Samtaler som teller

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kirkens SOS i er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Formålet er å forebygge selvmord og å lindre følelsesmessige og eksistensielle kriser. Kirkens SOS tilbyr samtale med et medmenneske som lytter. Vi har 11 lokale sentre, samt et koordinerende landssekretariat. Totalt har vi 1100 frivillige, og våre 103 frivillige i Trøndelag besvarer årlig nærmere 20 000 av de i underkant av 200 000 besvarte henvendelsene på telefon og internett. Nasjonalt er målet å øke antall besvarte henvendelser, særlig på telefon. For å nå målet for 2025 trenger hvert senter å øke med 10% årlig. Målet vårt er å være 113 frivillige i Trøndelag. Da må vi miste færre og rekruttere flere. Lokalt har vi mistet ca 50 frivillige i 2022, og rekruttert 26. Målet med prosjektet er å øke antall frivillige på vakt i Trøndelag for å nå målet om flere besvarte henvendelser. Vi ønsker også med prosjektet å styrke det inntektsbringende arbeidet for vårt lokale senter. Prosjektmedarbeider vil jobbe med å utvide vårt nettverk av støttespillere og sponsorer. Noe av innsamlingsarbeidet vil gjøres i kombinasjon med utadrettet aktivitet for synlighet og rekruttering av nye frivillige, og med tilbud om gjenytelser som foredrag/kurs fra Kirkens SOS.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi rekrutterer frivillige på flere måter og hele året i Kirkens SOS. 2022 har vist seg å være et krevende år for rekruttering av nye frivillige. Hovedmålgrupper for prosjektet Samtaler som teller er studenter og unge voksne og pensjonister/seniorer. I Trondheim har vi tidligere hatt mange studenter som frivillige, men tallet har gått kraftig ned. Vi har jevn tilstrømming av seniorer, men her er det et større potensiale, som prosjektet kan utforske og utnytte. Vi vil forsterke innsatsen med målrettet rekruttering i Trondheim og Levanger. De som allerede er i tjenesten er gode ambassadører for frivillighet hos oss, og hjelper oss å nå lengre ut og delta på flere arrangement og i flere digitale kanaler. Vi vet at mange frivillige bruker tid på å bestemme seg for å engasjere seg som frivillig hos oss. Resultatene kan la vente på seg, men vi har tro på målrettet innsats og tettere oppfølging av de vi er i kontakt med. Vi ønsker også å styrke inntektsgrunnlaget til Kirkens SOS Trøndelag. Prosjektmedarbeider vil jobbe med å utvide vårt nettverk av støttespillere og sponsorer, gjerne i kombinasjon med utadrettet aktivitet for synlighet og rekruttering av nye frivillige, og med tilbud om gjenytelser som foredrag/kurs fra Kirkens SOS. Det er behov for utredning og planlegging, og et mulig tiltak kan være å planlegge og gjennomføre en innsamlingsaksjon før jul 2023. Kirkens SOS har gode rutiner for ivaretakelse av personvern og sikkerhet. Utfordringer vil være at det generelt er vanskelig å få nye frivillige

Antall deltakere

0

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For målgruppen nye frivillige: Våre frivillige blir godt opplært, ivaretatt og videreutviklet gjennom tiden de står i tjeneste. De er fleksible, gode, engasjerte og ivrige etter å skape så gode samtaler som mulig. Alle som er frivillig i krisetjenestene til Kirkens SOS blir gode samtale-ressurser i sitt lokalsamfunn – med særskilt kunnskap om selvmordsforebygging. Opplæringen gir kompetanse i kriseforståelse, selvmordsforebygging, hvordan møte ensomme og psykisk syke, samt kunnskap om sorg og tap. Vi har lenge rekruttert godt i Trondheims-området, men har med prosjektmidler fått mulighet til å utvide radius til studentbyen Levanger, i nær dialog med Nord Universitet, Kirkens Bymisjon og menigheter i området. Vi tror det er potensiale der til å ha et sosialt miljø rundt de frivillige fra Levanger, som ha vakter og kan delta på gruppeveiledning i nærmiljøet sitt. Å få bidra med konkret omsorg vet vi er meningsfylt og helsebringende også for den frivillige. For befolkning/samfunn: De frivillige er grunnmuren i Kirkens SOS for å kunne levere en god tjeneste. Alle som kontakter Kirkens SOS blir møtt av en frivillig medarbeider; et medmenneske som er tilstede fordi hen ønsker det – ikke fordi de får betalt. Det gjør noe med møtet som skjer. Det skaper en ekte tilstedeværelse som oppleves støttende og styrkende. Målet er at vi skal hjelpe innringere og innskrivere til å mestre livet litt bedre ved å være tilgjengelige på telefon og internett hele døgnet. Vi forebygger ensomhet, utenforskap og selvmord, og er et viktig lavterskel supplement til psykisk helsevern. Ved å knytte tettere kontakt med kommunene i Trøndelag, samarbeider vi om å implementere Handlingsplanen for selvmordsforebygging, og fremme forebyggende psykisk helse for alle innbyggere i fylket.

Plan for gjennomføring

Vi ser for oss at det over to år jobbes i et årshjul som skissert her: Desember 2022/Januar 2023: Rekruttering av prosjektmedarbeidere, erfaringsutveksling fra 2022. Januar + februar: Rekrutteringstiltak mot studenter og pensjonister i Trondheim og Levanger, ved besøk og digitale plattformer Mars: Evaluering og videreutvikling av materiell og nye arenaer, oppfølging av henvendelser. Utrede /planlegge inntektsbringende arbeid i hele Trøndelag. Kontakte kommuner, menigheter, bedrifter, mulige sponsorer rundt Trondheim og Levanger, søke på legater. April-medio juni: Besøke nye arenaer, utarbeide nytt materiell, forbedre rutinene for rekrutterings-arbeidet lokalt sammen med faste ansatte. Fortsette inntektsbringende arbeid. Planlegge rekrutteringstiltak ved semesterstart. August – september: Intensiv rekrutteringsperiode med besøk og deling digitalt, særlig mot studenter og pensjonister, i samarbeid med hele organisasjonen. Oktober: Evaluering av rekruttering og planlegging av inntektsbringende kampanje før jul. Delta i markeringer av verdensdag for psykisk helse, besøke studiesteder og pensjonistforeninger mm. November – desember: Gjennomføre inntektsbringende og rekrutterende kampanje før jul. Evaluering av tiltak, planlegge våren 2024. Mot slutten av 2024 vil vi arrangere et seminar om rekruttering og oppfølging av frivillige i samarbeid med andre frivillige organisasjoner i Trondheims-området.

Prosjektleder

Bodil Slørdal

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Samtaler som teller
Organisasjon
Kirkens SOS Norge
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
01.02.2023
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring