Trygge samtaler om selvmord

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kirkens SOS (KSOS) er en døgnåpen, anonym og selvmordsforebyggende krisetjeneste på telefon og nett bemannet av skolerte frivillige medarbeidere (likepersoner). Nå under koronakrisen opprettholdes tjenesten til KSOS og vi har statistikk som viser økt etterspørsel, lengre samtaler og færre frivillige på vakt. Våre frivillige kan gjøre hverdagen litt bedre for mange, redde flere liv og bidra til regjeringens nye nullvisjon for selvmord.

Målsetting for prosjektet

Å forebygge selvmord i Norge ved å styrke opplæring og veiledning rundt samtaler om selvmord på telefon og chat til våre frivillige gjennom eksterne kurs og intern individuell veiledning gjennom 2021.

Målgruppe

100 frivillige medarbeidere over 20 år i Kirkens SOS Trøndelag

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

•Legge til rette for at nye frivillige kan delta på VIVAT’s kurs OPS og Førstehjelpskurs i selvmordsforebygging i 2020 og 2021, samt en større fagsamling for alle frivillige i Trøndelag våren 2021. Planlegge og gjennomføre kurs i selvmord-samtaler i samarbeid med sertifiserte kursholdere fra VIVAT. -Engasjere ekstern foredragsholder fra RVTS til fagsamling om selvmordsamtalen våren 2020 • Individuell veiledning: Styrke veiledningen av frivillige medarbeidere etter samtaler om selvmord ved en individuell samtale med alle frivillige i Trøndelag iløpet av 2021. -Gjennomføre individuell veiledning for alle frivillige i 2021, med særlig fokus på selvmordsforebygging på vakt.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – desember: Individuell veiledningssamtaler med alle frivillige med fokus på selvmordsforebygging Februar-mars: Fagsamling for alle 100 frivillige i samarbeid med RVTS Midt Mars: Holde OPS-kurs for erfarne frivillige April: Holde 10 timers VIVAT-kurs for 20 frivillige Oktober: Holde OPS-kurs for erfarne frivillige November: Holde 10 timers VIVAT-kurs for 20 frivillige Desember: Evaluere prosjektet ved questback og erfaringsdeling

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn for prosjektet Kirkens SOS (KSOS) er en døgnåpen, anonym og selvmordsforebyggende krisetjeneste på telefon og nett bemannet av skolerte frivillige medarbeidere (likepersoner). Under koronakrisen klarte vi å opprettholde tjenesten med digitale hjemmevakter, og statistikken viste økt etterspørsel, lengre og mer alvorlige samtaler, og færre frivillige på vakt. Trygge trofaste frivillige kan gjøre hverdagen litt bedre for mange, redde flere liv og bidra til regjeringens nye nullvisjon for selvmord. Målsetting og målgruppe Målet var å styrke våre frivillige medarbeideres kunnskap og trening i å møte et økt behov for samtalene om det som er vanskelig, i en tid hvor flere enn vanlig lever isolert og opplever ensomhet. Vi ville sikre og forsterke opplæring og veiledning rundt samtaler om selvmord på telefon og chat til våre om lag 100 frivillige i Trøndelag, gjennom eksterne kurs og intern veiledning i gruppe og individuelt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I løpet av 2021 og 2022 deltok 33 frivillige fra Kirkens SOS på til sammen 3 helgekurs “Førstehjelp ved selvmordsfare”, og 1 deltok på OPS-kortkurs. 58 av våre frivillige deltok på fagsamlinger svært relevante for selvmordsforebygging. 26 frivillige deltok på fagsamling om «Seksuell identitet og kjønnsidentitet» høsten 2021. 32 frivillige deltok på fagsamling om «Voldens logikk» september 2022. 49 frivillige fikk tilbud om individuell veiledning etter selvmord-samtaler på vakt i 2021, og 33 i 2022. I tillegg deltok 50-90 aktive frivillige på 2-4 gruppeveiledninger per år i 2021-2022. Høsten 2021 ble det gjennomført en nasjonal anonym trivselsundersøkelse, og en egen lokal trivselsundersøkelse høsten 2022. Svarene viste høy grad av tilfredshet med fagsamlinger, kurs og veiledning, og viktigheten av faglig påfyll for trivsel og utholdenhet i tjenesten.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

90

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi la til rette for at nye frivillige hos oss og andre frivillige organisasjoner vi samarbeider med i Trondheim, kunne delta på VIVAT’s kurs OPS og Førstehjelpskurs i selvmordsforebygging, og planla en større fagsamling for alle frivillige i Trøndelag 2021 med ekstern foredragsholder fra RVTS om selvmordsamtalen. Vi praktiserer i hovedsak obligatorisk gruppeveiledning om lag 4 ganger årlig for våre frivillige. Vi ønsket å ha individuell samtale med alle frivillige i Trøndelag iløpet av 2021. Vi prioriterte individuelle medarbeidersamtaler med frivillige som har vært aktive i 1 år, med særlig fokus på selvmordsforebygging på vakt. Fremdriftsplan og aktiviteter i prosjektet: Januar – desember: Individuell veiledningssamtaler med fokus på selvmordsforebygging April: Holde 10 timers VIVAT-kurs for 20 frivillige – 15 deltok fra KSOS November: OPS-kurs for erfarne frivillige 1 deltaker November: VIVAT-kurs for 20 frivillige – 6 deltok Evaluering i trivselsundersøkelser 2021 og 2022 Januar- juni 2022: Veiledning September 2022: Medarbeidersamling v RVTS Oktober 2022 Kompetanseutvikling November: VIVAT-kurs med 12 deltagere

Resultater og resultatvurdering

Vi ser at antall henvendelser om selvmordstanker er stabil eller har økt, og at faglig påfyll er avgjørende for at våre frivillige skal føle seg trygge og holde ut lengre i tjenesten. Vi har beholdt mange av våre frivillige medarbeidere, og tilbudt fagsamlinger og veiledning med høy kvalitet. Oppslutningen har totalt sett vært god. Gjennom 2021 og 2022 har alle fått mulighet til å delta på eksterne VIVAT-kurs og relevante fagsamlinger i KSOS. Lønnsmidler ble brukt til 10% av stillingen til veiledningsansvarlig, som planla og koordinerte veiledningsgrupper og fagsamlinger. Vi brukte også noen av midlene til kompetanseheving for ansatte, i 2021 ved en nasjonal Folkehelsekonferanse og et nasjonalt Webinar ved NSSF, og i 2022 til regional fagkonferanse ved RVTS Midt. Vi deltok også som ambassadører for Folkeopplysningskampanje i regi av RVTS Midt høsten 2022, og var med på å synliggjøre temaet i vårt nettverk og i media.

Oppsummering og videre planer

Vi har med midler fra DAM helse fått mulighet til å sikre god opplæring og oppfølging av frivillige medarbeidere, særlig i starten av deres tjeneste. Ettersom vi også fikk midler til digital deltagelse i 2021, kunne vi forlenge den forsterkede innsatsen i 2022 på faglige samlinger som har vært med på å skape trygghet for våre frivillige samtalepartnere i møte med selvmordsnære innringere og innskrivere. Vi følger opp dette kontinuerlig i nært samarbeid med fagenheten og de andre SOS-sentrene rundt i landet.

Prosjektleder

Bodil Slørdal

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Trygge samtaler om selvmord
Organisasjon
Kirkens SOS Norge
Beløp Bevilget
2021: kr 200 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet