Sunne tenner

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange med epilepsi opplever skader på tennene som følge av anfall eller bivirkninger. Utgifter til tannbehandling gjør at mange lever med dårlig tannhelse. Folketrygden gir refusjon for utgiftene som er nødvendig for å reparere skader som følge av epilepsianfall og bivirkninger, men både brukere og tannleger er lite kjent med ordningen. Siden det er tannlegen som gjør vurderingen om refusjon og satser, er det viktig at tannlegen er bevisst på hva som kan refunderes. Også viktig at brukerne selv er bevisst på sine rettigheter, og kan minne tannlegen på at det må føres inn refusjon.

Målsetting for prosjektet

Bidra til flere mennesker med epilepsi får informasjon om tannhelse og rettigheter knyttet til tannbehandling ved epilepsi, og at flere dermed får dekket sine ekstrakostnader til tannbehandling og får har råd til å ivareta sine tenner.

Målgruppe

Personer med epilepsi og behov for tannbehandling som følge av epilepsi

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det vil utvikles en ny brosjyre om epilepsi og tannhelse. Brosjyren vil beskrive spesielle hensyn knyttet til tannhelse når man har epilepsi, og skader som kan oppstå. Brosjyren skal gi lett forståelig informasjon om refusjonsrettigheter, hvor disse står og dekningsgrad. For at brosjyren skal inneholde god faglig informasjon vil tannleger som kjenner feltet godt bistå. Rettighetsinformasjonen skal sjekkes med Helfo. I tillegg vil 2 brukermedvirkere delta for å sikre at innholdet er relevant og lett forståelig. Selve brosjyren vil kunne bestilles fra vår nettbutikk, og informasjonen vil ligge åpent på våre rettighetssider. Brosjyren vil annonseres i EpilepsiNytt og på sosial media. I tillegg til å gjøre informasjonen mer tilgjengelig for brukere, er det viktig å minne tannleger på refusjonsreglementet. Tannleger leser i liten grad våre brosjyrer eller nettside. Vi vil derfor lage en helsides annonse i Den norske tannlegeforenings Tidende som vil vise infoen og muligheten til å bestille brosjyren. I tillegg vil vi sende ut brosjyren til samtlige kommunetannleger og fylkestannleger.

Fremdriftsplan for prosjektet

August : Møte tannleger og brukermedvirkere for å diskutere innhold September – oktober : Utarbeide brosjyre November: Sende brosjyren til gjennomlesning av tannleger og brukermedvirkere. Sende til design og opptrykk. Desember – januar: Utsendelse av brosjyre og publisering av informasjon på nettsider og sosiale media Februar: Annonsering i Tannlegeforeningens medlemsblad

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Tannskader er en kjent utfordring ved epilepsi. Mange opplever å skade tennene som følge av anfall, andre opplever at epilepsimedisinene gir store bivirkninger på tennene. Ekstrautgifter til tannbehandling kan derfor bli en stor utfordring for mange mennesker med epilepsi. Noe som fører til at mange med svak økonomi lever med en svært dårlig tannhelse. Heldigvis finnes det muligheter for å få støtte til tannbehandling der skadene skyldes epilepsi, men både brukere og tannleger er alt for lite kjent med denne muligheten. Målet med prosjektet var derfor å bidra til at flere mennesker med epilepsi får informasjon om tannhelse ved epilepsi og rettigheter knyttet til tannbehandling, og at flere dermed får dekket sine ekstrakostnader til tannbehandling og får råd til å ivareta sine tenner. Målgruppe for prosjektet har derfor vært primært personer med epilepsi, og sekundært tannleger som behandler personer som har fått tannskader på grunn av epilepsi.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom prosjektet har vi nådd ut med informasjon til svært mange mennesker. Annonsen i Tannlegeforeningens Tidende har når ut til om lag 6300 personer. I tillegg har 423 tannlegekontoret mottatt brosjyren og brev fra Norsk Epilepsiforbund. Statistikk fra nettsiden og facebook, viser at over 14 600 har sett annonsen på facebook og at brosjyren har hatt 752 unike sidevisninger etter at den ble publisert.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20000

Prosjektgjennomføring/Metode

Gjennom prosjektet har vi utviklet en brosjyre om epilepsi og tannhelse. Prosjektleder skrev brosjyren, mens prosjektgruppen som bestående av spesialist i pedodonti, spesialist i oral protetikk og spesialistkandidat i periodonti, bidro med tannfaglig kvalitetssikring. Nevrolog, sosionom, jurist og brukermedvirkere har også bidratt med kvalitetskontroll. Brosjyren gir en beskrivelse av spesielle hensyn som må tenkes på knyttet til tannhelse ved epilepsi, og hvilke skader som kan oppstå. Brosjyren gir en lett forståelig forklaring på hva som kan utløse refusjonsrettigheter og hvilke punkter i rundskrivet dette gjelder. Brosjyren er tilgjengelig på www.epilepsi.no hvor den kan leses gratis. Den også kan bestilles i papirformat fra vår nettbutikk. For å nå ut med informasjon til tannhelsepersonell hadde vi en stor annonse i Den norske tannlegeforenings Tidende. Brosjyren ble også sent ut til 423 offentlige tannlegeklinikker. Samt annonsert i EpilepsiNytt og på sosial media.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom prosjektet har vi utviklet en ny og bedre brosjyre om epilepsi og tannhelse. Brosjyren gir en beskrivelse av spesielle hensyn som må tenkes på knyttet til tannhelse ved epilepsi, og hvilke skader som kan oppstå. Den gir en lett forståelig forklaring på hva som kan utløse refusjonsrettigheter og hvilke punkter i rundskrivet dette gjelder. Gjennom prosjektet har vi nådd ut med informasjon til svært mange mennesker. Tilbakemeldingene vi har fått på brosjyren er svært gode, både fra fagpersoner og brukere. Vi har fått inn mange bestillinger fra både tannlegekontorer og enkeltpersoner. Vi er derfor svært fornøyd med resultatet.

Oppsummering og videre planer

Norsk Epilepsiforbund er svært fornøyd med å ha en oppdatert versjon av tannhelsebrosjyren, som er lett tilgjengelig når man søker informasjon på nett. Brosjyren er også blitt en del av informasjonsmateriellet som våre likepersoner har tilgjengelig i sin rådgivning, noe som også sikrer kvalitet i vårt likepersonsarbeid. Brosjyren vil fortsette å være en del av organisasjonens faste informasjonsmateriell fremover. I fremtiden vil den trykkes opp med egne midler.

Prosjektleder

Therese Ravatn

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Sunne tenner
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2018: kr 178 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet