Hva med meg? Jeg er mer enn mitt reparerte hjerte.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Hvordan hjelper man andre når man selv fortsatt sliter? Foreningen har mange likepersoner. Etter hvert godt skolert, og flere har brukt sine erfaringer for å være en støtte for andre. Men hva når man virkelig treffer på utfordringer – gjerne relatert til det en selv har opplevd, men kanskje ikke selv har bearbeidet godt nok? Og hva når de som trenger hjelp trenger mer enn det du klarer å gi? Vi ønsker å gå noen skritt tilbake for å gi våre likepersoner skikkelige verktøy for å bearbeide egne opplevelser; Hva med meg; jeg er mer enn mitt reparerte hjerte.
Målsetting for prosjektet
Ved å gå noen skritt tilbake, trygge og ruste opp våre likepersoner, vil vi kunne være en bedre støtte for de i vår organisasjon som trenger hjelp. Alle trenger å bli sett, også de som er hjelpere. Dette må vi som forening ta ansvar for, og vi ønsker å lage en samling hvor fokuset kun er på dem.
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er foreningens likepersoner. Vi har etter hvert rundt 25-30 likepersoner blant våre medlemmer som vil være aktuelle for å delta.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
25
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
For å være en god likeperson må man først og fremst kjenne seg selv. Hva reagerer jeg på, hvilke triggerpunkter har jeg og hva vil jeg ikke snakke om. Mange sliter med traumer fra tidlig barndom som fortsatt sitter i kroppen, og som aldri har vært bearbeidet ordentlig. Angst, uro og redsel for fremtidige operasjoner, og ikke minst død, er vanlig. Vi så mye av dette under fjorårets seminar for medlemmer om psykisk helse. Og når og hvor setter man grenser, både for hva en selv vil dele og for hva man kan hjelpe med. Og når trenger vi å koble inn det profesjonelle hjelpeapparatet? Gjennom en weekendsamling vil vi kunne legge til rette for både god tid og trygge rammer rundt å skulle ta et dypdykk i egen historie. Vi må rydde i eget reir før vi kan bli en god hjelper for andre, med andre ord. Ved flere gode forelesere (om psykologiske reaksjoner på tidligere traumer, om stressmestring og tankemønstre, håndtering av angst og triggerfaktorer) kan vi gi påfyll og innsikt som vil være til stor støtte. Det vil også bli satt av god tid til samtaler i mindre grupper, hvor nettopp det å få fortelle egen historie vil være hovedoppgaven.
Fremdriftsplan for prosjektet
Hotell må bestilles tidlig. Over sommeren må prosjektgruppen etablerers, og en plan for det videre arbeidet må legges med ansvarsfordeling og forslag til program, og foredragsholdere bookes. Invitasjonene blir sendt ut i nov/des, og oppfølging av påmeldte,, og detaljplanlegging vil foregå før og etter jul. Seminaret skal avholdes i feb 2023. Oppfølging av deltagerne, evalueringsskjema og bearbeidelse av tilbakemeldingene vil pågå i mars/april
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Hvordan hjelper man andre når man selv fortsatt sliter? Foreningen har mange likepersoner. Etter hvert godt skolert, og flere har brukt sine erfaringer for å være en støtte for andre. Men hva når man virkelig treffer på utfordringer – gjerne relatert til det en selv har opplevd, men kanskje ikke selv har bearbeidet godt nok? Og hva når de som trenger hjelp trenger mer enn det du klarer å gi? Vi ønsket å gå noen skritt tilbake for å gi våre likepersoner skikkelige verktøy for å bearbeide egne opplevelser. Å ha tid til å systematisere egne erfaringer, rydde i tankemønstre og ta et dypdykk i tidligere opplevelser. Gi dem ny kunnskap, og om hvordan dette kan brukes på veien videre til å bli en bedre og tryggere likeperson. Målgruppen for prosjektet var foreningens likepersoner. Vi har rundt 25-30 likepersoner som var aktuelle for å delta. Flere har vært likepersoner i mange år og har mye erfaring, mens andre er ganske ferske og har deltatt på kurs, men uten å ha så mye erfaring i rollen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Gjennom helgen bygget vi et fellesskap som er helt unikt. Det å kunne dele, i trygge former, var for flere en ny erfaring. For å være en god likeperson må man kunne lytte og tåle andres historier, og der er mange gode allerede. Men det å nå kunne dele selv egne tanker og følelser, å ikke bare være mottageren i en likepersonsoppgave, var for mange nytt. Fra evalueringsskjemaet: «Bra program. Tett, men godt og lærerikt. Jeg fikk en påminnelse om at vi er forskjellige og at vi er her av ulike grunner. Det skal være plass til alle, og det trengte jeg en påminnelse på. Takk». Begge foredragsholderne er ekstremt gode formidlere. Budskapene treffer deg midt i, det er mye å kjennes seg igjen i fra egne opplevelser, historie og erfaringer. Å observere deltagerne; stillheten, latteren, tårene i øyekroken og nikkingen med hodet når det som kommer frem gjenkjennes, er alltid sterkt.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20
Prosjektgjennomføring/Metode
Den planlagte fremdriftsplanen ble fulgt, og vi gjennomførte seminaret siste helgen i januar 2023. Det var et fullpakket program som ble laget, svært variert, men også med tid til refleksjoner og sosialt samvær. Her er et utdrag fra programmet: • Foredrag med Knut Andersen fra VID/AHUS o Å bruke seg selv i møte med andre o Kommunikasjon, samspill og dialog o Narrativ teori, signaturstyrker og personlig ivaretakelse • Foredrag med Kristin Tvervåg fra Foreningen for hjertesyke barn o Gruppeledelse i ulike roller og situasjoner o Grensesetting o Oppgaver, diskusjoner og caser Foredragene engasjerte deltagerne med variert innhold som oppgaver i plenum, i mindre grupper og diskusjoner med sidemannen.
Resultater og resultatvurdering
På en vanlig samling i regi av foreningen er tidspresset stort og det er mange man skal snakke med. Saker og aktiviteter, og kanskje noen raske spørsmål om hvordan folk har det. Men mye går for fort, det er lite tid til å stille oppfølgingsspørsmål og man er usikker på om den man snakker med faktisk lytter. Ved å gå noen skritt tilbake, trygge og ruste opp våre likepersoner, vil vi kunne hjelpe og være en bedre støtte for alle de i vår organisasjon som trenger hjelp. Alle trenger å bli sett – også de som er hjelpere. Dette må vi som forening ta ansvar for, og vi ønsket en samling hvor fokuset kun var på dem.
Oppsummering og videre planer
Dette seminaret ga oss en bedre rustet likepersonsgruppe som er klare for nye oppgaver. De siste årene har vi utvidet tilbudet om å ta kontakt for å snakke med en likeperson. Spesielt de som har vakter på telefontjenesten har blitt en gjeng med dedikerte likepersoner som ønsket mer opplæring etter samlingen i januar. Vi valgte å gi tre av disse likepersonene et tilbud; de deltok på et intensivt kurs i helsepedagogikk på Lovisenberg Sykehus i april. Det å styrke likepersonene våre med jevnlige samlinger, kurs og opplæring, gjør dem bedre rustet til å støtte hverandre, andre – og seg selv.