Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Siden pandemien har ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser opplevd en markant økning i antall henvendelser. For ROS Østlandet fortsetter pågangen å øke. For å møte den økte etterspørselen og tilpasse oss brukernes ulike behov, behøver vi å videreutvikle vårt rådgivningstilbud. Individuelle samtaler er vår mest etterspurte tjeneste, men vi ser at dette tilbudet ikke alltid passer for alle. Spesielt gjelder dette yngre personer, samt gutter og menn, som ofte opplever det utfordrende å sitte i en formell samtalesituasjon. I ROS sin årlige brukerundersøkelse fins et sterkt og tydelig ønske om mer samlende aktiviteter og alternative former for rådgivning. For å imøtekomme disse behovene vil ROS gjennomføre et pilotprosjekt med fire aktivitetsbaserte rådgivningstilbud. Tiltaket vil også være en forlengelse av DAM-prosjektet «Hva nå?», et kunnskapsprosjekt hvor et av de klareste funnene var viktigheten av interesser og aktiviteter i tilfriskningsprosessen til mennesker med spiseforstyrrelser. Fra rapporten kan vi lese: «Et ønske om å fylle livet med noe annet enn en spiseforstyrrelse, ser ut til å vekkes først og fremst gjennom aktivitet.» ROS Østlandet vil i dette prosjektet få muligheten til å virkeliggjøre brukernes egne ønsker og behov på veien mot tilfriskning.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppen for aktivitetene er personer fra 15-30 år som opplever å ha et vanskelig forhold til kropp og mat eller en spiseforstyrrelse. Hver av aktivitetene vil ha en ansvarsperson som setter av én dag i uken til sin aktivitet. Timene eller deltakelse i gruppe bestilles per mail og foregår ved ROS senter Østlandet. Walk and Talk: Turene varer i 45 minutter med oppmøte utenfor ROS Østlandets lokaler. Ruten avtales på forhånd eller planlegges av rådgiver og tempo tilpasses for en uanstrengt samtale. Individuell yoga: Timene vil ha rundt 45 minutter yoga med påfølgende samtale om brukers opplevelse. Instruktør tilpasser opplegget til bruker og det kan gjøres justeringer fortløpende. Timene blir holdt i ROS sine lokaler. Skrivegrupper: Det vil være 5-6 deltakere per gruppe. Brukerne setter personlige mål med fokus på heling og tilfriskning. De vil få individuell veiledning med samtale rundt arbeidet og tilbakemeldinger i gruppe én gang i uken. Målet er å utvikle en eller flere ferdige tekster i valgfri sjanger som deles i en åpen temakveld i ROS sine lokaler. Dungeons & Dragons: Det vil være 5-6 deltakere per gruppe. Veileder vil sette sammen en overordnet kampanje med mulighet for å utforske tematikker som identitet, mestring, frykt, tvil og kontroll. I trygge rammer vil brukerne få anledning til å spille ut situasjoner og følelser på en fengende og underholdende måte. Gruppene vil bli holdt i ROS sine lokaler og vil inkludere innsjekk og utsjekk. Før aktivitetene igangsettes vil det gjennomføres intern opplæring i aktivitetsbasert rådgivning basert på erfaringer fra ROS Vestland. Evaluering av tilbudene vil skje gjennom elektroniske brukerspørreskjemaer og kvalitative intervjuer ved prosjektslutt. Vi ønsker spesielt å måle effekten av aktivitetsbasert rådgivning gjennom å kartlegge symptomlette og tilfriskning hos deltakerne.
Antall deltakere
40
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet vil gi ROS verdifull erfaring med å utvikle og tilby nye former for rådgivning ved våre sentre. Et variert tilbud er avgjørende for å nå et bredere spekter av brukere. Vi håper spesielt at aktivitetsbaserte rådgivningstilbud vil senke terskelen for unge personer, samt gutter og menn til å oppsøke hjelp. Personer med spiseforstyrrelser har ofte et avstengt og destruktivt forhold til egen kropp. Mange opplever en frakobling mellom kropp og sinn. Tilpasset fysisk aktivitet, som gåturer og yoga, kan bidra til å endre fokus fra kroppen som noe som skal presenteres, til en kropp som mestrer og fungerer. Det er godt dokumentert hvordan kroppslig tilstedeværelse og mestring har god effekt for de som har et problematisk forhold til mat. Kreativ skriving kan styrke selvtillit og selvfølelse, organisere tanker og følelser, redusere stress og øke motivasjonen. Skriving har en god terapeutisk effekt, og det å samles i en gruppe gir fellesskapsfølelse og reduserer skam. Dungeons & Dragons vil brukes som en narrativ metode hvor deltakerne gjennom rollespill får muligheten til å jobbe med selvbilde, identitet, kommunikasjon og problemløsning i trygge omgivelser. Rollespillet gir en indirekte tilnærming til refleksjon rundt personlige utfordringer, samtidig som det fremmer fellesskap og mestringsfølelse. Denne metoden er tatt i bruk som terapeutisk verktøy i økende grad de siste årene med god dokumentert effekt. Aktivitetene er ventet å gi et bredere rådgivningstilbud som tar høyde for våre ulike brukeres behov. Samtidig vil de også forventes å styrke senterets kapasitet i en tid med stor pågang. Antall brukere i region Østlandet øker drastisk og situasjonen er prekær. Vi trenger derfor å øke omfanget i vårt rådgivningstilbud og basere dette på brukernes ønsker.
Plan for gjennomføring
Før oppstart vil prosjektgruppa ha intern opplæring basert på erfaringer fra aktivitetsbasert rådgivning ved ROS Vestland. Rådgivere som leder aktivitetene vil også delta i kollegaveiledning for faglig støtte gjennom prosjektperioden. De nye tilbudene vil markedsføres på vår nettside, i sosiale medier, medlemsblad, fysisk ved ROS Østlandet og gjennom ROS sitt nettverk. Alle som står på venteliste for rådgivning ved ROS Østlandet (per nå mer enn 130 personer) vil få tilbud om å delta i aktivitetsbasert rådgivning istedenfor tradisjonell individuell rådgivning. Hver aktivitet vil ha en fast rådgiver som setter av én dag i uken til gjennomføring. Walk and Talk og individuell yoga tilbys som én-til-én rådgivning, mens skrivegrupper og Dungeons & Dragons gjennomføres i grupper på 5–6 deltakere. I prosjektperioden vil det være lagt opp henholdsvis to ulike skrivegrupper og grupper for Dungeons & Dragons. Deltakelse avtales via e-post, og alle aktivitetene foregår ved ROS Østlandets lokaler eller nærliggende uteområder. Lønnsmidlene vil gå til å dekke stillingsprosent til de nye tilbudene uten at det går ut over den ordinære driften. Fordi etterspørselen og pågangen på senteret er så stor, er det viktig at vi kan dekke opp med ressurser til vårt ordinære rådgivningstilbud slik at vi ikke mister kapasitet på senteret gjennom prosjektperioden. Prosjektet vil gjennomføres over ett år og inkludere opplæring, markedsføring, drift og evaluering. Ved prosjektslutt vil vi evaluere den aktivitetsbaserte rådgivningen gjennom elektroniske spørreskjema i SurveyXact. Vi ønsker å få tilbakemeldinger på deltakernes opplevelse av tilbudene, samt hvilken effekt de har hatt.