«Beinsterk sammen» utdanning likepers.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Norsk Osteoporoseforbund har en medlemsmasse med høy gjennomsnittsalder, mange over 70 år. Aldersgruppen kommer ikke så lett frem i helsesystemet og oppleves ikke være prioritet. Mange av våre medlemmer opplever å ikke bli tatt på alvor. mht sine plager, får ofte lite informasjon hos legen. Dette forringer livskvaliteten til den enkelte. Dette er bakgrunnen for et sterkt behov for å utdanne likepersoner. Vi tilstreber å utdanne likepersoner som gir oss en geografisk spredning i hele landet, som har lokalkunnskap og som er kjent i miljøet. Vårt mål i dag er å utdanne 20 nye likepersoner.
Målsetting for prosjektet
Likepersonene skal i kontakt med pasienter/medlemmer gi informasjon, være møtekontaktpunkt fysisk eller pr. telefon, på digitale plattformer, lokalt – der hvor det er lokalt. Dette skjer gjennom samarbeid med lærings- og mestringssentre tilknyttet sykehusene og frisklivssentralene i kommunene.
Målgruppe
Målgruppen er beinskjøre kvinner og menn i Norge. Det foretas utvelgelse blant erfarne medlemmer som er pasienter eller pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Likepersonene skal i kontakt med pasienter/medlemmer med osteoporose og deres pårørende gi informasjon, være møtekontaktpunkt fysisk eller pr. telefon, på digitale plattformer, lokalt – der hvor det er lokalforeninger/fylkesavdelinger. Likepersonene kan også gi informasjon og dele sin kompetanse til helsepersonell. Formidling av kunnskap kan også gjøres til pasienter i sykehus og institusjoner og deres pårørende, gjennom deltakelse i felleskap med andre pasientforeninger på brukerkontor tilsluttet helsetjenesten. Dette skjer gjennom samarbeid med lærings- og mestringssentre tilknyttet sykehusene og frisklivssenter i kommunene. Delmål 1. Utarbeide faglig program for utdanningen. Delmål 2. Rekruttere personer som interesserer seg for tema og som ser nytten av å være kontaktperson i sitt distrikt. Delmål 3. Oppstart av utdanningen som gjennomføres i tre fellessamlinger. Delmål 4. Sluttevaluering av prosjektet og planer for videreføring av utdanningen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Arbeidet starter oktober 2020 og pågår til mars 2022. 2021 er prosjektperioden. I desember samles forbundets fagpersonell og brukere som er med i prosjektgruppen. Tidligere programmer gjennomgås, justeres og tilpasses. Arbeidet ender opp med å forme annonse til blad nr 4 som utkommer i desember 2020. I januar starter utvelgelsen og første samling er i mars 2021. Samling II i august og en vet. samling III i oktober. Evaluering i januar 2022.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
NOF ønsket å oppdatere vår likepersonbase da den forrige var tilbake fra 2012.Vi søkte DAM stiftelsen med prosjektbeskrivelse. Målgruppen var pasienter eller pårørende i vårt forbund.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har utdannet 32 likepersoner (20 nye og repetisjon for 12 likepersoner). Etter gjennomført evaluering kan vi konkludere med at vårt mål med utdannelsen er nådd. Vi fikk 32 oppdaterte likepersoner som er faglig sterke.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
32
Prosjektgjennomføring/Metode
Likepersonkurset ble arrangert over tre samlinger i tre trinn med ulike fag i hvert trinn. Trinn I mars 2021, Trinn II mars 2022 og trinn III september 2022
Resultater og resultatvurdering
Med større kostnad enn beregnet ved søknaden innlevering, har NOF dekket merkostnaden av egne midler, inkludert midler fra våre samarbeidspartnere pålydende 92.000.
Oppsummering og videre planer
Vi har nå en oppdatert likepersonkorps som er i full tjeneste allerede for våre pasienter og pårørende. Ved kursets slutt fikk evalueringsskjemaer var tilbakemeldingen svært gode. (Skriftlig evaluering). NOF sitt mål er å ivareta likepersonene med årlige faglige oppdateringer og etter hvert lokale likepersonkurs.