Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ungdomstiden er en overgangsfase, med andre spørsmål knyttet til selvbilde, framtid og relasjoner enn barn og voksne. Å treffe noen som forstår hva man går igjennom – noen som vet hvor skoen trykker – kan bidra til økt mestring av hverdagen for ungdom med en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom. Likepersonsarbeidet handler om å møte mennesker i samme sitasjon som deg selv. Det er et stort behov for et tilbud som er målretta mot ungdom. Dette prosjektet er et nybrottsarbeid ved å samle og utvikle kompetanse for å utvikle gode likepersonstilbud av, med og for ungdom.
Målsetting for prosjektet
Målet er å fremme mestring blant unge funksjonshemmede, ved å skape et bedre likepersonstilbud for ungdom. Delmål er å styrke likepersonsarbeidet rettet mot ungdom, fremme samarbeid på likepersonfeltet mellom organisasjonene og å skape et møtepunkt for likepersonsarbeid rettet mot unge.
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er Unge funksjonshemmedes 35 medlemsorganisasjoner og deres medlemmer, i tillegg til andre relevante organisasjoner.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
30000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
For å skape et bedre likepersonstilbud for ungdom med funksjonsnedsettelser eller kroniske diagnoser, skal vi i dette prosjektet: 1) Lage en digital håndbok i likepersonsarbeid for ungdom, som er tilgjengelig for alle, 2) gjennomføre et kurs i likepersonsarbeid for ungdom for våre medlemsorganisasjoner og andre relevante organisasjoner, 3) arrangere et oppfølgingsmøte, der hver medlemsorganisasjon kan lage egen oppfølgingsplan og der vi starter en fadderordning, som kan stimulere videre erfaringsutveksling. For å sikre både faglig forankring og brukermedvirkning i målgruppen, vil vi sette sammen en referansegruppe med ressurspersoner, gjøre en spørreundersøkelse blant våre medlemsorganisasjoner og arrangere et arbeidsverksted om behov og erfaringer, med deltakere med ulik kjennskap til likepersonsarbeid deltar. Vi vil i tillegg kartlegge materiell og forskning på området. Kunnskapen fra denne kartleggingsfasen vil bli brukt til å utvikle innhold i håndboka og kurset.
Fremdriftsplan for prosjektet
August-september • Ansette prosjektleder • Kartlegge behov og eksisterende kunnskap, spørreundersøkelse, arbeidsverksted og første møte med referansegruppe Oktober-desember • Utvikle kurs og digital håndbok Januar-april: • Ferdigstille digital håndbok • Gjennomføre kurs April-juli • Spre informasjon om digital håndbok • Planlegging av oppfølgingsmøte Juli-august • Gjennomføre oppfølgingsmøte • Evaluering, etterarbeid og rapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Å treffe likepersoner som forstår hva man går igjennom og som kan dele av egne erfaringer, bidrar for mange til økt mestring av egen situasjon. Ungdomstiden er en tid der det å være funksjonshemmet og annerledes kan være ekstra tøft, og en fase av livet der man ikke ønsker å fokusere på sykdom. Likepersonsarbeid rettet spesielt mot ungdom kan derfor være et verdifullt bidrag til at unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom kan møtes og bare være ungdom. En del voksenorganisasjoner for personer med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer og noen av våre større medlemsorganisasjoner har et godt utbygd likepersonstilbud. Likevel er det et stort behov for en sterkere satsning på likepersonsarbeid rettet spesifikt mot ungdom. Vi ønsket derfor å lage dette til bruk i våre 37 medlemsorganisasjoner (ca. 25 000 medlemmer). Opprinnelige målsettinger var derfor å lage en digital håndbok, og utforme et kurs om likepersonsarbeid for ungdom.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Etter kartleggingsfasen ble det klart for oss at vi burde endre en av prosjektets opprinnelige delmålsettinger. Dette for å bedre svare på medlemmenes ønsker og behov slik vi avdekket dem under kartleggingen. Vi søkte derfor Extrastiftelsen om å omdisponere midlene satt av til arbeidsverksted og kurs, til å utvikle en nettressurs som kunne være permanent tilgjengelig for våre medlemmer. Dette fikk vi raskt innvilget, og arbeidet kunne fortsette med en ny retning. Prosjektleder utviklet innhold til digital håndbok og nettressurs. Det ble engasjert en grafisk designer og en webdesigner, til å lage de tekniske løsningene for oss. Resultatet ble en digital håndbok som omtaler alle aspekter ved likepersonsarbeid for ungdom. Dette være seg hva en likeperson er for noe, hva organisasjonene bør tenke på rundt utvelgelse og veiledning av unge likepersoner, og beskrivelse av ulike former for likepersonsaktiviteter, slik at organisasjonene enkelt kan finne hva som best passer for dem.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
25000
Prosjektgjennomføring/Metode
Opprinnelige prosjektplan: • Undersøke og kartlegge eksisterende kunnskap og ressurser • Spørreundersøkelse til medlemsorganisasjonene • Arrangere arbeidsverksted • Utvikle digital håndbok • Utvikle og arrangere kurs • Arrangere oppfølgingsmøte Som Extrastiftelsen allerede er kjent med, så endret målsettingene seg underveis i prosjektet, og dette preget også gjennomføring og metode. Prosjektleder lette frem og gikk igjennom en betydelig mengde eksisterende materiale om likepersonsarbeid. Deretter ble det utsendt en omfattende spørreundersøkelse til samtlige medlemsorganisasjoner. Det vi avdekket ledet til søknad om omdisponering av midler. Prosjektleder utviklet derfor en digital håndbok slik den opprinnelige planen sa. Istedenfor kurs, utviklet prosjektleder en nettressurs som dekker alle aspekter ved likepersonsarbeid for ungdom. Tanken er at dette skal være både en informasjonsbank, men også et praktisk oppslagsverktøy for våre medlemmer. Denne vil også være dynamisk, og kunne oppdateres og endres ettersom det skjer utvikling på feltet. Nettressursen betyr at Unge funksjonshemmede vil kunne opprettholde tilbudet til våre medlemmer i lang tid fremover.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har resultert i en digital håndbok og en nettressurs til fri bruk for våre medlemsorganisasjoner. Unge funksjonshemmede er svært godt fornøyd med at vi har klart å skape en ressurs som svarer godt til våre medlemmers ønsker og behov. Den vil være permanent og gratis tilgjengelig for alle. Her finner man også håndboken i pdf-format. Målet er at nettressursen skal være en dynamisk kunnskapsbank, som kan endres og oppdateres ettersom det skjer utvikling på feltet. Dette er spesielt nyttig da dette per dags dato er den eneste tilgjengelige ressursen om likepersonsarbeid for ungdom. Unge funksjonshemmede har i forbindelse med prosjektet også opparbeidet seg et nettverk og et navn innenfor likepersonsarbeid. Invitasjoner til foredrag og ulike arbeidsprosesser tyder på stor interesse rundt prosjektets funn og produkt. Dette er bare begynnelsen for ungdomsrettet likepersonsarbeid, og vi håper vi blir flere etter hvert som kan jobbe sammen om dette i fremtiden.
Oppsummering og videre planer
Gjennom prosjektet har vi oppdaget hvor viktig og nyttig et likepersonstilbud kan være for unge mennesker, og vi mener resultatene vi har oppnådd viser dette. Gjennom gode samarbeid og aktiv promotering har vi nådd ut til mange flere enn den opprinnelige målgruppen. I skrivende stund får vi fortsatt henvendelser om prosjektet, og vi er derfor sikre på at funnene og ressursene vil leve videre og brukes aktivt i fremtiden. Unge funksjonshemmede vil fortsette å promotere prosjektet i relevante fora, og gi medlemmene den bistanden de trenger for å bruke ressursene i sine organisasjoner.