Hjemmehospice- kursdag
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Termik Rana ønsker å være en av pådriverne for å få hospicetenkningen inn i omsorgen for alvorlig syke og døende. Termik står for frivillighet i terminal fase i livet, i kommunen. Vi ønsker å være med på å skape gode tjenester og god frivillighet i kommunen. Hospice betyr gjestehus/hvilehus på reisen. Vi vilå være med å bygge stein på stein til vi kanskje får Hospice i Rana. I et Hospice vil Termik være frivillig aktør og være med på å gjøre det lille ekstra for de som ligger for døden. F.eks passe den syke mens pårørende tar seg en pust i bakken, fordi det kan være slitsomt å være pårørende.
Målsetting for prosjektet
Få mere kunnskap om frivillighetens rolle i hospicefilosofi. Få kunnskap om hvordan hjemmedød fungerer i resten av landet. Hvordan er tjenesten bygd opp med frivillige og fagfolk for at det skal være trygt og verdig og dø hjemme.
Målgruppe
Frivillige i Termik og andre frivillige , pårørende, fagfolk i det offentlige
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
107
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Holde en kursdag i Rana om Hospice
Fremdriftsplan for prosjektet
Daglig leder i Termik /prosjektleder vil ordne det praktiske rundt gjennomføring av kursdag og markedsføring i forkant av det. Vi vil låne et auditoria i Campus Helgeland. Rønsen må ta fly tur/retur Oslo/Mo i Rana. På grunn av uregelmessighet i flytrafikk på vinter må hun overnatte på hotell natten før kurset.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Dagen innfridde alle forventninger. Termik har jobbet i flere år for å få til denne konferansen. Termik har hospicefilosofi og vi har som målsetting og være med å bedre situasjonen for alvorlig syke, døende og deres nærmeste. Målet var å se på hvordan vi kunne gjøre bruk av Hospicefilosofiens prinispper og metoder innenfor de rammer vi har i vår kommune. Vi ønsket å høre om hjemmehospice og høre mere om hvordan vi kunne bedre forholdene for de døende og deres pårørende ved å ha mere fokus på hjemmehospice og høre på de erfaringer som er gjort i andre kommuner i Norge. Vi fikk god respons og stor interesse for kursdagen som vi arrangerte. Det ble et samarbeid mellom frivillige, kommunen, sykehuset og universitetet på Helgeland. Fagfolk lokalt stilte opp og informerte forsamlingen om hva vi har i dag, hva som fungerer bra og hvilke » trådløse» samarbeidsformer som er etablert mellom kommune og sykehus i dag, for å lette situasjonen for pasienten. Rana kan lære fra andre kommuner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Frivillige, fagfolk og pårørende møttes og var på samme konferanse. Dette er et mål for oss i Termik og føre sammen de mennesker som treffes sammen med den syke. Å få mer kunnskap om hospice var også et av målene og det har vi fått. Som frivillig organisasjon vil vi også være med på å fremme hospicefilosofi, dette har vi fått til.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
79
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi gjennomførte som planlagt. Vi lånte auditoriet på Campus Helgeland. Rønsen måtte overnatte i Rana, for å sikre at hun ikke ble forsinket pga flyforsinkelser/landingsproblemer. Vi hadde tverrfaglige samarbeidsmøter i forkant av konferansen, med deltakere fra kommunen, sykehuset, universitetet, frivillige og pårørende. Interessen var stor for konferansen så det var et gjennomført godt samarbeide. Det var også deltaker fra kommunens personalavdeling som stod for påmelding, flybestilling, hotellbestilling og som gjorde en uvurderlig innsats for å holde orden og ordne med bestillinger og påmeldinger. Uten støtte fra ExtraStiftelsen ville ikke dette ha latt seg gjennomføre. Selv om vi hadde litt penger igjen, som vi vil tilbakeføre til Extrastiftelsen, så ville vi ikke ha kunne våget og sette i gang med dette, uten å ha den nødvendige tryggheten i det tilskuddet som vi fikk fra Dere.
Resultater og resultatvurdering
Forelesere og kursdeltakere var veldig fornøyd med konferansen . Det har alltid en verdi og sette fokus på hospicefilosofi. Vi trenger å snakke om hvordan vi dør og hvordan vi kan tilrettelegge bedre for at vi kan få til en så verdig død som mulig. Vi trenger flere konferanser som dette. Dagene var uforglemmelig og de var viktige. Nye relasjoner ble laget. Frivillige har mye å gjøre i dette feltet framover.
Oppsummering og videre planer
Vi tror denne konferansen gir » ringer i vann». Termik fikk opprettet kontakt med Hospiceforum. Vi tror det er viktig at frivillige organisasjoner samarbeider, det tror vi at vi kan få til etter dette. Vi så og hørte at det var viktig med frivillighet inn i dette arbeidet, og at frivillige brukes mer andre plasser i Norge, så planen er å fortsette å jobbe for at frivillige finner en plass i dette feltet for å være til hjelp for alvorlig syke, døende og pårørende.