæring med støtte fra ekstern produsent Apr: Annonsere sendinger og forespørre temaer Mai: Legge produksjonsplan og annonsere sendeskjema Juni: Første sending med bistand fra ekstern leverandør August: Andre sending med bistand fra ekstern leverandør Sep-des: Månedlige sendinger på egenhånd Des: Evaluering og plan for videreføring av prosjekt

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ca. 45 000 mennesker har epilepsi i Norge. Undersøkelser viser at informasjon, veiledning og rådgivning er det blant det som savnes mest hos de berørte. I tillegg ønsker mange å lære av andres erfaringer med diagnosen. Siden epilepsi er en sykdom med store variasjoner, er det mange ulike temaer som det ønskes kurs og veiledning om, fra grunnopplæring for nydiagnostiserte, kunnskap om behandlingsmetoder, tilleggsutfordringer, skolegang, arbeidsliv, rettigheter og ikke minst mestring av en uforutsigbar hverdag. Det å arrangere kurs over hele landet innen et så bredt spekter av temaer er svært utfordrende, og vi har et udekket behov for samlinger der deltakerne kan få kunnskap fra både fagpersoner og likepersoner. Norsk Epilepsiforbund ønsket derfor å lage en serie interaktive TV-sendinger i sosiale medier med forskjellige temaer knyttet til epilepsi. Vi ønsket også å tilrettelegge for at denne form for informasjon og veiledning kan videreføres som et varig tilbud i fremtiden.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Norsk Epilepsiforbund gjennomførte fire sendinger i løpet av prosjektperioden, som er lavere enn målet vi hadde om seks sendinger. Totalt, nådde vi 6 000 mennesker i løpet av prosjektperioden, som også er lavere enn de 10 000 vi siktet mot.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

6000

Prosjektgjennomføring/Metode

I starten av prosjektet fikk vi gjort om et hjørne i et av administrasjonens kontorer til en studiovegg. Utstyr anskaffet vi gjennom HDR Norway. Deretter begynte vi å planlegge for sendinger. Vi bestemte oss for å legge opp sendingen mer som en «kafésamtale» hvor seerne var invitert enn et formelt intervju eller foredrag, og opplevde at både erfarne leger og personer med lang egenerfaring var villige til å snakke med oss på kamera. Tre sendinger ble gjennomført i februar 2019, men etter dette sluttet prosjektleder i organisasjonen. Dette førte til at prosjektet dessverre stoppet opp i lang tid, før det ble tatt opp igjen høsten 2019. To sendinger ble planlagt for november/desember 2019, men den ene måtte utsettes. Dermed var kun fire sendinger gjennomført ved prosjektperiodens slutt. Vi hadde imidlertid fått innarbeidet sendinger som en rutine i administrasjonen, slik at en ny sending ble gjennomført i februar 2020, og flere var i planlegging da Covid-19 gjorde at vi måtte stenge kontoret midlertidig. Sendingsutstyret har også kommet samarbeidsorganisasjoner til gode. Bl.a. gjennomførte Hjernerådet to webinarer med vårt studio og utstyr i 2019.

Resultater og resultatvurdering

Vi hadde færre sendinger og nådde færre personer enn planlagt i prosjektperioden. Vi kom oss imidlertid inn i en sendingsrutine som kan videreføres etter prosjektslutt. Vi har lært oss at det beste er å streame direkte til Facebook, da sendingene vi gjorde på denne kanalen nådde 3 000 personer, mens sendingene vi gjorde via Youtube bare nådde 1000. Dersom vi nå viderefører prosjektet med en sending i måneden, ser vi potensiale til få årlige visningstall på 30-40 000. Sendingene som er gjennomført har skapt et godt engasjement, og tilbakemeldingene om tiltaket har vært utelukkende positive.

Oppsummering og videre planer

Gjennom dette prosjektet fikk vi muligheten til å nå ut til publikum på en ny måte gjennom direktestrømming til sosiale medier. Vi gjennomførte færre sendinger enn planlagt, og vi nådde frem til færre personer, men vi viderefører sendingene etter prosjektslutt. Noen sendinger har måttet utsettes, grunnet Covid-19, men vi ser at muligheten til elektronisk kursing som er skaffet gjennom prosjektet er spesielt viktig nå som fysiske møter ikke kan gjennomføres. Derfor er vi i kontakt med SSE om å planlegge felles tiltak for å nå ut til de som trenger informasjon om epilepsi i denne perioden.

Prosjektleder

Jørn Sibeko

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Ønskesendingen
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2018: kr 133 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring