Klokhet om Medisiner

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det finnes noe forskning på medisiners effekt på symptomer hos barn, men det er begrenset. 
Statistikk fra de siste årene viser tydelig at svært mange barn og unge får medisiner som behandling for ”psykiske lidelser”, og tallene øker. Forandringsfabrikken har kontakt med flere unge som sier tydelig at de ønsker at deres erfaringer med medisiner må tas på alvor. Dette perspektivet fra barn og unge selv, sammen med et tydelig kunnskapsbehov som uttrykkes fra nasjonale myndigheter og fagfelt psykisk helse, er bakgrunnen for prosjektet ”Klokhet om medisiner”.

Målsetting for prosjektet

Bidra til å tette kunnskapshull om hvordan medisinbruk som del av psykisk helsehjelp, kjennes for barn og unge. Gi råd om hvordan jobbe klokt i psykisk helsehjelp. Beslutningstakere får kunnskapsgrunnlag for utvikling av tjenestene, og fagfolk kunnskap de kan bruke direkte i sitt arbeid.

Målgruppe

Nasjonale myndigheter, ledelse for psykisk helsevern på sykehusene, fastleger og helsepersonell i ulike tjenester. Aktører i politikk og fagfelt psykisk helse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I ”Klokhet om medisiner” inviteres unge med erfaring fra bruk av medisiner til å gi svar på egne samlinger, gjennom åpne spørsmål og dialog. I tillegg til samlinger vil vi hente svar fra enkeltungdommer, gjennom dybdesamtaler. I samarbeid med vårt nettverk av BUP´er på 10 sykehus, inviterer vi unge fra hele landet til å delta. Vi inviterer til å treffes på trygge steder som ikke stigmatiserer. Svar fra samlinger og dybdesamtaler samles, gjennomgås grundig og systematiseres. Dette gjøres i samarbeid mellom prosjektarbeider og de unge. Svar som går igjen hos mange unge blir hovedsvar fra prosjektet. Hovedfokus i oppsummeringen er å løfte frem de unges råd. Resultatene samles i et magasin som publiseres på Forandringsfabrikkens nettsider, og vil nå fagfolk, fastleger, studenter og myndigheter. Resultatene fra heftet presenteres i en nasjonal lansering for myndigheter, helseforetak og politikere, der unge fra prosjektet selv formidler resultatene. Deretter presenteres de i hver av helseregionene, gjennom besøk på de ti sykehusene Forandringsfabrikken samarbeider med. I tillegg til publisering på Forandringsfabrikkens nettsider, presenteres rådene fra ”Klokhet om medisiner” muntlig, gjennom sceneprater, foredrag og møter.

Fremdriftsplan for prosjektet

August- Oktober2018: Oppstart og etablering av prosjekt- og ressursgruppe November2018– April2019: Samlinger med unge i hele landet gjennomføres
 April2019- Juni2019: Oppsummering av resultater og utarbeidelse av digitalt resultatmagasin August 2019: Lansering av resultater August- Oktober2019: Resultatformidling November- Desember – 2019: Sluttrapport og videreføring

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet er å bidra til å tette kunnskapshullet om psykopharma-medisinbruk blant barn og unge. Slik at politikere, nasjonale myndigheter og fagfolk som jobber med barn og unge som får psykisk helsehjelp får kunnskap om hvordan medisinbehandling i psykisk helsehjelp kjennes for barn og unge, og råd til hvordan jobbe klokt. Målgruppe Hovedmålgruppen er nasjonale myndigheter, ledelse for psykisk helsevern på sykehusene, fastleger og helsepersonell i ulike tjenesten. Målgruppen for endringene er barn og unge som får psykisk helsehjelp i Norge. Før denne kartleggingsundersøkelsen var gjennomført fantes det ikke kunnskap i Norge om hvordan medisinbruk kjennes for barn og unge. FF opplever at det er stor interesse for denne kunnskapen blant fagpersoner, relevante aktører og myndighetene. Dette er etterlengtet kunnskap på et felt som mangler forskning.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Kunnskapsfunnene har blitt publisert og lansert for nasjonale myndigheter og fagpersoner 12.oktober 2020. Der var blant annet helsedepartementet, barneombudet, NBUPF, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn tilstede. Funnene i rapporten har blitt presentert for stortingspolitikere. Rapporten skal legges frem til helseminister Bent Høie, i starten av 2021. Tjenesteledere for flere ulike psykisk helsetjenester for barn og unge i 9 storbyer har fått presentert funnene. Psykologer under spesialistutdanning har fått presentert hovedfunnene i digitale foredrag 12 og 25.oktober. FF kommer til å fortsette å formidle funnene i undersøkelsen til myndigheter og fagpersoner på BUPer rundt om i landet. Funnene skal også bli presentert for skoler og relevante frivillige organisasjoner. Sosiale media: 1 Facebook post nådde 7151 Facebookprofiler og 5 instagram innlegg har tilsammen nådd 8400 instagramkontoer. Media har også omtalt rapporten. TV2 skrev en artikkel om rapporten.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

180

Prosjektgjennomføring/Metode

Undersøkelsen «Vi skulle få det bedre» ble gjennomført i 2018 -19. Den har samlet kunnskap direkte fra 100 barn og unge 15 – 20 år. Deltakerne kommer fra nord, midt, vest, sør og øst i landet. Deltakerne hadde erfaring fra bruk av medisiner fra 7 års alderen. De fikk psykiatriske legemidler, i rapporten omtales dette som medisiner. Erfaringene og rådene handler om helsetjenester for barn under 18 år. Mange ble invitert gjennom poliklinikker, sengeposter og skoler. Noen hadde tidligere deltatt i undersøkelsen «Psykisk helsevern, fra oss som kjenner det». Noen få ble invitert gjennom barneverntjenester. Alle bestemte selv om de ville delta. 15 samlinger og 30 enkeltintervjuer ble gjennomført. For å sikre nok trygghet og tillit til å komme inn til dybdesvar ble de fleste deltakerne snakket med to ganger. På denne måten får ungdommene god tid til å tenke og mulighet til å svare på nytt og mer utdypende i neste prat og samling. Tema har vært ungdommenes møte med tjenestene og medisinering. Det har ikke vært fokus på hver enkelts historie.

Resultater og resultatvurdering

Undersøkelsen hvor 100 unge delte erfaringer og råd om psykofarmaka som psykisk helsehjelp har blitt oppsummert som kunnskap om hvordan medisinering oppleves og konkrete råd om hvordan fagpersoner kan gi nyttig hjelp. Kunnskapen har blitt publisert i en rapport som har blitt lansert for nasjonale myndigheter og fagpersoner.

Oppsummering og videre planer

De oppsummerte erfaringene og rådene kommer Forandringsfabrikken til å fortsette å formidle til fagpersoner i BUP, psykisk helsetjenester i kommuner og til fastleger. I tillegg skal kunnskapen formidles på utdanninger relevante for disse fagpersonene. Forandringsfabrikken kommer også til å formidle funnene til myndigheter og politikere.

Prosjektleder

Hanne Kristine Stabursvik

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Klokhet om Medisiner
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Forandringsfabrikken Stiftelse
Beløp Bevilget
2018: kr 580 000
Startdato
05.08.2018
Sluttdato
29.09.2020
Status
Under gjennomføring