Animasjonfilmer «Ung pårørende»

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I helsedirektoratets pårørendeveileder er barn som pårørende definert som en av fire pårørendegrupper som kan ha særlig behov for støtte. Siden 2010 har helsepersonelloven § 10a pålagt helsepersonell i både spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende.

Målsetting for prosjektet

Film som viser barn og unge veier til hjelp. Filmer som er gode verktøy for alle som jobber med barn og unge som pårørende. Filmene skal gi gjenkjennelse og mulighet for identifikasjon, og samtidig skal de peke på konkrete løsninger.

Målgruppe

Barn og unge som er i en pårørendesituasjon

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Barn har rett på en god og trygg oppvekst. Når forholdene ikke ligger til rette for at de nødvendigvis får det, skorter det ikke på instanser og fagpersonell som er trent til fingerspissene på hvordan de skal gjøre det beste for barnet. Men hva med de tilfellene der de voksne ikke ser behovet, eller barnet ikke er i stand til å si fra om at de trenger hjelp? Hvordan skal barna vite hvor de kan henvende seg? Animasjonsprosjektet «ung pårørende» er viktig for å hindre at unge pårørende selv utvikler sykdom eller uønsket adferd som følge av svikt i foresattes helsetilstand og/eller omsorgsevne. Prosjektet består i en serie på 4-5 korte animasjonsfilmer som har som mål å hjelpe barn og unge med å identifisere sine vanskelige følelser knyttet til pårørendesituasjoner, og å vise konkrete løsninger. Filmene vil på en enkel måte demonstrere fire ulike kanaler man kan bruke for å komme i kontakt med voksne som kan hjelpe: – Via en hjelpetelefon – Via en chattetjeneste – Snakke med en lærer – Snakke med helsesykepleier Det er viktig at filmene viser barna og ungdommene noe som er ekte og sant, derfor vil en av filmene også vise at det er viktig å ikke gi seg, selv om man føler at man blir avvist på første forsøk.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan 20 mars 20 Ferdigstillelse av manus, avtale med animatør apr 20 mai 20 Utarbeidelse av storyboard juni 20 sept 20 Ferdigstillelse av animasjoner okt 20 nov 20 Voicing og lyddesign, ferdiggjøring desember 20 lansering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet har vært at filmene skal være et godt verktøy for å komme i kontakt med barn og unge som opplever krevende pårørendesituasjoner. Målgruppen for prosjektet er barn og unge som er i en pårørendesituasjon hvor de har foreldre eller søsken som er rammet av somatisk sykdom eller ulykker, psykisk sykdom eller har rusproblemer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Dette er blitt resultatet: Film 1 – Mamma har fest Ei jente opplever en utrygg situasjon i forbindelse med en voksenfest i huset. Hun tar kontakt med en voksen via en chattetjeneste. Film 2 – Jenta som tyvlytter Ei jente forstår at noe er galt hjemme og tyvlytter til foreldrene som prater. Filmen ender med at foreldrene setter seg ned med jenta og forklarer situasjonen slik at hun forstår. Film 3 – Gutten som ikke klarer å følge med på skolen En gutt som har problemer med å konsentrere seg på skolen fordi har tenker på at faren er alvorlig syk. Han tar kontakt med læreren etter timen og får en samtale med ham. Film 4 – Jenta som må hjelpe hjemme Ei ung jente som lurer på om hun må slutte med sine fritidsaktiviteter for å få til alt som må gjøres hjemme. Hun ringer en hjelpetelefon. Film 5 – Egen versjon som er på 30 sekunder for TV/Kino Kinoversjon på 30 sek, for visning på reklamefrie dager i fjernsyn. (TV2 og TV Norge) og kino Det er for tidlig å måle antall nådde personer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

0

Prosjektgjennomføring/Metode

Alle filmene er laget som animasjonsfilmer med en overgang til en «live-action»scene helt avslutningsvis. Dette formgrepet er bevisst valgt for å understreke et poeng. For noen barn kan det være vanskelig å se for seg at faktisk er ekte mennesker som sitter bak hjelpetelefoner og chattetjenester. Ved dette formgrepet tydeliggjør vi dette poenget. Vi har bare brukt skuespillere i dette prosjektet og har derfor ikke opplevd etiske utfordringer knyttet til utlevering av barn og unge i sårbare situasjoner. Utviklingen at prosjektet har bestått av disse hovedfasene. • Utvikling av manus i samarbeid med ressurspersoner i pårørendesenteret • Utarbeidelse av storyboard ved animatør • Ferdigstillelse av animasjonene • Lydlegging og voicing Vi har i dette prosjektet opplevd å ha et godt samarbeid med animasjonsselskapet.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av første del av prosjektet, selve produksjonen, har blitt tett opp til det vi hadde planlagt fra starten. Vi sitter igjen med 4 nye animasjonsfilmer + en kortversjon i reklameformat. Reklamefilmen blir brukt av TV2 under høytidene, første gang påsken 2021. De øvrige filmene brukes på nettsiden «ungepårørende.no». Filmene vil videre brukes i forbindelse med kampanjer på kino når pandemien åpner for vanlig kinovisning. Videre vil filmene kunne brukes av andre organisasjoner som ønsker å ta de i bruk – avsenderbudskap kan endres til aktuell organisasjon. Filmene kan sees her: https://vimeo.com/manage/folders/3623469 Passord: Sanden2021

Oppsummering og videre planer

Filmene er blitt et verktøy for å treffe en ung målgruppe med et budskap om at «det finnes hjelp» – via telefon, chat eller en trygg voksen i familien eller på skole og fritidsammenheng. Filmene skal være med å gi barn og unge inspirasjon til å ta det konkrete steget om å snakke om sin situasjon. Filmene vil ha en levetid på ca tre år og vil være aktivt i bruk framover på plattformer som TV/Kino, web, konferanser.

Prosjektleder

Imen Hasnaoui

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Animasjonfilmer «Ung pårørende»
Organisasjon
Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse
Beløp Bevilget
2020: kr 550 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet