#Ung Sex
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Andelen som rapporterer om psykiske helseplager øker. Økningen er sterkest blant unge kvinner, selv om andelen med alvorlige psykiske symptomplager har økt hos begge kjønn siden 2010. 24 prosent av kvinnelige studenter rapporterer om alvorlige psykiske symptomplager, mot 12 prosent blant menn. (#Ungdomshelse – regjeringens strategi for ungdomshelse 2016–2021, s. 24-25 Psykisk helse i folkehelsearbeidet) Selv om regjeringen foreslår dette i sin helseplan gjøres det lite for å øke muligheten til relasjonell samtale og reflektering rundt dette, dette prosjektet ønsker å skape slike arenaer.
Målsetting for prosjektet
Målet er å skape mulighet for refleksjon rundt egne seksuelle valg og konsekvenser rundt dette. En ønsket konsekvens er at unge jenter og gutter skal trygges i å reflektere og diskutere relasjoner i forhold til sex og helse. Vi mener at dette er et viktig forebygging for psykisk og fysisk helse.
Målgruppe
Jenter og gutter i alderen 16-19 år, særlig opp i mot russetid, fra 2.klasse i VGS. Tenkt som et landsomfattende tilbd i fylkene.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
14200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Målet med formidlingsopplegget er å skape en større grad av mulighet for refleksjon rundt, egne seksuelle valg og konsekvenser rundt dette. En ønsket konsekvens er at unge jenter og gutter skal trygges i å reflektere og diskutere relasjoner i forhold til sex og helse, i tillegg ønsker vi å bruke filmen ”Føkkings Mai” til å diskutere kjønnsrelasjoner og sex mellom jenter og gutter i russetid. Vi mener at dette er et viktig forebyggende arbeid både for psykisk og fysisk helse. Vi tror også at dette kan være med på å åpne opp et rom for større dialog rundt seksualpraksis og samspill mellom kjønnene. Et mål vil være at dette skal kunne bidra til at unge jenter og gutter i større grad diskuterer og reflekterer overfor de seksuelle valgene de står 1. Etablere nettstedet www.føkkingsmai.no 2. Utarbeide en SOME-strategi for å bygge relasjon rundt dette nettstedet. 3. Utvikle novellefilmen ”Føkking Mai” med premiere i 2017 4. Utvikle et turne og undervisningsopplegg med utgangspunkt i novellefilmen ”Føkkings Mai” som lanseres våren 2017. 5. Visningsturne, russe og skoleaktiviteter på Videregående Skoler og Stiftelsen Amathea sine fylkeskontor og SUSS sitt informasjonsarbeid 6. Drift og publisering på www.føkkingsmai.no i 2017 og 2018,
Fremdriftsplan for prosjektet
Opptak novellefilmen «Føkkings Mai» Juni 2016 Ferdigstilling novellefilmen «Føkkings Mai» Januar 2017 Utvikling av formidlingsopplegg på nett Mars 2017 Utvikling av skoleturne og lokale treffplasser Mars 2017 Lansering www.føkkingsmai.no, April 2017 Skoleturne og lokal turne April 2017 – Juni 2018 Regnskap og rapport Des 2018
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Å skape rom for relasjonell dialog omkring kropp, sex og helse blant unge i russetide. Målgruppe for prosjektet har vært russ i alderen 17-20 år, i det videre arbeidet har vi nå fått utviklet et undervisningsopplegg som gjør at vi kan rette oss også mot unge i videregående skole i alderen 16 år og oppover.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har i etterkant av prosjektet gjennomført kvalitative og kvantitative intervjuer med målgruppene. De kvanitative intervjuer viser en interesse og vurdering sv prosjektet, der over 70 % av respondentene vurderer prosjektet som nokså relevant eller bedre. Den kvantitative undersøkelsen er lagt ved i vedlagt prosjektrapport, med utførlig oversiktt over respondentenes tilbakemelding. Utdrag fra de kvalitative intervjuene kan seer her i en filmreportasje fra en skolevisning: https://vimeo.com/326319699 Passord: Fking2019 Medvirkende i denne filmen, elever ved Melsom VGS har gitt samtykke til Skagerak Film AS om offtenliggjøring av filmklipp. Vi mener på dette grunnlaget og ut fra over 30 visninger rundt omkring i landet at dette er et viktig relasjonelt tema som taes i mot av målgruppen som et etterspurt virkemiddel. Vi kunne hvis de økonomisk forutsetningene var tilstede for dette hatt et ennå større visningspotensiale, vi vil anslå opp mot det doble antallet med visninger
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3000
Prosjektgjennomføring/Metode
Målet med formidlingsopplegget har vært å skape en større grad av mulighet for refleksjon rundt, egne seksuelle valg og konsekvenser rundt dette. En ønsket konsekvens er at unge jenter og gutter skal trygges i å reflektere og diskutere relasjoner i forhold til til sex og helse, i tillegg ønsket vi å bruke filmen «Føkkings Mai» til å diskutere kjønnsrelasjoner og sex mellom jenter og gutter i russetiden. Vi har i 2017 og 2018 hatt 33 visninger med over 3000 elever som publikum ute i fylkene i hovedsak på videregående skoler i samarbeid med Stiftelsen Amathea sine fylkesorganisasjoner. I vedlagt prosjektrapport er det en utførlig redegjøring for visningssteder, dato og anslått publikum. NB vi vil understreke at alle bilder av avbildete er samtykke avklart. Det er bilder av skuespillere i novellefilmen «Føkkings Mai» med samtykkekontrakter og det er linker til filmer der medvirkende har gitt samtykke.
Resultater og resultatvurdering
VI hadde i søknaden en ambisjon om synliggjøring av prosjektet opp mot 14200 personer i målgruppen, vår promofilm til «Føkkings Mai» er pt. sett 84.684 ganger via sosiale medier, i all hovedsak med en demografi som fastslått i søknaden. Vi har med 33 visninger av hele filmen til i overkant av 3000 elever maktet å gjennomføre prosjektet som et landsomfattende prosjekt som forutsatt. Vi mener at prosjektet har hatt en kvalitet og gjennomføringsgrad som absolutt har vært tilfredsstillende. Vi ser dog at det er lokale utfordringer i forhold til å nå ut på videregående skole som en visningsarena. Vi også at det har vært noe geografiske skiller i effekt av visninger på skoler. Det har vært en hvis forskjell i kompetanse, tid og enkelthet ved dette. Vi ser også at dimensjonering av denne innsatsen i de forskjellige fylkene, kunne vært utviklet noe bedre.
Oppsummering og videre planer
Vi mener at prosjektet og prosjektmodellen har fungert på en god måte, og at konseptet har mulighet for å kunne videreføres i 2020 og utover. Vi vil prøve å sikre finansiering for dette og vi vil jobbe med å utvikle en ny søknad for videre utvikling og gjennomføring av aktivitetene ute i fylkene. Dette prosjektet har gitt Amathea en mulighet til aktivitet og dialog overfor målgruppen, og prosjektet har vært viktig for å synliggjøre Amathe sitt tilbud om rådgivning på videregående skole. Prosjektet er nå godt forankret ute i Amathea sin organisasjon og visninger fortsetter nå våren 2019.