Skape trygge og engasjerte frivillige

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Alle frivillige i foreningen, om man er valgt inn i styret, er regionskontakt eller en likeperson del av telefonordningen, driver med likepersonsarbeid. Dette er kjernen i all aktivitet i foreningen. Det er også ofte første møtepunktet nye medlemmer har med foreningen og andre med en lignende diagnose. Vi ser derfor at frivillige som er trygge i rollen sin er nøkkelen til å skape mer og bedre aktivitet i foreningen, for alle eksisterende og ny medlemmer. Foreningen har også tidligere samlet frivillige for nødvendig kursing, men gjennom dette prosjektet ønsker foreningen å jobbe systematisk for å skape trygge frivillige med et vedvarende engasjement. På den måten søker man å få økt aktivitet gjennom hele året. Siden alle frivillige har ulik bakgrunn og ulike styrker, er første steg at alle får det samme grunnlaget. Alle må lære å kjenne og være bevisst rollen som frivillig og egne styrker, samt det nettverket og kunnskapen de frivillige til sammen utgjør. Siden foreningen dekker flere ulike, men lignende, sjeldne diagnoser, ser man spesielt et behov for å trygge de frivillige ved at alle kjenner «de andre» diagnosene godt. Dette er et viktig tiltak for å bedre inkluderingen av alle diagnoser og alle medlemmer i aktivitetstilbudet.

Aktivitet/tiltak/metode

Hovedaktiviteten i prosjekt er en samling for alle frivillige i foreningen med. Denne følges opp med regelmessige digitale møteplasser for de frivillige i etterkant. Fysisk samling med: – kurs: basiskunnskap om likepersonsarbeid, spesielt fokus på nye frivillige, men nyttig som oppfriskning og til ettertanke for alle. – erfaringsutveksling: Ved å diskutere typiske og utfordrende situasjoner lærer man av hverandre og får et bredere, felles kunnskapsgrunnlag. – motivasjonsøkt: Hvorfor er man frivillig? Hvordan kan man gjøre en forskjell for andre medlemmer? Hvor (hvilke tiltak) får man mest igjen for innsatsen? Hva motiverer for videre frivillig arbeid? – lær fra kilden: samtale med medlemmer som har LD (den største lignende diagnosegruppen for tiden ikke representert blant frivillige). Hvordan opplever de diagnosen, hverdagen, foreningen? Hva er likt og annerledes enn Marfan? Hva trenger og forventer de fra foreningen? – praktisk øvelse i å starte opp lavterskel aktivitet: Planlegging av en lokal aktivitet med søknad om støtte fra foreningens pott. Planlegging av en digital aktivitet, noe foreningen ikke har hatt tidligere. – sosiale tiltak: trygge frivillige kjenner hverandre, en god tone er viktig for utvikling og trygghet Evaluering: et skjema med spørsmål om trygghet i rollen fylles ut av de frivillige i før og etter samlingen, samt etter 2 og 4 måneder. Etter 4 måneder evaluerer man hele prosjektet på bakgrunn av svar på skjema og hvorvidt man har oppnådd målet med flere lavterskel aktiviteter der initiativ kommer fra utenfor styret. Alle frivillige har skrevet under taushetserklæring og er bevist på hva man kan og ikke kan dele av personlig informasjon. Utfordringer: – for slitsomt program, mye å fordøye: legge opp til mange pauser, tid til samtaler. – sprik i bakgrunn/kunnskap: være klare på formål med hver aktivitet, hvem målgruppen er. – frivillige som ikke kan delta pga helse eller vanskelig reiseveg: vurdere å tilby deler av kursingen digitalt.

Antall deltakere

16

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

De frivillige i foreningen får økt kunnskapsgrunnlag og et nettvekr de kan spille på. De blir tryggere i rollen sin, tryggere på sin plass i foreningen og sitt spillerom, tryggere i møte med medlemmer med andre lignende diagnoser. Prosjektet vil bidra til å øke og ta vare på engasjementet blant de frivillige. Foreningen vil gjennom prosjektet få flere frivillige som systematisk bidrar til flere aktiviteter innenfor avklarte retningslinjer. Dette vil gi styret større frihet til å følge opp andre oppgaver enn medlemsaktiviteter. Prosjektet vil samtidig gi økning i aktiviteter for medlemmene, noe som også kan gi økt økonomisk spillerom for foreningen på sikt. For medlemmene i foreningen vil prosjektet bidra til et økt aktivitetstilbud med flere lokale lavterskeltilbud, samt digitale alternativer. Medlemmer med andre diagnoser enn Marfan vil merke et annet fokus på «de andre» diagnosene og føle større grad av inkludering. Dette inkluderer bedre støtte når man tar kontakt med likeperson. Alle medlemmer vil dra nytte av at likepersonene er tryggere og kan mer. Spesielt vil dette være merkbart i gruppesamtaler på treff der mange har kjent seg utrygge i rollen som leder av slike samtaler. For øvrige befolkning vil prosjektet ha effekt for det fåtallet som har eller mistenker at de selv eller noen nær dem har Marfan eller en lignende diagnose, og som derfor kontakter en av foreningens frivillige.

Plan for gjennomføring

Fysisk samling planlegges i siste del av november: Likepersonsleder er sammen med styrets leder og foreningens sekretær ansvarlig for den denne. Målgruppen er her klart definert og alle er forhåndsvarslet om når det er aktuelt at samlingen blir. Likepersonsleder er ansvarlig for dialog med de andre i prosjektgruppen som vil bidra i planleggingen (som beskrevet i 3.1.1). Likepersonsleder er ansvarlig for at evalueringsskjema blir utarbeidet og at digitale oppfølgingssamlinger (1-2 timer) blir gjennomført etter 2 og 4 måneder. Sekretær er hovedansvarlig for rapportering og oppfølging av administrative saker. Evaluering skjer på våren 2025 av likepersonsleder sammen med styret og sekretær, og inkluderer rapportering og oppsummeringer som kan deles med andre foreninger. Styret er ansvarlig for videreføring av aktiviteter fra prosjektet, i samarbeid med likepersonsleder.

Prosjektleder

Hilde Sande Borck

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Skape trygge og engasjerte frivillige
Organisasjon
Foreningen for Marfan, Loeys-Dietz og lignende tilstander
Beløp Bevilget
2024: kr 45 000, 2025: kr 3 000
Startdato
15.11.2024
Sluttdato
31.05.2025
Status
Under gjennomføring