Kunnskap gir trygghet
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mange med medfødt hjertefeil har utfordringer resten av livet. Dette kan være både fysiske, så vel som psykiske. Mange sitter med spørsmål både om sin egen hjertefeil, om hvilke rettigheter man har, hvilken mat/livsstil som er heldig/uheldig for en hjertesyk, eller generelle spørsmål om hva man må tenke på når man har en medfødt hjertefeil. Kunnskap gir trygghet og bedre forståelse for hva man selv kan gjøre for å oppnå bedre livskvalitet, og dermed bedre både den fysiske og psykiske helsen.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å tilby våre medlemmer faglige samlinger, der de kan få økt kunnskap om ulike sider ved det å leve med medfødt hjertefeil. Kunnskap gir trygghet, og økt kunnskap kan dermed bedre både den fysiske og psykiske helsen.
Målgruppe
Medlemmer av Voksne med medfødt hjertefeil (VMH) i fylkene Nordland, Troms og Finnmark.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Forslag til program: Fredag ettermiddag/tidlig kveld: Velkommen, presentasjoner/bli kjent og felles middag Lørdag: Foredrag med minst 3 ulike tema, f eks Mat og helse, Trening, Tannhelse, Helserisiko, Viktighet av infeksjonsforebygging, Nyeste forskning om medfødt hjertefeil, Rettigheter. Felles lunsj og middag. Søndag: Foredrag eller praktisk innføring i stressredusering før lunsj og hjemreise. Programmet vil være avhengig av hvilke tilbakemeldinger vi får etter første samling nå i nov 2018.
Fremdriftsplan for prosjektet
Vår 2019 Planlegge samling/seminar, fastlegge program og bestilling av foredragsholdere Sept Utsendelse av invitasjoner Nov Gjennomføring Des Spørreundersøkelse/Resultat/Evaluering av prosjektet
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Vi ønsker å tilby våre medlemmer faglige samlinger, der de kan få økt kunnskap om ulike sider ved det å leve med medfødt hjertefeil. Mer kunnskap vil føre til en bedre forståelse, både om selve hjertefeilen, så vel som hva man kan og bør gjøre for å bedre livskvaliteten og hvordan man selv kan bidra til bedre egenhelse. Kunnskap gir trygghet, og økt kunnskap kan dermed bedre både den fysiske og psykiske helsen. Også det å møte andre personer i samme situasjon er av stor betydning for våre medlemmer. En stor utfordring for oss i region nord er at våre medlemmer bor veldig spredt, og at det er lange og dyre reiser for å få samlet våre medlemmer. Av den grunn er det også vanskelig for oss å arrangere lokale aktiviteter. En regional samling blir derfor også et viktig treffpunkt for våre medlemmer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I etterkant av samlingen har vi fått tilbakemeldinger på at deltagerne hadde utbytte av samlingen. De fikk stille spørsmål, som de syntes de fikk svar på. Flere deltagere har fått ny kunnskap og bedre forståelse, og dermed forhåpentlig bedre livskvalitet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
16
Prosjektgjennomføring/Metode
Etter ønske om faglig baserte samlinger fra våre medlemmer gjennomførte vi en helgesamling i Tromsø. Forelesere var kardiolog Peter Eriksson fra Sahlgrenska sykehus i Gøteborg, samt en representant fra NAV Tromsø. Deltagerne fikk god anledning til å stille spørsmål.
Resultater og resultatvurdering
Tilbakemeldinger under og i etterkant av samlingen fra fornøyde deltagere. Økt kunnskap kan bidra til større forståelse, innsikt og mulighet til å påvirke egen helse, noe som igjen også er samfunnsøkonomisk, og vil kunne innebære mindre belastning på det offentlige støtteapparatet.
Oppsummering og videre planer
Våre medlemmer trenger å møte andre i samme situasjon. Det å møte andre i samme situasjon og kunne dele erfaringer er av enorm verdi og stor betydning. Vi har planer om å gjennomføre nye samlinger for våre medlemmer.