Trygge samtaler om selvmord

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Kirkens SOS (KSOS) er en døgnåpen, anonym og selvmordsforebyggende krisetjeneste på telefon og nett bemannet av skolerte frivillige medarbeidere (likepersoner). Nå under koronakrisen opprettholdes tjenesten til KSOS og vi har statistikk som viser økt etterspørsel, lengre samtaler og færre frivillige på vakt. Våre frivillige kan gjøre hverdagen litt bedre for mange, redde flere liv og bidra til regjeringens nye nullvisjon for selvmord.

Målsetting

Å forebygge selvmord i Norge ved å styrke opplæring og veiledning rundt samtaler om selvmord på telefon og chat til våre frivillige gjennom eksterne kurs og intern individuell veiledning gjennom 2021.

Målgruppe

100 frivillige medarbeidere over 20 år i Kirkens SOS Trøndelag

Antall personer i målgruppen

100

Beskrivelse av gjennomføring

•Legge til rette for at nye frivillige kan delta på VIVAT’s kurs OPS og Førstehjelpskurs i selvmordsforebygging i 2020 og 2021, samt en større fagsamling for alle frivillige i Trøndelag våren 2021. Planlegge og gjennomføre kurs i selvmord-samtaler i samarbeid med sertifiserte kursholdere fra VIVAT. -Engasjere ekstern foredragsholder fra RVTS til fagsamling om selvmordsamtalen våren 2020 • Individuell veiledning: Styrke veiledningen av frivillige medarbeidere etter samtaler om selvmord ved en individuell samtale med alle frivillige i Trøndelag iløpet av 2021. -Gjennomføre individuell veiledning for alle frivillige i 2021, med særlig fokus på selvmordsforebygging på vakt.

Fremdriftsplan

Januar – desember: Individuell veiledningssamtaler med alle frivillige med fokus på selvmordsforebygging Februar-mars: Fagsamling for alle 100 frivillige i samarbeid med RVTS Midt Mars: Holde OPS-kurs for erfarne frivillige April: Holde 10 timers VIVAT-kurs for 20 frivillige Oktober: Holde OPS-kurs for erfarne frivillige November: Holde 10 timers VIVAT-kurs for 20 frivillige Desember: Evaluere prosjektet ved questback og erfaringsdeling

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

2303 Sluttrapport Trygge samtaler om selvmord.pdf

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Trygge samtaler om selvmord
Organisasjon
Kirkens SOS Norge
Beløp Bevilget
2021: kr 200 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Under gjennomføring