Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Teknologisk utvikling innen musikk har formet populærkultur og skapt uttrykk som er viktige for mange menneskers identiteter, fra el-gitarer og synther til digitale opptaksmuligheter. Musikkteknologi er i dag mer tilgjengelig enn noensinne, og de siste års utvikling gjør at vi kan lage musikk og oppleve samspill med mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner. Samtidig kan kostnader og kunnskapsmangel holde allerede marginaliserte grupper utenfor meningsfulle aktiviteter som kan fremme identiteter. Dette prosjektet retter seg mot ungdom og voksne med sosioøkonomiske utfordringer og behov for personlig og sosial utvikling. Aktivitetene svarer på samfunnsbehov for åpne møteplasser, gode fritids- og aktivitetstilbud som motvirker ensomhet og selvvalgte aktiviteter som kan gi vekst og mening for den enkelte. Med Audionautene ønsker vi å skape kreative og trygge rom der deltakerne kan delta i et musikalsk fellesskap. Vi ønsker å bruke ny og samhandlende musikkteknologi for å tilrettelegge aktiviteter som bekrefter og styrker identitet, fremmer mestringsfølelse og øker livskvalitet. Audionautene er basert på et forskningsprosjekt i regi av Norges musikkhøgskole, og det var en deltaker som gav tittelen til prosjektet da hen syntes vi var audionauter som utforsket musikk og teknologi.
Aktivitet/tiltak/metode
I Audionautene bruker vi mobil- og datateknologi med musikkprogrammer og spesifikk teknologi som lar oss koble enheter sammen over trådløst nettverk. Aktivitetene er lagt opp etter grunnleggende musikkterapeutiske metoder: gjenskaping – komponering – lytting – improvisasjon. Vi har et ressursorientert perspektiv der deltakerne oppfordres til å ta egne valg gjennom musikken. For enkelte vil det være fordelaktig å starte med individuelle musikkaktiviteter da grupper kan oppleves sosialt utfordrende. Aktivitetene gjennomføres først med voksne på Solli aktivitetshus i Nittedal og med ungdom på Stovner Rockefabrikk i Oslo. Sammen med Mental Helse Lillestrøm ønsker vi å gjennomføre workshops ved aktivitetshus og væresteder der deltakere er ungdom og voksne som opplever utenforskap pga. psykiske utfordringer eller lav sosioøkonomisk status. Vi gjør evalueringer med 10 minutters fellessamtaler i slutten av hver økt der vi ønsker tilbakemeldinger fra deltakerne. I tillegg inviterer vi 4 deltakere til individuelle intervjuer etter aktivitetslutt for å dokumentere deres erfaringer. Resultater og praksisutvikling vil publiseres i relevante kanaler som tidsskrifter, konferanser, på nettsteder og i sosiale medier. Vi har også fått antatt workshops på musikkterapi-konferanser som skal holdes i Trondheim og Hamburg sommeren 2025. Alle deltakere, og foreldre til ungdom under 15 år, får et informasjonsskriv i forkant som beskriver deltakelse og hva det innebærer. De kan velge å ikke delta i evalueringer, intervjuer og publikasjoner, og de blir informert om at dette ikke vil påvirke øvrig deltakelse i aktiviteten. Sannsynlige utfordringer kan være varierende oppmøte pga. deltakernes livssituasjoner. Vi sender ut påminnelser om aktivitet via telefon og følger opp de som trenger ekstra støtte. Teknologiske utfordringer kan også oppstå, f.eks. problemer med trådløst nett. Da kan vi fokusere på komponering eller lytting, deler av aktiviteten som ikke krever synkroniserte enheter.
Antall deltakere
140
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi venter at deltakelse i Audionautene vil gi bedre helse og økt opplevelse av livsmening. Vi legger recovery-teori til grunn og mener at aktivitetene vil styrke deltakernes egne bedrings-prosesser på følgende måter: Relasjoner – Felleskapet og samspillet i gruppa skaper sosiale bånd mellom deltakerne som gir støtte og følelse av å delta i samfunnet. Et utvidet aktivitetstilbud hos allerede etablerte møtesteder gjør at deltakere også kan loses over i andre aktiviteter og sosiale nettverk. Håp: økt mestringstro pga. positive opplevelser i musikkaktiviteter gir motivasjon og optimisme som kan smitte over på andre områder i livet. Identitet: Identitetsrettede musikkaktiviteter bekrefter og styrker selvet der deltakerne kan overkomme stigma og redefinere sine identiteter. Her ønsker vi å nå de som identifiserer seg med elektroniske musikksjangre, og en lav terskel for å ta i bruk teknologi for å skape musikk gjør at mange uten musikalske forkunnskaper kan delta. Mening: deltakerne kan oppleve stor grad av mening ved å være med på Audionautene, noe som kan øke livskvalitet og gi tilværelsen en større verdi. Dette er igjen med på å styrke deltakernes resiliens. Empowerment: Vi tilrettelegger for at deltakerne kan få og ta plass, og at deres stemmer blir hørt klart og tydelig gjennom musikken. Dette er en måte å ta kontroll over eget liv på. Deltakerne får her mulighet til å dyrke egne styrker. Deltakelse får også positive samfunnsøkologiske implikasjoner der styrking av selvet gjennom meningsfulle musikkaktiviteter gir positive ringvirkninger for alle de rundt deltakerne: familie, venner, andre deltakere og ansatte på dagsenteret eller ungdomsklubben og kontaktpersoner i NAV/barnevern. Deltakerne blir sett i et nytt lys, og det kan gi potensiale for videre vekst.
Plan for gjennomføring
Den praktiske gjennomføringen deles inn i fem perioder: 1. Tredje kvartal 2025: Vi deltar med workshops på musikkterapikonferanser: norsk konferanse for musikkterapi 19.-21. juni og «European Music Therapy Conference» 25. juli. Ansvarlig: Sigve. Vi rekrutterer deltakere, planlegger og gjennomfører pilotrunder ved Solli aktivitetshus og Stovner Rockefabrikk samt to workshops i Lillestrøm. Ansvarlige for Solli: Sigve, Andreas, Joe og Tobias. Ansvarlige for Stovner: Sigve og Atle. Ansvarlige for workshops: Sigve og Ståle. 2. Fjerde kvartal 2025: Vi skaper innhold og informasjon til sosiale medier og relevante nettsteder. Ansvarlige: Sigve og Andreas. Vi utvikler metoder for publisering i tidsskrifter og workshops på konferanser. Ansvarlig: Sigve. Vi rekrutterer deltakere til aktiviteter på Solli og Stovner. Ansvarlige for Solli: Sigve, Joe og Tobias. Ansvarlige for Stovner: Sigve og Atle. 3. Første og andre kvartal 2026: Vi gjennomfører 16 runder med gruppeaktiviteter og 10 enkelttimer for tre deltakere ved Solli aktivitetshus. Ansvarlige: Sigve, Andreas, Joe og Tobias. Vi gjennomfører 16 runder med gruppeaktiviteter og 10 enkelttimer for tre deltakere ved Stovner Rockefabrikk. Ansvarlige: Sigve og Atle Vi gjennomfører 6 workshops på dagsentre/ungdomsklubber på østlandet. Ansvarlige: Sigve og Andreas. Vi rekrutterer deltakere til aktiviteter i Lillestrøm kommune. Ansvarlige: Sigve og Ståle. 4. Andre og tredje kvartal 2026: Vi gjennomfører 16 runder med gruppeaktiviteter og 10 enkelttimer for tre deltakere i Lillestrøm + 6 workshops på østlandet. Ansvarlige: Sigve og Ståle. 5. Tredje kvartal 2026: Vi intervjuer deltakere, skriver presentasjoner for publisering i tidsskrifter/nettsider og leverer sluttrapport og regnskap. Ansvarlig: Sigve.