Burn Camp Familieleir (Mestringskurs)

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gi et tilbu om rehabilitering og mestring til brann med brannskadder og deres familier. I 2019 prøvde vi ut en samling for barn under 9 år og deres familier. Før dette var det ikke noe tilbud for disse. Kun for barn over 9 år. 15000 blir årlig brannskadd, rundt i Norge. Vi ble kontaktet og foreldre de trengte å møte andre foreldre og barne se og treffe andre brannskadde. Målet er å la de brannskadde møte andre i tilsvarende situasjon, skape håp, mestring og et nettverk som gjør fremtiden lettere. Søsken føler seg ofte glemt og foreldre føler skyldfølelse.

Målsetting for prosjektet

Målet er å skape et lavterskeltilbud, en arena for rehabilitering og habilitering som ikke fins i dag. Målet er å la de brannskadde møte andre i tilsvarende situasjon, skape håp, mestring og et nettverk som gjør fremtiden lettere. Søsken føler seg ofte glemt og foreldre føler skyldfølelse.

Målgruppe

Prosjektet retter seg primært mot brannskadde barn i aldersgruppen 0-10 år, deres foreldre og søsken evt. andre pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Burn Camp famlie vil være et tfilltak for å hjelpe hele familien sammen. En traume påvirker ikke bare den skadde, men og familien og nettverket rundt. Dette skal være et lavterskeltilbud for den brannskadde, foreldre, søksen, og andre pårørende. Foreldre har behov for å møte andre foreldre, søsken føler seg glemt, er sjalu, brannskadde ønsker treffe andre brannskadde. Med utgangspunkt i dette, er målet å skape en arena der en kan treffe andre i samme situasjon, utveksle erfaringer og skape et nettverk. Burn Camp blir en form for tverrfaglig rehabilitering og habilitering. Hvor mange ganger den enkelte familien har behov for å delta på en Familie Burn Camp vil være individuelt og vi tenker at noen etter hvert vil kunne være resurspersoner gjennom å være likepersoner for andre brannskadde og pårørende. Programmet på langhelgen vil legge vekt på aktvitet, samtaler, mestring og håp. Leiren skal bidra til gode samtaler, info, vennskap, lek og møte andre i samme båt. Alle blir påvirket, men «brannskaden» må barna bære med seg gjennom hele livet. Følgende setning ble sagt på en Burn Camp: «den brannskadde lever med arrene, men foreldrene lever med smerten».

Fremdriftsplan for prosjektet

Planleggingsmøter-Jan 20 Publisering av invitasjon februar 20 Organisere campen- mars 20 Gjennomføring- juni 20 Oppfølging av deltakerne -sept 20 Evaluering- okt 20

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Burn Camp Familie skulle være et lavterskel tilbud for brannskadde og deres familie, vi tenkte fortrinnsvis melleom 0-10 år. Med 43 deltakere pluss stab hadde vi fylt opp det vi klarte i 2021 og aldersspennet på de brannskadde var fra 3 til 9 år. Men vi ser at behovet er større. Flere tok kontakt og beklaget at det passet ikke i år av ulike grunner. Andre tok kontakt og syntes det var et fint tiltak, men de tenkte ikke de trengte det nå. Fra foreldre til barn som nå er blitt voksne har vi hørt, skulle ønske det var et slikt tilbud når mitt barn brant seg.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Resultatet av Mestringskurset Burn Camp familie har vi vurdert som bra. Det at 10 familier kom og flere ønsket å delta tolker vi som at det er et behov. Historien vi har lagt med viser at usikkerhet og utrygghet, kan endre seg. Frykten og ønsket om å se «normal» ut, ikke ha arr eller vondt blir ikke lengre fokus når en har møtt andre i samme situasjon. Etter leiren ser vi at vennskap er knyttet på kryss og tvers. Det er som en ekstra familie for mange det å ha truffet noen som har opplevd eller er «like» seg selv. Et barn som var inne for operasjon og korrigering av hud m.m. fikk støtte og oppmuntring både før under og etter av venner fra leiren og det samme fikk foreldrene. Et nytt begrep ble laget på leiren «nettingfamilie». Vi har fått en familie til, en familie vi ikke viste vi trengte.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

43

Prosjektgjennomføring/Metode

Burn Camp Familie var planlagt i 2020, men Covid kom og vi valgte å utsette pga smitte. Vi har fokusert på håp og mestring gjennom aktiviteter og samtaler. Det har vært tenkte på som nevnt i søknaden å treffe alle og ha tid. Det har vært gjennomført team building for å bli kjent, hvor de gikk sammen med noen de kjente og noen de ikke kjente. Småpraten kom for noen i gang her. Foredrag om sorg, mestring, skam og veien videre av Espen Simonsen for foreldrene ble en døråpner som fortsatte videre. Haukeland universitetssykehus hadde foredrag om brannskader, hva skjedde og hva skjer videre ved Rangvald Brekke og Anne Berit Guttormsen og om pårørende med Victoria Skei Bading i felleskap både i basseng og på stranden er med på å ta bort blikk og tabu. Og besøk av brannvesenet med forebygging og at alle fikk lov å prøve å slokke om de ønsket det er med på å bygge en trygghet og brannbiler og ansatte i brann og redning er tøffe syntes barna. Å fortelle andre min historie og høre andres er tøft, men godt. Det å høre at andre har vært gjennom noe, men klart seg greit. Eller har opplevd noe av det samme som meg gjør at vi knytter bånd og det tettere enn ellers.

Resultater og resultatvurdering

Tilbakemeldingene er at BCF burde vært mye lengre. Det er flott å kunne ha med seg familiemedlemmer og ha mulighet til å trekke seg tilbake og fordøye inntrykk. Men det var alltid noen tilgjengelig om en ville prate eller leke. Leiren klarte å gi en trygghet, samtidig som det var en åpenhet og inkludering som gjorde til at alle følte seg sett og en del av leiren om en var mamma, pappa, bestemor, søsken eller den brannskadde. Det var trygt både for oss voksne og for barna. Bra med basseng og bading. Arr som føre campen var stykke, ble omtalt som tøffe etter campen. Vi fikk høre at vi hadde vært et medmenneske. I tillegg til å lytte hadde vi vi stab med oss egne erfaringer i ryggsekken. Vi har inspirert til at de tørr tro at «det vil gå bra», selv etter mange tilbakeslag. Ja dere har tenkt lyktene langs vår vei og håper dere vil holde lys i de i mange år fremover. Så vi vurderer BCF som vellykket og målet er nådd

Oppsummering og videre planer

Vi ser etter å ha arrangert BCF i 2021(etter at den ble utsatt pga Covid i 2020) at det er et stort behov for lavterskeltilbud og samlinger for hele familier som har opplevd en brannskade, og ikke bare for de som har barn mellom 0-10 som er brannskadd. Men også for familier det ungdom eller voksne er brannskadd. Pårørende og barn har et behov i tillegg til den som er brannskadd. Planen videre er å finne finansiering slik at dette kan bli et tilbud hvert år. Men det er mulig at kan og bør endres eller suppleres på. Ny BCF i 2022 planlegges

Prosjektleder

Monica Hansen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Burn Camp Familieleir (Mestringskurs)
Organisasjon
Norsk forening for brannskadde
Beløp Bevilget
2020: kr 250 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet