Pedalen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom flere år har vi hatt et ønske om ytterligere fokus på lavterskel arbeidstrening og aktivitet, både for å bidra til økt livskvalitet for mennesker som står langt fra arbeidslivet, men også for å tilrettelegge for et inkluderende arbeidsliv. Pedalen favner om dette og tilbyr et trygt og inkluderende fellesskap, med daglig veiledning og oppfølging av den enkelte. Vi erfarer at det å kunne tilby ulike arbeidstreningsarenaer, med forskjellige kvaliteter bidrar til positive prosesser preget av trygghet, motivasjon og endring.

Målsetting for prosjektet

Tilby arbeidstrening ukentlig til omlag ti deltakere, med mål om istandsetting til ordinært arbeid og selvforsørging. Tilby mosjon, aktivitet i fellesskap med mål om bedret fysisk og psykisk helse og økt livskvalitet. Drifte et prosjekt som på sikt blir økonomisk bærekraftig.

Målgruppe

Mennesker som står langt fra arbeidslivet , med utfordringer knyttet til rusavhengighet og mennesker som opplever sosial eksklusjon og redusert psykisk helse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet skal etablere og tilby både meningsfylt og variert aktivitet med fokus på økt livskvalitet, identitetstrening til arbeidstaker og bedret helse. Fokus og tilbud om både arbeidstrening og nettverk/fritidstilbud. Det skal tilrettelegge og motivere til å stå i aktivitet for gode overganger mellom tiltak og aktivitet. Med et mål i enden om istandsetting til andre attføringstiltak og der igjen; evnen til å være økonomisk selvforsørgende. Tilrettelegge for veiledningstilbud med fokus på personlige utfordringer og bevisstgjøring av egne ressurser og muligheter. Tilby et trygt og inkluderende fellesskap, med daglig veiledning og oppfølging. Tilrettelegge for kompetansehevende tiltak som vedlikeholdskurs, samt systematisk evaluere og dokumentere måloppnåelse gjennom deltakerundersøkelser. LØFT-metodikken vil bli benyttet bevisst sok metode i arbeidet. Vi skal motivere til endring for at den enkelte skal finne sin styrke til å gjøre det som skal til for å nå oppsatte mål. Vi vil benytte oppgaveorientert tilnærming og hente elementer fra sosialt entreprenørskap.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017/18: Ansette arbeidsveileder, profilering, rekruttere deltakere, etablere ytterlige kontakt med flere sykkelleverandører, koble eksisterende nettverksarbeid og nye aktiviteter, kurs og fritidstilbud. 2018/19: Drift, rutiner og profilering. Utvide fokus på samarbeid med klubber og foreninger. Evaluere hittil med samarbeidspartnere, deltakere og ansatte i prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet skal tilby aktivisering og arbeidstrening til mennesker som står langt fra arbeidslivet, med utfordringer knyttet til rusavhengighet og/eller tidligere soningsbakgrunn. Med et mål om istandsetting til andre attføringstiltak, og evnen til å være økonomisk selvforsørget. Målgruppen er mennesker som står langt fra arbeidslivet, med utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. Mennesker som opplever sosial eksklusjon og med liten tilknytning til arbeidsmarkedet. Høsten 2016 startet Kirkens Bymisjon i Drammen opp et lite forprosjekt av «Pedalen sykkelverksted», i Drammen sentrum. Et lite budsjett, mye pågangsmot og et ønske om å nå mennesker som stod langt fra arbeidslivet, med uttalte utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. Kirkens Bymisjon hadde på det tidspunktet tre andre arbeidstreningsarenaer for målgruppene, allikevel opplevde vi en etterspørsel og et behov for en arena, som i større utstrekning hadde anledning til enda nærere oppfølging, da i et mindre miljø.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har hatt en stor nytte, både for oss som organisasjonen, men mest av alt for enkeltmennesker, som har oppnådd varige endringer i eget liv. På det samfunnsøkonomiske plan har arbeidet i prosjektet gjort en forskjell. Flere av deltakerene i prosjektet har levd liv med rus, kriminalitet og gjentatte tilbakefall. Det at disse nå er selvforsørget gjennom arbeid har en enormt stor verdi. Totalt har 9 deltakere gått videre til attførings. 7 deltakere har fått ordinært arbeid og står fortsatt i dette. 1 har gått til utdanning. 1 deltaker har strevd i langt større grad enn de andre, og har gått over til en annen arbeidstreningsarena hos Kirkens Bymisjon i Drammen. 1 deltaker har fått innvilget uføre, men har fortsatt daglig oppmøte og har en sterkt forbedret livssituasjon. For noen mennesker er verken jobb eller utdannelse en varig løsning, men det å ha et sted å gå til og oppleve mestring er allikevel særdeles verdifullt. Enkelte ganger kan det være forskjellen på liv og død.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

19

Prosjektgjennomføring/Metode

Kirkens Bymisjon i Drammen har gode erfaringer med å benytte LØFT– metodikken på veien mot og tilbake til et ordinært arbeidsliv, metodikken har blitt benyttet bevisst gjennom arbeidet i prosjektet. Vi har jobbet med å øke bevisstheten om hva de gjør som virker; kloke grep. Veilederne motiverer til endring for at den enkelte skal finne sin styrke til å gjøre det som skal til for å nå oppsatte mål. Oppgaveorientert tilnærming har også blitt benyttet i selve arbeidstreningen. Det er viktig å bygge på gode endringsprosesser, sosial trening, økt sosial kapital og nettverksbygging, for å mestre hverdagen bedre. Vi erfarer at mange i målgruppen har ønske om et arbeidsrettet tiltak, men mange står langt fra å oppfylle kriteriene til attføring (arbeidsforberedende trening). Tidsaspektet til praksis og jobb blir for kort, dette er mennesker som har behov for å prøve og som blir gitt rom for å feile, over tid. Målgruppen har også behov for å få på plass sin fysiske og psykiske helse, et avklart forhold til rus — over tid, økonomi og en stabil bosituasjon. Ved en arbeidstreningsarena, som Pedalen, har den enkelte blitt gitt denne muligheten.

Resultater og resultatvurdering

Resultatene i prosjektet henger sammen med tilgjengelige ressurser i selve arbeidet. Å ha to arbeidsveiledere som ansattressurser inn i prosjektet har vi erfart som en nødvendighet. Bakgrunnen for dette er målgruppen i prosjektet. De som har deltatt har med få unntak, vært på Pedalen over lang tid, enkelte så lenge som nærmere to år. Arbeidsveilederne har ved behov deltatt i ansvars-gruppemøter, da sammen med miljøterapeut. Tidlig erfarte vi Pedalen som en godt egnet arena for de av våre deltakere, som står absolutt lengst fra det ordinære arbeidslivet. Det er en krevende målgruppe å håndtere som eneste veileder, i tillegg til at man også skal gi opplæring, reparere sykler og betjene kunder. Prosjektet har hatt en stor nytte, både for oss som organisasjonen, men mest av alt for enkeltmennesker, som har oppnådd varige endringer i eget liv. På det samfunnsøkonomiske plan har arbeidet i prosjektet gjort en forskjell.

Oppsummering og videre planer

Pedalen er fortsatt med oss på veien videre, i første omgang ut året. Vi har ingen andre finansieringskilder enn Helsedirektoratet p.t., og det er ikke tilstrekkelig for videre drift. Det vil bli søkt videre prosjektmidler, men dette er usikre midler. Det jobbes strukturert med finansiering via næringslivet, da i form av spons til prosjektet. Det er ikke realistisk med en særlig økt inntjening på selve verkstedet, allikevel har vi et stort ønske om å opprettholde selve arbeidet. Det vil være økonomisk utfordrende i tiden fremover, men vi ser ikke med en letthet på en eventuell nedleggelse.

Prosjektleder

Anine Berg

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Pedalen
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Drammen
Beløp Bevilget
2017: kr 700 000, 2018: kr 700 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
30.06.2019
Status
Avsluttet