Samtaletilbud, veiledning og aktiviteter for pårørende i Bergen og Bodø

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

For Fangers Pårørendes formål og visjon er å bidra til å bedre pårørendes situasjon, helse og livskvalitet og å forebygge kriminalitet og sosiale problemer. Fengsling av et familiemedlem oppleves av mange som en krise, med samtidige følelser av skam, sorg, bekymring for barn og økonomiske problemer. Mange blir syke og uføre. FFP har samtale- og aktivitetstilbud tilknyttet våre avdelinger i Oslo og Trondheim. Vi søker med dette midler til samtale- og aktivitetstilbud i Bergen og pårørendetreff i Bodø, for på denne måten å kunne tilby et kvalitativt godt tilbud for pårørende også andre steder enn der vi har våre avdelinger. Ved å tilby råd, støtte og veiledning individuelt og i grupper ønsker vi å ha fokus på empowerment, en prosess som setter folk i stand til økt kontroll over faktorer som påvirker deres helse og brukermedvirkning. Målsetningen er at pårørende gjennom deltakelse kan møte mennesker med lik erfaring som seg selv, utveksle erfaringer og finne trøst og fellesskap. Mange pårørende utøver store ansvars- og omsorgsoppgaver. Mange er alene med barn og står i en vanskelig økonomisk situasjon under innsattes soning. Dette ser vi kan være belastende i en allerede svært krevende livssituasjon. Unge pårørende er spesielt sårbare, og vil få et særskilt fokus gjennom tiltaket.

Aktivitet/tiltak/metode

FFP søker om støtte til tre reiser à to dager til Bergen, en høst 2024 og to vår 2025. Vi vil der invitere til aktiviteter (som teater, kultur, lekeland) og felles middag for pårørende første dag, og individuelle samtaler dag to. Vi skal tilby et eget treff for ungdom. Tilbakemeldinger fra slike tilbud er senkede skuldre, en sterk opplevelse av støtte og fravær av skam. Vi skal også ha møter med fengsel og hjelpeapparat for å formidle kunnskap om de pårørendes situasjon og behov. I Bodø vil vi tilby fire treff høst 2024 og fire treff vår 2025, ledet av to frivillige. Gjennom sitt arbeid kjenner disse kriminalomsorgen og pårørendes situasjon godt, og FFP vurderer dem som godt egnet til oppgaven. Treffene vil ikke være temabaserte, men vil gi mulighet for å møte andre i en liknende situasjon og snakke om temaer deltakerne har behov for. Målgruppen er pårørende i alle aldre i Bodø og Bergen, med spesielt fokus på barn og unge. Prosjektet vil evalueres i etterkant ved utsending av et anonymt skjema der vi ber om tilbakemeldinger fra deltakerne. Vi registrerer navn, adresse og telefonnummer på personer som melder seg på aktiviteter og treff. Vi registrerer også informasjon vi mottar om eventuelle allergier og behov for tilretteleggelse, samt informasjon om alder og høyde på barn for enkelte aktiviteter. Disse personopplysningene blir ikke brukt til andre formål enn den aktiviteten de er registrert for. Personopplysningene slettes etter endt arrangement. I tillegg sørger vi for at gruppen får beholde sin anonymitet ved å ikke ha FFPs navn synlig når vi er på aktiviteter ute av våre lokaler. En sannsynlig utfordring vil kunne være rekruttering av deltakere. Vi ønsker å imøtegå denne utfordringen ved å ha et stort fokus på rekruttering gjennom hele prosjektperioden. I Bergen har vi allerede en etablert brukergruppe, men ønsker å nå ut til flere blant annet gjennom barneansvarlige i fengslene i området samt samarbeidspartnere som møter pårørende gjenom sitt arbeid.

Antall deltakere

70

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Det er en målsetning for prosjektet å bidra til bedret helse og livskvalitet hos pårørende i Bergen og Bodø, noe som vil ha betydning for den enkelte, men også en samfunnsøkonomisk betydning. Vi har tidligere hatt liknende tilbud i Bergen og Bodø med støtte fra Helle Bennets Almennyttige Fond. Vår erfaring og vårt mål for dette tiltaket er at pårørende opplever støtte og forståelse fra andre, noe som vil bidra til mindre grad av sosial isolasjon og bedre psykisk helse enn uten et slikt tilbud. Mange års erfaring viser oss at pårørende opplever å få bedre helse gjennom kontakten med FFP, men også at det for noen bidrar til å minske risikoen for en forverret helse. En del pårørende har også behov for hjelp til å flytte fokus fra å være altoppslukende opptatt av hvordan den innsatte har det, til også å ha fokus på seg selv og mestring av egen livssituasjon. Noen av de pårørende vi har truffet i Bergen har gitt oss følgende tilbakemeldinger knyttet til betydningen av kontakten med FFP og møtet med andre pårørende: «Etter at jeg kom i kontakt med FFP, har skuldrene mine senket seg. Med en gang sønnen min kom i fengsel begynte jeg på antidepressiva. Nå har det gått noen måneder, og jeg har sluttet med de medisinene. Jeg gir dere i FFP mye av æren for det!» «Sønnen min (9) har endelig begynt å snakke om at faren sitter i fengsel. Jeg tror det er fordi han har møtt andre barn på treff med FFP» «Fantastisk å være med så du ikke føler at du står helt alene når du er pårørende til en innsatt i fengsel. De ansatte i FFP hjelper så godt de kan med vanskelige spørsmål som du selv ikke vet å finne svar på. Man er ikke alene med alt hvis man er med i FFP» (Far med sønn i fengsel) «Jeg snakker ikke med noen andre enn min søster og dere om at mannen min sitter i fengsel».

Plan for gjennomføring

Gjennom prosjektet vil to rådgivere reise fra FFP i Oslo til Bergen for å tilby treff og aktiviteter for barn, unge og voksne med et familiemedlem i fengsel. FFPs ansattes rolle er å planlegge og tilrettelegge aktiviteter, tilrettelegge for gode samtaler, snakke om problemstillinger deltakerne er opptatt av, informere om regler og rutiner i kriminalomsorgen og aktuelle fengsler. Vi leier også møterom for å tilby individuelle samtaler. En av turene til Bergen vil gjennomføres i høst og to våren 2025. På hver reise til Bergen vil dag én bestå av treff eller aktivitet på ettermiddag/kveld, og dag to gjennomfører vi individuelle rådgivningssamtaler gjennom hele dagen på et møterom i Bergen sentrum. Det vil inviteres til fire treff i Bodø i høst, og fire treff vår 2025. Vi vil være i fortløpende dialog med frivillig i Bodø, som skal lede treffene der, både i forkant og i etterkant av treffene. FFP vil sende ut invitasjon til tilbudene både i Bergen og i Bodø. Gjennom hele prosjektperioden vil FFPs rådgivere følge opp pårørende som ønsker det utenom tidspunkt for aktivitet i Bergen og Bodø. Dette vil gjelde både samtaler og konkret hjelp med å skrive for eksempel støtteskriv til innsattes søknad om permisjon o.l.

Prosjektleder

Hanne Hamsund

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Samtaletilbud, veiledning og aktiviteter for pårørende i Bergen og Bodø
Organisasjon
For Fangers Pårørende (FFP)
Beløp Bevilget
2024: kr 55 000, 2025: kr 115 000
Startdato
01.08.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring