Fra hjem til barnehage – en foreldreressurs

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

3 dager tilvenning er en eksisterende praksis i norske barnehager, til tross for at den blir beskrevet av forskere som utdatert. Praksisen er tilrettelagt arbeidslivet fremfor små barns behov for tid til å knytte seg til en ansatt. Forskning viser derfor at mange ettåringer går i panikk eller stenger av for sine følelser som en form for overlevelsesmekanisme idet foreldre forlater barnehagen. Prosjektleder har produsert dokumentarfilmen «Til månen på 1-2-3» som tar barneperspektivet og nyere forskning på alvor ved barnehagestart. Den brukes som refleksjonsverktøy i barnehager og UH-sektor, og fremmer viktigheten av lengre tilvenning da kvaliteten på barns relasjon til en voksen påvirker barnets utvikling, fremtidige relasjoner og psykiske helse. Nå ønsker vi å skape en gratis digital foreldreressurs, basert på filmen. Ressursen skiller seg ut fra velmenende artikler som «5 tips til barnehagestart» ved at den løfter barnets stemme og formes som en interaktiv læringsløype. Den gir inspirasjon til hvordan en lengre tilvenning kan gjennomføres samt en bredere forståelse av barns opplevelser og behov i denne krevende overgangen – basert på forskning. Målsetningen er å skape felles forståelse mellom hjem og barnehage som sikrer barnet en trygg, demokratisk og helsefremmende oppstart.

Aktivitet/tiltak/metode

Tiltaket innebærer gratis ressurs for barnehageforeldre på nett. Ressursen er formet som en interaktiv læringsløype med autentiske videoer på 90 sek og en digital veileder som samhandler med bruker. Videoene har forskningsbaserte perspektiver fra ekspertkilder, ærlige refleksjoner fra foreldre og ansatte – samt et unsensurert innblikk i ettåringenes perspektiv under tilvenninger i Norge og Danmark. Videoene produseres med ubrukt materiale fra «Til månen på 1-2-3». Ved å hente kunnskap fra ressursens dedikerte database bygget på prosjektets forskning og kunnskap, utformer veilederen refleksjonsspørsmål, supplerer med info og skaper dialog med bruker gjennom læringsløypen. Løypen tar foreldre gjennom: -Trailer «Til månen på 1-2-3». -Intro digital veileder. -Hvorfor praktiseres 3 dager tilvenning? Ansatte svarer ærlig. -Betydning av tilknytning for å la seg trøste og utforske. -Argumenter som styrker samarbeidet med barnehagen for å få gjennomført lengre tilvenning. -Foreldrepermisjonen som tilvenningsperiode. -Reaksjoner fra barnet. Hvordan sikre barnets rett til medvirkning? -Ansattes forventninger til foreldre. -Refleksjoner fra Mental Helse: Grunnmuren til barnets psykiske helse legges ved barnehagestart. -Lenke til filmen: «Hva må gjøres for at reisen fra hjem til barnehage ikke skal føles som en månelanding, men som en trygg overgang som fremmer god psykisk helse og tidlige erfaringer med demokrati?» Etiske vurderinger: Medvirkende/foreldre til barn har samtykket via kontrakter. Barn vet ikke hva deltakelse innebærer, men ved å løfte deres stemme sikres de retten til å bli hørt og bidrar til kunnskapsutvikling. Evaluering: Analyse av data. Brukerens dialog med veilederen og bruk av ressursen reflekterer engasjement, holdninger og eventuelle endringer i disse. Data kan ikke identifisere bruker. Utfordringer: Bruker blir avbrutt. Løses ved mulighet for innlogging og velg «fortsett». Personvern – Bruker registreres kun med e-post ved innlogging som krypteres.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Foreldre får gjennom ressursen økt kunnskap og en usensurert innsikt i hvordan barnehagestart kan oppleves for ettåringen. Arbeidet med dokumentarfilmen viste at mange foreldre har stor tillit til at overgangen fra hjem til barnehage går lett og at ettåringen er klar for det store sosiale livet. Forskning viser at uansett om barna er stille, gråter eller tilsynelatende har det bra er det en krevende overgang for de aller fleste uten foreldrenes nærvær. Dette er informasjon som ikke er lett tilgjengelig, da ansatte forteller at de ofte pynter på sannheten for å trygge foreldrene. Ansatte forteller også at de ikke føler seg myndige nok til å kreve at foreldre skal bruke lenger tid på tilvenning. Ressursen tetter dette gapet av informasjonsmangel mellom barnehage og hjem. Med økt forståelse gjennom ressursen vil foreldrerollen bli styrket i samarbeidet med barnehagen, og foreldre vil bli inspirert til å ta et aktivt valg om å bruke foreldrepermisjonen som tilvenningsperiode allerede i det de får tildelt barnehageplass på våren – fremfor å vente til høsten som ofte resulterer i 3 dager tilrettelagt arbeidslivet. Ettåringen får via videoene en stemme som bidrar til refleksjon og økt forståelse av barnets perspektiv. Dette vil resultere i en mykere tilvenningen som ivaretar deres behov for trygghet og tilknytning. Barna får en reell medvirkning og deres rettigheter i forhold til å bli hørt og delta blir ivaretatt. Som samfunn ønsker vi robuste subjekter som opplever at de har påvirkningskraft, god psykisk helse og kan inngå i gode fellesskap. Ressursen setter dette i sammenheng med en trygg tidlig barndom og bevisstgjør foreldre på hva som skal til for å gi de minste en helsefremmende start på barnehagelivet – i tråd med nyere forskning («Liten og ny», «Barnet i Centrum»).

Plan for gjennomføring

1. kvartal (20.02.25 – 31.03.25) Utvikle ressursens innhold. Prosjektleder velger ut råmateriale fra opptak til dokumentaren og redigerer videoene. Ber om tilbakemeldinger fra medvirkende ekspertkilder, barnehageansatte og foreldre. 2. kvartal (01.04.25 – 21.04.25) Ferdigstilling. Ferdigstilling av videoene. Mental Helse gjennomgår tematikken i videoene og utvikler tilhørende pop-up spørsmål. Mental helse går igjennom dokumentarfilmen «Til månen på 1-2-3», som foreldreressursen er basert på, og utformer refleksjoner og informasjon fra et psykisk forebyggende perspektiv til læringsløypen i samarbeid med prosjektleder. IT ansvarlig oppretter nettside, implementerer ressursen og bygger databasen som den digitale veilederen henter kunnskap fra med kildehenvisninger. Databasen består av forskningen til ekspertkildene, kunnskap fra medvirkende barnehager samt spørsmål/refleksjoner/faglig innhold utarbeidet av Mental Helse. 2. kvartal (22.04.25 – 30.06.25) Distribusjon ved utdeling av barnehageplass. Mental Helse deler ressursen via sine plattformer/nettverk. Prosjektleder markedsfører ressursen gjennom nyhetsmedier og nettverket med idelle organisasjoner som støttet dokumentarfilmen. IT ansvarlig kjører ut annonser med søkemotoroptimalisering. Parallelt analyserer han brukerengasjement og nettsideaktivitet. 3. kvartal (01.08.25 – 30.09.25) Ny distribusjon ved barnehagestart. Distribusjon som i 2. kvartal i forbindelse med barnehagestart. Justering av markedsføringsstrategier og forbedringer av ressursen. 4. kvartal (01.10.25 – 19.12.25) Analysere brukerdata. Samle og analysere brukerdata for evaluering av ressursens effektivitet. Prosjektleder utarbeider rapport med konklusjoner og anbefalinger for fremtidig drift og oppdatering av innhold.

Prosjektleder

Kine Storejorde

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Fra hjem til barnehage – en foreldreressurs
Organisasjon
Mental Helse
Beløp Bevilget
2025: kr 244 000
Startdato
20.02.2025
Sluttdato
19.12.2025
Status
Under gjennomføring