Skreddersøm

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I dag er det mange som holder foredrag om epielpsi både i og utenfor vår organisasjon. Dessverre må de fleste på egenhånd samle og strukturere informasjonen til sine foredrag som gjerne holdes til ulike målgrupper, med ulik teknisk utstyr og tidsrammer tilgjengelig. Mange kontakter derfor Epilepsiforbundets administrasjon og søker hjelp til å lage gode opplegg eller etterspør brukerperspektiv i sin undervisning, og ønsker å vite mer om hva brukerne selv mener er viktig at skal formidles. Prosjektet vil utarbeid og spre kvalitettsikrede undervisningsmaler til hjelp for informatører.

Målsetting for prosjektet

Utarbeide ulike undervisningsopplegg for frivillige informatører som nettbasert tilpasses avhengig av kursmålgruppe, tilgjengelig tid og utstyr.

Målgruppe

Frivillige informatører og andre personer som holder foredrag og underviser om epilepsi eller «å leve med» foredrag.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet vil gjennomføres i tett samarbeid med frivillige informatører som involveres i prosjektgruppen. Det er viktig å samle deres erfaringer med undervisning, og få innspill fra mer uerfarne informatører om hvordan malene vil fungere for dem. Hoveddelen av prosjektet vil være å samle og strukturere allerede eksisterendene materiell og gjøre dette direkte tilgjengelig for bruk i undervisning. Arbeidsgruppen vil sette sammen en rekke ulike foredrag/undervisningsopplegg, basert på kriteriene; mottaker, tema, tidsramme og tilgjengelig teknisk utstyr. Kvalitetssikring av ferdige undervisningsoppleggene gjøres med hjelp fra samarbeidspartnere fra spesialisthelsetjenesten. Parallelt med utarbeidelsen av innholdet, vil det utvikles teknisk løsning for verktøyet. Dette vil i hovedsak håndteres av prosjektleder i samarbeid med utvikler hos forbundets nettsideleverandør. Det vil legges opp til at personen som skal holde undervisningen svarer på noen enkle spørsmål i et nettbasert spørreskjema og ut ifra disse får generert et anbefalt undervisningsopplegg med disposisjon, foredragsmal og eventuelle tilleggsressurser som film, diskusjonstemaer/gruppeoppgaver. Verktøyet vil gjøres tilgjengelig på nett og annonseres til aktuelle mottakere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug – Nedsette prosjektgruppe Sept – Samle informasjonsmateriell og tilgjengeliggjøre for bruk i undervisning Okt – des – Utarbeidelse av undervisningsopplegg Jan – Kvalitetssikring av innhold Februar – Etterarbeid og teknisk utarbeidelse av spørreskjema Mars – Annonsering/publisering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Norsk Epilepsiforbund har utarbeidet et nettbasert undervisningsopplegg som kan benyttes av frivillige/likepersoner og andre i informasjonsarbeidet som gjøres om epilepsi. Undervisningsopplegget er utformet slik at det kan tilpasses målgruppen, tilgjengelig tid og utstyr. I dag er det mange som holder foredrag om epilepsi. Informatører fra Epilepsiforbundet, epilepsisykepleiere og helsesykepleiere gjør en stor jobb i å spre informasjon til skoler, arbeidsplasser og boliger. Dessverre har de fleste frem til nå måtte samle og strukturere informasjonen til sine foredrag på egenhånd. Ettersom det gjerne holdes foredrag til ulike målgrupper, med ulik tilgang til teknisk utstyr og tidsrammer tilgjengelig, har dette ofte vært en tidkrevende jobb for de frivillige. Mange har kontaktet Epilepsiforbundets administrasjon og etterspurt hvilken informasjon de bør ha med i de ulike foredragene sine, og søkt hjelp til å lage gode opplegg.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Den digitale plattformen er blitt et «levende» arbeidsverktøy, hvor man hele tiden har mulighet til å oppdatere informasjonen basert på ny viten og forskning. Her finner man blant annet foredrag tilpasset følgende grupper: • Hva er epilepsi? Standard foredrag (Benyttes som innføring om epilepsi i alle foredragene) • Personer med utviklingshemming og epilepsi • Undervisningsopplegg for lærere • Voksne med epilepsi • Filmen «Det jeg skulle ønske du visste» Prosjektet har så langt vist gode resultater og ikke minst blitt svært godt mottatt av våre likepersoner. Det har ikke vært vanskelig å finne materiale, men det var en svært tidkrevende prosess å gjennomgå alt som allerede eksisterer for å kvalitetssikre det godt nok til å legges ut for deling. Det er enda materiell vi ønsker å laste opp i den digitale plattformen, og arbeidet vil fortsette etter prosjektets avslutning.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

40

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet er gjennomført i tett samarbeid mellom Norsk Epilepsiforbunds administrasjon, likepersoner, fagpersoner og firmaet Imaker, som har utarbeidet den digitale løsningen. I prosjektets startfase samlet vi inn alt som var av ulike foredrag, filmer og annet relevant materiale. Dette er samlet inn fra både fagpersoner og frivillige. Vi har også fått innspill fra likepersonenes egne erfaringer med undervisning, og fra mer uerfarne informatører om hvordan undervisningsoppleggene vil fungere i deres arbeid, og lagt dette til grunn i arbeidet med prosjektet. I utarbeidelsen av undervisningsopplegg er det lagt vekt på hvem som er mottaker. Utarbeidelsen er gjort i samarbeid med Imaker samme firma som også har ansvar for Epilepsiforbundets nettsider. De kjenner godt til vårt arbeid, våre tekniske løsninger og materiell fra før. Informasjon om verktøyet er kommunisert til forbundets frivillige informatører i lokale og sentrale ledd. Gjennomgang av verktøyet for våre foredragsholdere og likepersoner ble gjort under årets informatørkurs som ble gjennomført i september 2020.

Resultater og resultatvurdering

Den digitale plattformen er blitt et «levende» arbeidsverktøy, hvor vi enkelt kan oppdatere informasjonen basert på ny viten og forskning kontinuerlig. Våre likepersoner har mottatt dette nye verktøyet med glede fordi det vil forenkle deres arbeid med forberedelser. Det har ikke vært vanskelig å finne materiale, men svært tidkrevende og kvalitetssikre alt. Det er enda materiell vi ønsker å laste opp i den digitale plattformen, og arbeidet vil fortsette etter prosjektets avslutning. I søknaden la vi vekt på at dette skulle være informasjonsmateriell som hvem som helst kan benytte seg av arbeidet med å spre informasjon om epilepsi. I løpet av prosjektperioden har vi lært at dette skal være tilgjengelig, men det bør gjennomgås med en som kjenner materialet og vet hvordan det skal presenteres før en tar det i bruk. Alle som holder innlegg om dette tema, må være forberedt både på ulike spørsmål og ulike reaksjoner. Kontakte noen i organisasjonen for tilgang er derfor nødvendig.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har gitt Norsk Epilepsiforbund en unik mulighet til både å kvalitetssikre likepersontjenestens faglige innhold og gjort våre informasjonstjenester bedre. Ved å ha tilgang på denne digitale løsningen, lettes informasjonsarbeidet, og kvaliteten på det likepersoner gjør i møte med samfunnet blir bedre. Den digitale løsningen i seg selv kan ikke erstatte likepersonkurs, opplæring og samtalene mellom mennesker, men den supplerer opplæringsarbeidet med likepersonene.

Prosjektleder

Benthe Lill Krigerød

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Skreddersøm
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2018: kr 115 000
Startdato
11.08.2018
Sluttdato
29.06.2020
Status
Avsluttet