Ungdomskontakter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ved spesielle og/eller vanskelige sykdomssituasjoner vil pasienter med epilepsi få henvisning til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Her kan pasientene (uansett aldersgruppe) bli nødt til å bo, opptil flere uker. Pårørende foreldrene har mulighet til å benytte seg av foreldrekontakter, som tilbyr likepersonsarbeid i form veiledning og rådgivning. Foreldrekontaktene har blitt en viktig del av oppfølgingen for pårørende foreldre. Ungdom i NEF mener at det er for dårlige tilbud ved SSE når det kommer til veiledning og rådgivning. Vi vil derfor opprette kontaktpersoner for ungdom på SSE.

Målsetting for prosjektet

Sikre et tilbud ved SSE som gir bedre veiledning og rådgivning rundt hvordan man skal a)leve med epilepsi som ung voksen eller b)som pårørende søsken.

Målgruppe

Målgruppen vil være pasienter ved SSE mellom 15-30 år og deres søsken. Dette er potensielt 1900-2100 pr år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil opprette en ny gruppe kontaktpersoner på SSE. Disse personene vil bestå av ungdom som selv har vært gjennom vanskelige sykdomssituasjoner ved SSE. Prosjektet vil bestå av fire faser: 1) Rekruttere likepersoner Vi har et stort ungdomsnettverk. Vi vil benytte oss av det for å finne personer vi mener kan passe. 2) Kursing De aktuelle kandidatene kalles inn til kursing. Kurset holdes av Helse- og sosialrådgiver, og skal fokusere på mestre eget liv, selv med komplisert epilepsi 3) Sende ungdomskontakter til SSE Vi sender inn to ungdomskontakter hver runde. Det er ønskelig at det skal være en med epilepsi og en pårørende, slik at vi får dekket behovet til så mange som mulig av de som er på SSE. 4) Evaluering og kontinuerlig oppfølging Det blir kontinuerlig kontakt med- og oppfølging av ungdomskontaktene, samt løpende evaluering.

Fremdriftsplan for prosjektet

FREMDRIFTSPLAN August: Finne resterende kontakter September: Intervjurunder og kursing Oktober: Sende ungdomskontakter til SSE Følge opp og evaluere kontaktene November: Sende ungdomskontakter til SSE Følge opp og evaluere kontaktene Desember: Sende ungdomskontakter til SSE Evaluere hele prosjektet, se hvor endringer må gjøres.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ved spesielle og/eller vanskelige sykdomssituasjoner vil pasienter med epilepsi få henvisning til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Her kan pasientene (uansett aldersgruppe) bli nødt til å bo, opptil flere uker. Pårørende foreldrene har mulighet til å benytte seg av foreldrekontakter, som tilbyr likepersonsarbeid i form veiledning og rådgivning. Foreldrekontaktene har blitt en viktig del av oppfølgingen for pårørende foreldre. Ungdom i NEF mener at det er for dårlige tilbud ved SSE når det kommer til veiledning og rådgivning. Vi vil derfor opprette kontaktpersoner for ungdom på SSE. Målsetningen vår var: – Sikre et tilbud ved SSE som gir bedre veiledning og rådgivning rundt hvordan man skal a)leve med epilepsi som ung voksen eller b)som pårørende søsken. Målgruppen er pasienter mellom 15 og 30 år innlagt på Spesialsykehuset for epilepsi og deres pårørende søsken.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målet vårt ble nådd, og vi har nå utviklet et unikt tilbud til unge pasienter ved Spesialsykehuset for epilepsi.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi startet prosjektperioden med å utlyse ledige verv som ungdomskontakt på SSE. De som kom videre fra søknadsrunden og intervju ble kalt inn til en opplæringshelg. To uker etter kurshelgen ble den første gruppen sendt ut til SSE. De ble sendt ut i grupper på tre og deres koordinator Bård Dalhaug dro også ut med dem. Ungdomskontaktene sitter på mye forskjellig kompetanse og det er stor variasjon i gruppene de møter. Det er derfor ingen fasit på hvordan de skal holde «en time». Det ble derfor lagt få føringer på hvordan veiledningen av de unge pasientene skulle gjennomføres. Ungdomskontaktene fikk beskjed av Bård at de i stor grad selv måtte finne ut hvordan de ønsket å veilede, innenfor de rammene de hadde fått av Norsk Epilepsiforbund. Bård var til stede for å vise ungdomskontaktene rundt på SSE og for svare på eventuelle spørsmål som kunne komme opp, men han deltok ikke selv i møtene med ungdommen. Denne måten å dra ut til SSE på ble gjennomført helt til alle ungdomskontaktene hadde vært ute minst en gang. Etter dette har de selv begynt å dra ut i par og gjennomfører alt selv. Nå har de kontakt med Bård over telefon eller chat-tjenester både før og etter veiledning på SSE.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom dette prosjektet har vi opprettet et nytt tilbud til ungdom som er innlagt ved SSE. Tilbudet består av ti ungdomskontakter som i grupper på to eller tre drar ut til SSE annen hver mandag. Vi har fått god tilbakemelding på arbeidet de gjør. Hittil i år har ungdomskontaktene nådd ut til ca. 50 pasienter. De gir et tilbud som helsevesen ikke kan. Ungdomskontaktene veileder ungdom både i form av gruppetimer eller en til en-timer. Pasientene får mulighet til å snakke med noen som verken er «voksne» eller i helsevesenet. Ungdomskontaktene gir svar, veiledning og råd på hvordan de selv har klart å mestre eget liv. Gjennom kursing og oppfølging inspirerer ungdomskontaktene pasienter til å søke mestring.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vært svært vellykket. Vi har nådd målet vårt og gir nå et unikt helsetilbud til unge pasienter ved Spesialsykehuset for epilepsi. Vi ønsker nå å utvide tilbudet vårt. Vi skal rekruttere flere ungdomskontakter og innen 2020 er planen å kunne sende ut ungdomskontakter hver uke. Vi vil også samle alle ungdomskontakter to ganger i året på likepersonssamlinger for å oppdatere kunnskap og gi kontaktene mulighet til erfaringsutveksling.

Prosjektleder

Bård Ingjald Åstvedt Dalhaug

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Ungdomskontakter
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2018: kr 66 000
Startdato
14.08.2018
Sluttdato
03.06.2019
Status
Avsluttet