Psykisk helse og epilepsi

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Å leve med epilepsi betyr en hverdag med uforutsigbarhet og plutselig tap av kontroll over egen kropp og bevissthet. Forskning viser at personer med epilepsi har betydelig økt risiko for utviklingsmessige og psykiske utfordringer sammenliknet med normalbefolkningen. Mange med epilepsi strever med tilleggsutfordringer; angst, depresjon og ensomhet. Forekomsten av psykiske lidelser er to-tre ganger høyere hos mennesker med epilepsi enn i den generelle befolkningen viser nye studier. (Se artikkel i Epilepsinytt nr 3/23 fra SSE og St.Olavs hospital) Forskning viser at epilepsi påvirker livskvalitet. Henning og Nakken (2011) skriver i Tidsskriftet Den Norske legeforeningen at depresjon ses hyppigere blant epilepsipasienter enn hos andre. Epilepsi og depresjon | Tidsskrift for Den norske legeforening (tidsskriftet.no). Pasient – og brukerorganisasjoner etterlyser bedre tilgang på lavterskeltilbud og mestringskurs. Det er tett sammenheng mellom kronisk sykdom og psykiske helseproblemer. «Psykiske reaksjoner på somatiske helseplager bør bli sett, hørt og forstått» (Koble-kropp-og-sinn-2023 ffo.no) Personer med en kronisk sykdom er ekstra sårbare og har behov for et tilbud med vekt på psykisk helse. (ffo.no) Epilepsiforbundets rådgivningstjeneste understøtter dette behovet.

Aktivitet/tiltak/metode

Mål: gi mennesker med epilepsi verktøy til selvhjelp for god psykisk hverdagshelse gjennom dialogbasert undervisning, slik at deltagere lettere kan mestre livet med kronisk lidelse. Prosjektet er et samarbeid mellom Epilepsiforbundet, Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) og Helseveiledning AS og skal gjennomføres i samarbeid med lokallag og likepersoner, slik at arbeidet med psykisk helse kan videreføres lokalt. Målgruppe: Voksne og ungdom over 16 år med epilepsi. Innholdet i kurset skal gi deltagerne kunnskap til å forstå seg selv og epilepsien bedre og fremme opplevelse av livsmestring. Kurset gjennomføres av helseveileder og omhandler: kunnskap om tanker og følelser, anerkjennelse og aksept av livet slik det er. Kurset er basert på undervisning om psykisk helse som gjennomføres for pasienter innlagt på SSE. Kurset består av undervisning, brukermedvirkning, erfaringsdeling og filmklipp. Etikk og taushetsplikt understrekes for alle deltakere. Vi skal samarbeide med lokallag/nettverk for å tilrettelegge og arrangere dialogbaserte grupper utvalgte steder i landet. Arbeidet med psykisk helse og epilepsi skal involveres i undervisningen for våre likepersoner og lokallag på forhånd blant annet på vår likepersonsamlingen. På denne måten vil de være viktige nøkkelpersoner for rekruttering av deltagere til kursene som skal foregå lokalt.Gruppeundervisning vil foregå to kvelder av to timer fordelt på aktuelle steder i Norge. Lokallag får hovedpoengene av innholdet til videre bruk. Hvert kurs evalueres. Epilepsiforbundet rekrutterer deltakere gjennom informasjon til sykehusene lokalt, via epost og sosiale media. Utfordringen er rekruttering av deltagere og lokallag som er villige til å bruke tid og ressurser på denne type aktivitet. For optimal gjennomføring bør det også være god dialog mellom lokallag og sykehus. Epilepsiforbundet er i gang med etablering av kontakt mellom sykehus og lokallag og vil også benytte disse kanalene til rekruttering.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakerne har fått et grunnlag for mulighet til selvhjelp til en god psykisk hverdagshelse. De har også møtt andre i samme situasjon, deltagerne kan bruke hverandre som samtalepartnere i fremtiden og oppleve viktig erfaringsutveksling. Våre lokallag/nettverk og likepersoner får verktøy og opplæring i å gjennomføre nye kurs og samlinger for de som senere opplever og komme i samme situasjon. Epilepsiforbundet forventer at prosjektet skal fremme mestring og forebygge psykisk uhelse.

Plan for gjennomføring

Prosjektgjennomføring: Utforme manus og gjennomføre brukerrepresentantfilm som skal benyttes i undervisning – Prosjektleder og Prosjektmedarbeider Kurset tilpasses målgruppen og oppdatering – Prosjektmedarbeider Logistikk og gjennomføringsplan – Prosjektgruppen Informasjonskampanje – Prosjektgruppen og Ressursgruppen Likepersonsopplæring – Prosjektleder og Prosjektmedarbeider Utarbeide evalueringsverktøy – Prosjektgruppa Kursgjennomføring i 4 helseregioner – Prosjektmedarbeider i samarbeid med aktuelle lokalforeninger Prosjektet evalueres og rapporteres – Prosjektleder i samarbeid med samarbeidspartnere

Prosjektleder

Benthe Lill Krigerød

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Psykisk helse og epilepsi
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
01.04.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring