Samtaler når livet er på hell
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Økt levealder og muligheter til å forlenge liv, øker behovet for palliativ omsorg. I dag dør de fleste i sykehjem eller lignende pleieinstitusjoner. Kvaliteten i palliativ omsorg i sykehjem varierer, ikke minst fordi vi gjerne kvier oss for å snakke om døden. Dette gjelder også helsepersonell, som gjør at vi har snakket lite med pasientene (evt. deres nær-personer) om hva som er viktig for dem og ønsker for den siste tiden av livet, såkalt forhåndssamtaler (FS). Vi har visst lite om hvordan sykehjemsleger oppfatter kvalitet i palliativ omsorg i sykehjem og FS. Ringsaker kommune, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (Innlandet, Hedmark)(USHT) og Høgskolen i Innlandet har gjennomført et forskningsprosjekt om tematikken (PallCare). Nå ønsker vi i samarbeid med Hospiceforum, Norge å arrangere en dagskonferanse med fokus på kvalitet i palliativ omsorg i sykehjem, FS og åpenhet om døden. På konferansen skal blant annet resultatene fra PalCare-studien presenteres. En del av tematikken i konferansen kan ses som en videreføring av tidligere prosjekt gjennomført via Hospiceforum, Norge: «Samtaler rundt kjøkkenbordet» – finansiert av stiftelsen DAM.
Aktivitet/tiltak/metode
Søknaden gjelder tilskudd for å arrangere en dagskonferanse. Hensikten er å bidra til åpenhet om døden, spre kunnskap om forhåndssamtaler, betydningen av disse, samt kvalitet i palliativ omsorg i norske sykehjem. Målgruppe. Det blir en åpen invitasjon. Vi vil spesielt sende invitasjon til helsepersonell med interesse for palliativ omsorg og livets slutt, forskere, frivillige, pasienter og pårørende. Planlagte temaer er: -Hvordan er det palliative omsorgstilbudet i Norge i dag? -Kvalitet i lindrende omsorg og behandling -Resultater fra forskningsprosjektet PalCare – sykehjemslegers oppfatninger -Pasient-/Pårørendeerfaringer -Pasientstudien Pal Care – pasienterfaringer -Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling- Etikk og juss -Behandlingsavklaring i møte med pasienter og pårørende. Erfaringer fra praksis. -Implementering av forhåndssamtaler, resultater fra forskningsprosjekt -Åpenhet om døden – hvorfor og hvordan? -Blir enkelte problemstillinger aldri for gamle? Hvor var vi, hvor er vi og hva nå? Evalueringen vil skje v. spørreskjema (valgfritt: papir eller Google Forms).
Antall deltakere
75
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Ambisjonsnivå på virkningen av en dagskonferanse som denne søknaden omhandler, er moderat. Selv om det vil være en «dråpe i havet», er dråpen viktig. Vi ønsker å sette søkelys på kvalitet i palliativ omsorg i sykehjem i og med at kompetansen i norske sykehjem er relativt lav og at de fleste dødsfall skjer der i dag. Vi ønsker også å gi et lite bidrag til at vi kan få et åpnere forhold til vår egen og våre nærmestes død og til hva forhåndssamtaler er, og nødvendigheten av disse. Gjennom dette kan vi stimulere deltagerne til å etterspørre slike samtaler og til at helsepersonell gir pasientene tilbud om slike samtaler.
Plan for gjennomføring
Programmet er klart. Vi har avtalt med forelesere, under forutsetning av at vi får finansiert konferansen. Vi har også reservert lokaler under samme forutsetninger.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Selv om vi daglig oversvømmes av dødsfall gjennom kriger og drap, har det vist seg å være vanskelig å innse det faktum at jeg og mine nærmeste skal dø. For mange kan døden oppleves mindre skremmende dersom vi snakker om den, men dette er vanskelig for mange. Forskning viser at pasienter og pårørende ønsker at helsepersonell skal invitere til slike samtaler, mens helsepersonell venter på initiativ fra pasientene/deres nærmeste. I den senere tid innfører flere kommuner og sykehus systematisk tilbud om forhåndssamtaler (FS) (Advance care planning). Disse omhandler samtaler om hva som er viktig for pasientene når alvorlig sykdom og funksjonsnedsettelse inntreffer og planlegging for å realisere hvor og hvordan de ønsker å fullføre livet. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark) (USHT) har hatt prosjekter med innføring av FS i flere kommuner, samt et forskningsprosjekt om sykehjemsleger og pasienters erfaringer med kvalitet i lindrende omsorg og deres erfaringer med FS. Prosjektet er samarbeid med USHT, Universitetet i Innlandet og Ringsaker kommune, finansiert v. Regionalt forskningsfond, Innlandet. USHT har tidligere samarbeidet med Hospiceforum Norge i prosjektet «Samtaler rundt kjøkkenbordet» (finansiert av stiftelsen Dam), noe som anses som forberedelse til FS. Målet var, gjennom en fagdag å spre informasjon om kvalitet i lindrende omsorg i Norge, om FS og betydningen av disse, samt bidra til å skape større åpenhet om døden.
Gjennomføring
Fagdagen ble gjennomført etter planen, bortsett fra at én foredragsholder meldte sykdomsforfall samme dag. Dette ble uproblematisk fordi vi fikk tilsendt vedkommende sin presentasjon og denne ble bakt inn i et annet foredrag. Slik ble hele den planlagte tematikken dekket. Brukermedvirkningen ble ivaretatt både gjennom samtaler med etterlatte (ektemann og datter), og gjennom tematikken/forskningsresultatene som også omhandlet brukerne. Hospiceforum Norge deltok i hele planleggingsprosessen og en representant derfra deltok under arrangementet.
Resultater og virkninger
Som tidligere beskrevet i søknaden, anses ambisjonsnivå på virkningen av en dagskonferanse som moderat. Selv om dette var en «dråpe i havet», var dråpen viktig. Vi fikk satt søkelys på kvalitet i palliativ omsorg i sykehjem og gitt et lite bidrag til at vi kan få et åpnere forhold til vår egen og våre nærmestes død, til hva FS er, og nødvendigheten av disse. Fagdagen vakte stort engasjement i forsamlingen som viste seg gjennom spørsmål og kommentarer underveis og i pausene. USHT har dessuten hatt henvendelser i ettertid om videre informasjon og bistand til å innføre FS.