Brobygging i landet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er utviklet program for brobygging mellom foreldre/fosterforeldre til bruk av likepersoner og til fosterbarns beste. Programmet er prøvd ut i Møre og Romsdal med stor suksess. Barneministeren har sagt at programmet må ut til alle fylker. Til dette trengs et godt system som lett kan nås av mange. Dette systemet må kunne brukes både som et støttesystem for dem som skal være aktører i programmet, som påmeldingssystem for dem som skal hjelpes gjennom programmet, for rekruttering av nye brobyggere som skal gjøre en innsats for å hjelpe foreldre og skape samarbeid, og for å informere andre.

Målsetting for prosjektet

– utvikle et nasjonalt støttesystem for brobyggere som er fysisk og digitalt – utvikle et informasjonssystem for programmet som er utviklet for brobygging – utvikle system for brobygging mellom fylkene – lage påmeldingsystem med lav terskel gjennom støttesystemet

Målgruppe

– brobyggere på kommune- og fylkesnivå som ønsker å arbeide med progr – foreldre og fosterforeldre som ønsker hjelp gjennom progr – de som ønsker info om progr

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det er ønskelig å utvikle et webbasert system for støtte for brobyggere (kurs, info, rekruttering, implentering), for påmelding for fosterforeldre og foreldre, og for informasjon for andre. Brobyggere på fylkes og kommunenivå Møre og Romsdal (brobygger/erfaringsformidler), vil overføre sin erfaringskunnskap til en webutvikler, og de skal sammen med brukerorganisasjoner utvikle en webside/portal for brobyggerprogrammet. Erfaring og fagkunnskap vil på den måten gå hånd i hånd. Erfaringsformidler vil dessuten reise fysisk rundt til andre fylker for å besøke dem som trenger mer direkte hjelp for implemtering. I tillegg skal det utvikles et system der det bygges bro fra ett fylke til et annet, etter samme konsept som brobyggerprogrammet der foreldre og fosterfoerldre som selv har et godt samarbeid, hjelper andre til å få det samme. Alle barneverntjenestene som er besøkt i Møre og Romsdal har uttalt at de ønsker å ta i bruk programmet, men at det ikke skaper tillit hos foreldre dersom det er dem som tilbyr programmet. Det er derfor det er viktig at det kan skje gjennom en webside som ikke er tilknyttet det offentlige.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: webside utvikles i nært samarbeid mellom brobyggere, brukerorg., prosjektleder og webutvikler. Det lages kurs for erfaringsformidler som både skal være digitalt og som et fysisk kurs. Dette knyttes til websiden. Andre året: Det lages system for brobygging mellom fylker som prøves ut i Møre og Romsdal mot nabofylker. Erfaringsformidler rekrutterer fylker for implementering av programmet, og reiser rundt for å bistå med dette arbeidet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med prosjektet var å utvikle nettressurser for Brobyggerprogrammet RAUSHET både for informasjon og støtte/opplæring. Vi anså det som nødvendig med en nettressurs for å kunne gi opplæring både til de som skal jobbe med programmet (brobyggere og brobyggerleder) og de som skal lære av programmet (foreldre, fosterforeldre og ansatte i barneverntjenesten). Det ble bestemt underveis i prosjektet at alle disse gruppene skulle få samme grunnopplæring og at denne skulle ha som mål å skape selvforståelse. Tanken er at de voksne er bedre i stand til å samarbeide når de forstår seg selv og andre. Slik forståelse ville også være viktig på brobyggernivå. Nettressurser skulle i tillegg treffe andre vilkårlige som ønsker informasjon om programmet og dets verdibaserte prinsipper for samarbeid mellom viktige voksenpersoner i et fosterbarns liv. Bakteppet for prosjektet, er at mange fosterbarn flyttes pga konflikter mellom de viktige voksne for barnet – foreldre, fosterforeldre og barnevernet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effekten av det arbeidet som er lagt ned i Brobyggerprogrammet RAUSHET er en fosterhjemsomsorg som vil være bedre for barna som bor i fosterhjem. Programmet skal implementeres i hele landet. Ikke bare programmets elementer og metoder, men det er også snakk om å implementere en holdning om at det alltid skal etterstrebes et samarbeid mellom de voksne rundt fosterbarna – på samme måte som at det forventes at skilte foreldre skal samarbeide. Gjennom nettressursen er det lettere å skape denne effekten innenfor fosterhjemsomsorgen fordi holdningen lettere kan spres. Det er i tillegg lettere å rekruttere de som er nysgjerrige på hvordan de kan bli brobyggere, og det vil også være lettere å lære opp disse. Brobyggerleder vil i tillegg lettere skape brobygging mellom regioner og mellom brobyggere. Det vil rett og slett være lettere med brobygging på alle nivåer innenfor programmet. Nettressursen er spredd til alle medlemmer i NFF, til medlemmer i OBF og til alle landets barneverntjenester.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

7000

Prosjektgjennomføring/Metode

Samarbeid er en metode som brukes i Brobyggerprogrammet RAUSHET, og samarbeid har også vært en metode i prosjektet. Organisasjon for barnevernforeldre er trukket inn i prosjektet som en svært viktig samarbeidspartner. De har vært med i alt arbeid knyttet til utvikling samt til pilotering og utprøving. At foreningen for fosterforeldre og foreningen for foreldre samarbeider så utstrakt, har også betydning for holdningsimplementeringen – at foreldre og fosterforeldre skal samarbeide til fosterbarns beste. At vi har trukket inn en barnevernsleder i utviklingen gjennom prosjektet, og ansatt ham som den som skal drive brobygging utover i landet, har også betydning for å få koble barnevernet til det holdningsskapende arbeidet. På den måten står aktørene som har betydning for fosterbarn flest, også sammen i prosjektet for å utvikle noe viktig for å skape dette samarbeidet på mikronivå.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom prosjektet har Brobyggerprogrammet fått på plass en tiltrengt digital ressurs for å kunne informere, gjøre holdningsarbeid, samt for å gjøre opplæring i programmet på alle nivåer av hjelpere og brukere. For at det skulle treffe alle de forskjellige målgruppene både på hjelpe- og brukernivå, ble det benyttet ekstern spesialpedagogisk kompetanse. I tillegg ble det laget en informerende side der de som ønsker informasjon om Brobyggerprogrammet kan gå inn for å lese om programmets målsetting og innhold. For arbeidet med holdningsendring er nettressursen viktig. Det ble ansatt en brobyggerleder for å bidra med implementering i landet. Han er en tidligere barnevernleder som således har fagkompetanse fra barnevernsarbeid. Med denne kompetansen kan han også jobbe tungt inn mot barneverntjenestene, samt knytte sammen brobyggerteam i de forskjellig regionene. Denne brobyggerlederen vil danne en bro mellom regioner som skal jobbe med brobygging.

Oppsummering og videre planer

Det har vært et viktig, men vanskelig utviklingsprosjekt, siden det skulle forene målgrupper med forskjellig ståsted. Samtidig er det viktig å vise at det er mulig å få til samarbeid i større grad enn det som blir gjort i praksisfeltet. Mange har vist interesse for nettressurser. Ved at det er en åpen nettressurs, vil det kunne spre holdningene fra programmet på en effektiv måte, samt gjøre dette arbeidet lettere for de som jobber med programmet. Den kompetansen som er etablert i Norsk Fosterhjemsforening på å utvikle nettressurser, vil vi bygge videre på.

Prosjektleder

Åse Lise Larsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Brobygging i landet
Organisasjon
Norsk Fosterhjemsforening
Beløp Bevilget
2018: kr 830 000, 2019: kr 650 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring