Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mange som har en spiseforstyrrelse bruker mat eller trening for å regulere følelser. Denne atferden kan i mange tilfeller være en mestringsstrategi for å håndtere det som egentlig oppleves vanskelig, og kan derfor betegnes som en form for emosjonell dysregulering. En slik svekket evne til hensiktsmessig følelsesregulering, kan ses hos mange av ROS sine brukere. Mindfulness handler om å trene på å være oppmerksomt nærværende med tanker og følelser, i øyeblikket, uten å innta en vurderende posisjon, mens yoga handler om å «forene» kropp og sinn, og vektlegger aksept av både det fysiske og mentale selvet. For mange mennesker med spiseforstyrrelser, kan yoga og mindfulness være gode verktøy for å fremme økt bevissthet og aksept av egne følelser, og for å erstatte uheldige mestringsstrategier. ROS har i mange år tilbudt ulike mindfulness-baserte tilbud for våre brukere med overspisingsproblematikk. De fleste av disse tilbudene har vært gjennomført digitalt, og i grupper. Med bakgrunn i tilbakemeldinger fra våre brukere, ønsker vi nå tilby fysiske kurs med elementer fra mindfulness og yoga. Som et nytt tilbud, ønsker vi også å tilby individuelle, mindfulness-baserte veiledningssamtaler.
Aktivitet/tiltak/metode
Tilbudet består av: Fysiske yoga- og mindfulnessgrupper: Fire x 6 ukers kurs for 12 personer. I kurset skal en øve på hvordan en kan påvirke indre dialog, bearbeide inntrykk og regulere følelser og nervesystem gjennom bevissthet og oppmerksomhet. Individuell veiledning: Instruktør vil tilby 45-minutters individuell, mindfulness-basert veiledning ved senteret en dag i uken. Hver bruker kan få oppfølging hver 14. dag. I den kapasiteten kan hun ha totalt 8 brukere, og vil ta inn nye brukere etter hvert som noen slutter. Det vil også spilles inn en serie med korte lydfiler med guidete øvelser. Dette finnes pr. i dag lite av på norsk, og er etterspurt av våre brukere. Deltakere: Personer over 18 år med overspising. Rekruttering via lokalt nyhetsbrev, nettside, senterets Facebook-side, og infotavle ved senteret. ROS Østlandet har lange ventelister, og vi vil informere om tilbudet til de som venter på å komme til rådgiving. Evaluering: Grupper evalueres etter hver kursrekke. Individuell veiledning evalueres hvert halvår. Brukere svarer anonymt på et digitalt spørreskjema i Survey Xact. I tillegg til gitte spørsmål, kan man legge inn fritekst. Slik kan tilbudet fortløpende utbedres basert på brukerbehov. Etikk og personvern: Deltakerne vil ha en samtale med instruktør før oppstart for å kartlegge motivasjon, forventninger og evt. særskilte behov. Instruktør har taushetsplikt, og det blir ikke ført journal. Det er nødvendig å oppbevare kontaktinfo til deltakerne for å kunne gi praktisk info. Det oppbevares i låst arkivskap og makuleres etter endt kurs/avsluttet bruker. Utfordringer: Brukergruppen er en sårbar gruppe, og mindfulness kan igangsette prosesser som kan komme uventet på. Instruktør har selv egenerfaring med overspising, og gjennomfører parallelt med prosjektet en utdannelse i mindfulness – noe som gjør at hun innehar riktig kompetanse for å ivareta og følge opp deltakerne på en forsvarlig måte dersom noen opplever stort følelsesmessig ubehag.
Antall deltakere
70
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Flere studier viser at å praktisere mindfulness er virkningsfullt for mennesker som strever med spiseforstyrrelser, bl.a. fordi teknikkene kan bidra til å erstatte uheldige mestringsstrategier, og legge grunnlag for mer hensiktsmessig regulering av følelser (Hernando et al., 2019). Vi forventer at brukerne av tilbudene kan få lære seg bedre måter å håndtere sin spiseproblematikk på, samt utvikle en bedre forståelse og aksept av egen kropp. Ved å tilegne seg verktøy som bidrar til å regulere eget nervesystem og roe stressnivået, vil deltakerne forhåpentligvis få økt opplevelse av indre ro, og bedre bevissthet rundt egne tankemønstre og hvordan man kan prosessere vonde følelser og inntrykk. Å konfrontere egen problematikk er for mange rot til personlig vekst. Ved å lære seg å identifisere og forstå sine egne automatiserte tanke- og handlingsmønstre, kan deltakerne få mulighet til å skape endring i eget liv. Dette kan gi en opplevelse av mestring, som igjen vil kunne gi økt motivasjon for tilfriskning. Samtidig kan mindfulness også bidra til økt opplevelse av positive følelser, f.eks. takknemlighet og selvkjærlighet. Å praktisere takknemlighet, egenomsorg, aksept og selvkjærlighet, vil kunne gi utslag i en bedre selvfølelse. Dårlig selvfølelse er ofte roten i spiseforstyrrelsesproblematikk. Med mindfulness vil deltakerne også få mulighet til å tilegne seg autonomi i større grad grunnet påkobling av egen bevissthet. Ved å øve seg på å være til stede i eget liv, vil man kunne føle på større ansvar for egne valg, bli bevisst og erstatte mestringsstrategier som er lite hensiktsmessige. Å legge til rette for fysiske møteplasser med likepersoner, er tenkelig også av stor verdi for brukergruppen, blant annet for å minske ensomhet og skam, og øke følelsen av samhold.
Plan for gjennomføring
Prosjektet skal administreres og gjennomføres ved ROS senter Østlandet som holder til i Oslo sentrum, og vil ha en varighet på 1 år. September 2024: Markedsføring av tilbud og rekruttering av deltakere. Kartleggingssamtaler med interesserte. Ansvarlig: Julie, med bistand fra kommunikasjonsavdeling i ROS. Oktober 2024: Oppstart individuelle veiledningstimer. Innspilling av lydfiler. Planlegging av kursinnhold på gruppetilbudet. Ansvarlig: Julie. Oktober 2024: Oppstart første 6-ukers gruppe. Gruppen holdes en gang i uken, med varighet på 2 timer. Gruppen holdes i leide lokaler i tilknytning/samme bygg som ROS senter Østlandet. Ansvarlig: Julie. November 2024: Rekruttering og oppstart av andre 6-ukers gruppe. Ansvarlig: Julie. Desember 2024: Evaluering av første halvår og justering av tilbud på bakgrunn av tilbakemeldinger. Januar 2025: Ny runde med markedsføring av tilbud og rekruttering av deltakere. Ny innspilling av lydfiler. Ansvarlig: Julie, med bistand fra kommunikasjonsavdeling i ROS. Februar 2025: Oppstart tredje 6-ukers gruppe. Ansvarlig: Julie. Mai 2025: Oppstart fjerde 6-ukers gruppe. Ansvarlig: Julie. Juni – juli 2025: Evaluering av andre halvår, formidle resultater. Ansvarlig: Julie, med bistand fra evalueringsansvarlig og kommunikasjonsavdeling i ROS.