Surfe bort tankekjør

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Våren 2023 døde Gunhild Næss av kreft. Hun mottok Ung Kreft sin hederspris bare uker i forveien, for sin innsats for unge kreftrammede. Surfesporten mistet en gledesspreder i vannet. Noe av det siste hun gjorde, tross smerter og fatigue, var å padle ut på det rosa surfebrettet sitt i bølgene på Jæren. Hun snakket om at hodet fikk fred med en gang hun kom ut i havet, og hvor heldig hun var, som kunne «rømme» fra sykdommen, ut i bølgene. Rett før kreften kom tilbake med full styrke og Gunhild ble sykehusliggende for siste gang, snakket hun om hvordan hun ønsket å gi denne følelsen av «å tømme hodet i havet» til andre unge kreftsyke. Gunhilds følelse kan støttes av flere forskningsprosjekter rundt såkalt «Surf Therapy», gjort i blant annet Australia, USA og Storbritania. Her har de sett på effekt av bølgesurfing for å behandle PTSD, Angst og Depresjon. Studiene har vist svært positive resultater, og blant annet ført til at US navy har avsatt 10 millioner kroner til surf terapi for krigsveteraner. Bølgesurfing er en litt utilgjengelig sport før man har kommet godt i gang, da det krever opplæring og spesifikt utstyr. Vi tror derfor at det er svært få som vil kunne oppleve effekten av surf terapi, dersom det ikke tilrettelegges for det. Dette vil vi gjerne gjære noe med.

Aktivitet/tiltak/metode

I dette prosjektet vil vi tilby opplæring i bølgesurf til unge kreftrammede. Prosjektet vil bestå av 2 separate tiltak/aktiviteter: – Tur til Jæren, september 2025. Langhelg med kurs, overnatting, sosialt samvær og «bli kjent» med sporten og andre likesinnede. – Oppfølging av de som ønsker å fortsette, gjennom lokale klubber i nærheten av der deltakerne bor. Dette tiltaket kan også inkludere deltakere som ikke har vært med på tur i forkant. Målgruppen vil være unge kreftrammede, i alderen 15-35 år. Ved kapasitet vil vi også åpne for muligheten til å ta med deltakere med noe høyere alder, da Ung Kreft har erfart at kreftrammede i alderen 35-45 føler de har lite tilbud. Surfing kan også tenkes å interessere flere menn, som det har vært vanskeligere å aktivisere tidligere. For evaluering av prosjektet vil vi ha en skriftlig og en muntlig evaluering med deltakerne, individuelt og i plenum. Vi vil blant annet basere evalueringen på empirisk grunnlag fra internasjonale studier, med spørsmål som har vært stilt studiedeltakere som har gjennomgått kortere eller langre «behandlig» med surf terapi. Svar fra skriftlig spørreskjema i etterkant av første tur vil deles, og danne grunnlag for videre arbeid og fokus hos de lokale klubbene. Til gjennomføring av begge tiltakene vil vi benytte oss av erfarne og sertifiserte instruktører med stort fokus på trivsel og sikkerhet. Utstyr tilpasset ulike forutsetninger og ferdigheter vil tas i bruk, og alle deltakerne vil bli møtt på deres egne premisser, med tanke på trygghet og grunnlag for mestringsfølelse. Utfordringer med krevende forhold kan være en realitet, men ikke veldig sannsynlig i det tidsrommet vi har lagt opp til. Om det skulle bli tilfellet, vil det kunne løses med tettere oppfølging og valg av sted for aktivitet. Jæren har flere ulike muligheter, basert på hvilken hovedretning bølger og vind kommer fra. Med profesjonelle instruktører som kjenner området godt, har vi de beste forutsetninger for et vellykket prosjekt.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

De fleste studier innen Surf terapi er gjort opp mot stresslidelser, angst og depresjon. Det er derimot relevant å tro at svært mange unge kreftpasienter har utfordringer hvor man kan dra paralleller til dette. I en studie foretatt av Robin S Rosenberg (2014) ble det sett på effekt av aktivitetsprogram med surf, elvekajakk og klatring for unge kreftpasienter. Funnene fra studien var blant annet at deltakerne rapporterte om: – mindre depresjon – økt selvbilde – økt tilhørighet – mindre negative tanker Disse funnene,kombinert med en rekke liknende funn for surf terapi generelt, gjør det relevant å tro at vi vil kunne se noe av de samme for deltakere i dette prosjektet. Funnene her samsvarer også godt med Gunhild sine betraktninger og erfaringer, som er vårt hovedgrunnlag for igangsettelse av dette prosjektet. I tillegg til overnevnte punkter er vi ganske sikre på at det vil ha en positiv effekt i seg selv å komme sammen med en gruppe mennesker som er i samme situasjon, på en arena hvor alle har motivasjon til å lære noe nytt. Dette vil kunne styrke fellesskapsfølelsen, og gi et godt grunnlag for positiv relasjonsbygging. Prosjektet er helt i tråd med målet til Ung Kreft, om å hjelpe flere unge med tiltak og aktiviteter som bidrar til mestring, bedre livskvalitet og mental helse under og etter behandling. Ung Kreft er fra tidligere involvert i blant annet forskningsprosjektet WAYA2, som forsker på naturbasert rehabilitering. Dette prosjektet vil med stor sannsynlighet kunne fange opp noen interessenter som har et sterkt behov for aktivisering, men som har vært vanskelige å aktivisere tidligere. Vi ønsker å ha aktivitet i klubb gjennom en hel vår og høst sesong, da vi tror vi tror litt tid med sporten og nye relasjoner kan være hensiktsmessig.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder har reservert kurs- og overnattingsplasser for 25.–28. september 2025, som kan avbestilles ved manglende finansiering. Det er også avklart at instruktører har kvalifiksjoner som vi ønsker for et slikt opplegg. Ved bekreftet finansiering starter vi påmelding via Ung Kreft. Her har vi allerede fått en god indikasjon på at en slik aktivisering er ønsket. I påmeldingsskjema vil det informeres kort om surfeterapi, turen og videre muligheter i klubb. Målet er lav egenandel, da mange i målgruppen har økonomiske utfordringer. Prosjektleder lager påmeldingsskjema, og prosjektkoordinator sørger for at informasjon kommer ut til alle potensielle deltakere. Påmelding vil være åpen frem til frist for innmelding av antall på kurs (rundt 01.september). Transport tilpasses etter antall og geografi. Prosjektleder svarer på henvendelser, og formidler spesielle behov til instruktører og frivillige. Koordinator rekrutterer tre frivillige fra Ung Kreft til praktisk bistand. Til gjennomføring deltar instruktører, én frivillig fra Jæren Surfeklubb, to fra Ung Kreft, en fra brettforbundet og prosjektleder, som har ansvar for program og innhold utover aktivitet. Faglig innhold utvikles i samarbeid med Brettforbundet og Ung Kreft. Jæren Surfeklubb vil også informere om videre tilbud. Evaluering skjer i plenum siste kveld og via spørreskjema. Deltakerne gir her uttrykk for interesse av videre deltakelse i klubb. Svar herifra vil danne grunnlaget for fordeling av midler til oppfølging lokalt. Det er allerede bekreftet interesse av 4 aktuelle klubber, med bred georgafisk spredning. Type kursing og hyppighet for aktivitet i klubb avgjøres av antall deltakere og deres lokasjon Prosjektleder har ansvar for dokumentasjon underveis og rapportskriving, med bistand fra prosjektrådgiver

Prosjektleder

Katrine Røed

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Surfe bort tankekjør
Organisasjon
Ung Kreft
Beløp Bevilget
2025: kr 97 000, 2026: kr 80 000
Startdato
15.07.2025
Sluttdato
01.11.2026
Status
Under gjennomføring