
Denne saken er hentet fra epilepsi.no.
De tre er også hovedpersonene i dokumentarfilmserien «Se meg» til Epilepsiforbundet.
– Filmene tar for seg hvordan det er å være søsken til en med epilepsi eller PNES. Hvordan det er å leve sammen, og hvilke utfordringer man møter som pårørende og en person påvirket av sykdommen, sier prosjektleder Bård Dalhaug.
– Vi har funnet tre caser som er ganske forskjellige, men som har enkelte likhetstrekk. Andre unge søsken kan kjenne seg igjen i det de ser, få vite at de ikke er alene om situasjonen, og kanskje få noen tips til hvordan de kan håndtere den.
Filmene er laget for pårørende søsken i alderen 15-25 år.
Grundig utvelgelsesprosess
Søskenparene i filmene er mellom 13 og 24 år. De er plukket ut etter flere runder med både telefonsamtaler og Teams-møter blant interesserte kandidater.
– Det var viktig for oss at de som var med, følte seg trygge og ivaretatt gjennom hele prosessen, og at de var klar over hva det innebar å være med i disse filmene, sier Dalhaug, og legger til:
– Men det var også viktig at vi fikk folk som fungerte på skjerm, folk som kunne bidra til en god film.
www.youtube.com
Lærerikt om relasjoner
Det er regissør Halvor Nitteberg som har plukket ut deltagerne, og regissert og produsert filmene. Han har laget mange av filmene på YouTube-kanalen vår.
– De to første filmene er vanlige dokumentarfilmer. Den siste filmen, om PNES, er en stillbildedokumentar. Den gjør jeg sammen med Agnete Brun, en av Norges beste stillbildefotografer. Der har vi tatt mye bilder over lang tid, forteller Nitteberg.
– Som regissør har jeg lært mye om relasjoner av å jobbe med dette prosjektet, forteller han.
– Deltagerne i filmen snakker veldig fritt og ærlig om forholdet de har. De har delt ting på en veldig fin måte, samtidig som det ikke har vært altfor privat.
Nitteberg har selv små barn hvorav den ene har epilepsi.
– Det å snakke med ungdom på vei inn i voksenlivet var veldig interessant, for da kan man reflektere over ting over lang tid, hvordan man ser på fortid og framtid. Som for eksempel at søsteren til Emilie sier at hun ikke kan flytte hjemmefra før hun får seg kjæreste fordi hun må ha noen til å passe på seg. Det er ikke noe andre 20-åringer tenker på før de skal ut i livet, sier han.
Søknadssammendrag
Bakgrunn
Norsk Epilepsiforbund skal i løpet av høsten 2019- våren 2020 gjøre en stor ungdomssatsing på nettsidene våre. Epilepsiforbundets offisielle nettside har hatt over hundre tusen unike visninger det siste året. Vi skal nå samle alt vi har av informasjon til unge personer. Hovedmålet er å gjøre informasjon til ungdom mer tilgjengelig. Vi har mye info til unge med epilepsi, men vi mangler informasjon til pårørende i alderen 15-25 år. Vi ønsker derfor å skape tre korte filmer (7-10 min pr film), der vi skildrer unge pårørende i deres normale hverdag.
Målsetting
Hovedmål: – Spre informasjon til unge pårørende gjennom filmer og digital informasjon Delmål: – Besvare de mest stilte spørsmålene unge pårørende har – Redusere bekymringer rundt utfordringer unge pårørende kan møte – Forebygge at unge pårørende faller gjennom i oppfølging fra helsevesen
Målgruppe
Hovedsakelig unge pårørende (15-25 år) til mennesker med epilepsi, men også pårørende til andre kroniske diagnosegrupper.
Antall personer i målgruppen
3000
Beskrivelse av gjennomføring
Gjennomføringen av dette prosjektet beskrives i tre deler: – Utvikle skriftlig informasjon og samle innhold til et eget Ung pårørende-område på nettsiden. Vi skal skape et nytt område for unge pårørende på nettsiden. For å kartlegge hvilken informasjon som bør ligge på her, vil vi samarbeide med gruppen ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) som er ansvarlig for barn som pårørende og en brukergruppe. – Lage tre korte filmer som skildrer unge pårørendes hverdag Deretter skal vi skape tre korte filmer, der vi skildrer unge pårørende i deres normale hverdag. Vi skal rette oss mot pårørende fra tre forskjellige grupper. – Pårørende til forelder med epilepsi – Pårørende til søsken eller en venn av en med behandlingsbar epilepsi – Pårørende til søsken med kompleks og vanskelig behandlingsbar epilepsi Disse filmene vil bli en viktig del av et større digitaliseringsprosjekt, som retter seg direkte mot informasjonsspredning for unge mennesker tilknyttet epilepsi. – Lansering med Ung pårørende-dag og spredning Vi vil lansere prosjektet i sammenheng med Nasjonalt Nettverk for Epilepsisykepleieres årlige konferanse. Vi vil også sende alle sykehus og alle kommuner med en ansatt barneansvarlig.
Fremdriftsplan
Januar- Nedsette prosjektgrupper for tekst til nettside og filmer. Åpne for søknadsrunden for filmdeltakere Februar- Intervjurunder, og siste utvelgelse av filmdeltakere. Utarbeidelse nettside. Mars-august, Filming og kontinuerlig redigering. Oppfølging av deltakere September-oktober, Siste redigering av filmer, ferdigstilling av Ung-pårørendeområdet. Design av flyers November-Ung pårørende-dag. Utsendelse av flyers, publisering av filmer