Digital helse – hvordan bli en god veileder for eldre

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

600 000 nordmenn har ingen, eller lav digital kompetanse, viser en undersøkelse fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, HK Dir. Det store flertallet av dem er eldre. Samtidig viser en undersøkelse fra Opinion for Helsedirektoratet at en tredel av eldre har svak helsekompetanse. Eldre bruker fastlegen som informasjonskanal. Med et økende press på fastlege-ordningen vil en økning i antall eldre som kan bruke Helsenorge og andre digitale helsetjenester bety mindre press på fastlegeordningen. Samtidig utvikler det offentlige flere og flere tjenester på digitale plattformer. Innenfor helsesektoren har vi pasienter fått mange nye tjenester. Behovet for opplæring er stort. Mange eldre oppgir at de sliter med å bruke digitale helsetjenester. Seniornett har mer enn 200 lokale foreninger med veiledere som hjelper seniorer med å mestre digitale verktøy og tjenester. Veilederne møter ofte på utfordringer når de skal hjelpe eldre med digitale helsetjenester fordi tjenestene er knyttet opp mot person. Målet med prosjektet er å gi 100 av Seniornetts tillitsvalgte kurs i Digital helse, slik at de kjenner seg trygge på temaet og kan gi eldre veiledning.

Aktivitet/tiltak/metode

Digital helse – hvordan bli en god veileder for eldre, er planlagt som en endags konferanse/seminar, der vi skal gjennomgå og belyse sentrale temaer som veilederne trenger for å kunne gi eldre opplæring i bruk av digitale helsetjenester. Tema er blant annet innsikt i Helsenorge, hva finnes på Helsenorge nå og hva kan vi forvente oss i framtiden. Hva er trygg innlogging og hva betyr de ulike nivåene på sikkerheten når vi logger inn i Helsenorge. Hvordan skal eldre kommunisere med fastlegen. Og kan digitale legekonsultasjoner være en god måte for eldre å møte legen sin? Og hvordan skal en veileder opptre for å ivareta den som trenger veiledning for å ivareta dennes personvern, samt betydningen av at veilederne har undertegnet taushetserklæring, og hva det innebærer å bryte den. Vi legger opp til forelesninger og workshops, der deltakerne kan dele og diskutere felles utfordringer. Målgruppen for aktiviteten er veiledere og tillitsvalgte i Seniornett. Den indirekte målgruppen er eldre over 65 år med lav digital kompetanse bosatt over hele landet. Prosjektet gjennomføres på en dag. Vi vil legge opp til at tiltaket evalueres ved at deltakerne får tilsendt et spørreskjema elektronisk. På den måten vil Seniornett høste erfaring om dette er en riktig vei å gå for å øke kompetansen blant våre veiledere i digital kompetanse. I tiltaket vil vi belyse måter å undervise eldre i digital helse, uten å måtte gå på akkord med eget personvern eller personvernet til den eldre.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Seniornett er en frivillig organisasjon som bruker frivillige seniorer til å hjelpe andre seniorer med digital kompetanse og veiledning. Mange av våre frivillige er engasjerte og dyktige. Samtidig ser vi at utviklingen innenfor digital helse går raskt. For å sikre at veilederne våre har kompetanse innenfor digital helse trenger de å lære mer. Det vil også gi veilederne økt trygghet slik at de kan fortsette å være veiledere. Bruk av seniorer til å hjelpe seniorer oppleves av de som mottar hjelpen som svært positivt. De møter personer i pensjonistalder, ofte med samme referanseramme og språk. Og som har tid. Prosjektet vil gi våre veiledere økt trygghet og kompetanse i å veilede seniorer innenfor digitale helsetjenester. Det betyr at flere eldre kan klare seg selv lenger, uten å trenge fullmektig eller hjelpe fra den kommunale hjemmetjenesten. Opplevelsen av mestring er viktig for eldre. Samtidig trenger eldre motivasjon for å lære seg nye ting og vedlikeholde sin digitale kompetanse. Ved å møte gode veiledere fra Seniornett, som er trygge på digitale helsetjenester, kan det friste til å lære mer.

Plan for gjennomføring

Prosjektet er å gjennomføre et seminar for veiledere i Seniornett. Seminaret arrangeres dagen før landsmøte. Deltakere er delegater til landsmøte. Dette kan trolig bidra til at flere av lokalforeningene prioriterer deltakelse på landsmøte. Etter oppstart av prosjektet sendes det ut informasjon til lokalforeningene om mulighetene til å delta på seminar i forkant av landsmøte. Programmet klargjøres og sendes ut med landsmøtedokumentene i april. Prosjektgruppen booker teknisk bistand til streaming av seminaret. Seminaret gjennomføres 4. mai 2023 i Drammen. Uke 19 sendes evaluering av seminaret ut. Resultatet deles med deltakerne. Etter seminaret blir opptak av seminaret gjort tilgjengelig fra Seniornetts nettside. Høsten 2023 er kursmanual ferdig skrevet og gjort tilgjengelig. Desember 2023 klargjøres evaluering av prosjektet og sluttrapport.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

600 000 nordmenn har ingen, eller lav digital kompetanse, viser en undersøkelse fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, HK Dir. Det store flertallet av dem er eldre. Samtidig viser en undersøkelse fra Opinion for Helsedirektoratet at en tredel av eldre har svak helsekompetanse. Eldre bruker fastlegen som informasjonskanal. Innenfor helsesektoren har vi pasienter fått mange nye tjenester. Behovet for opplæring er stort. Mange eldre oppgir at de sliter med å bruke digitale helsetjenester. Seniornett har mer enn 200 lokale foreninger med veiledere som hjelper seniorer med å mestre digitale verktøy og tjenester. Å veilede eldre i bruk av digitale helsetjenester er utfordrende av personvernmessige grunner.

Gjennomføring

Digital helse – hvordan bli en god veileder for eldre, ble gjennomført som et seminar 4. mai 2023, der vi gikk igjennom og belyste sentrale temaer som veilederne trenger for å kunne gi eldre opplæring i bruk av digitale helsetjenester. Seminaret ble streamet slik at veiledere som ikke deltok på seminaret kunne følge det digital. Seminaret ligger også tilgjengelig på våre nettsider. Det var en grundig gjennomgang av innholdet og bruk av Helsenorge, som app og som nettsted ved rådgiver Joop Cuppen. Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen, Helse- og omsorgsdepartementet holdt foredrag om regjeringens strategi for digitale helsetjenester, mens spesialrådgiver/direktør fag i Vestre Viken HF, Kristoffer Hochnowski og Anne-Lise Kristensen snakket om fremtidens digitale sykehus. Det var utarbeidet et hefte for veiledere om hvordan en veileder skal opptre for å ivareta den som trenger veiledning for å ivareta dennes personvern, samt betydningen av at veilederne har undertegnet taushetserklæring, og hva det innebærer å bryte den. Heftet tok også for seg hva som finnes av innhold i Helsenorge.no og i appen.

Resultater og virkninger

Prosjektet besto av å utarbeide et kurshefte, samt av et seminar. Bakgrunnen for valg av metode er at mange av våre veiledere har rapportert at de synes det er vanskelig å gi undervisning i bruk av digitale helsetjenester, fordi det gir innsyn i sensitive personopplysninger. Ved å utarbeide dokumentasjon (kurshefte) samt foredrag om innholdet på Helsenorge.no, var målet å gi veiledere trygghet i å kunne veilede i digitale helsetjenester. Det var 116 deltakere på seminaret, fordelt på 54 lokalforeninger. Seminaret ble evaluert i etterkant. 83 prosent rapporterte at innholdet var bra, hvorav 76 prosent svarte «veldig bra» om det faglige seminaret. Det betyr at det potensielt er vel 100 lokale veiledere som kan gi veiledning en-til-en, eller holde foredrag om digitale helsetjenester i sine lokalforeninger. I tillegg har vi holdt foredrag om digitale helsetjenester basert på kurshefte i Holmlia og Ullensaker, for henholdsvis 20 og 30 deltakere. I etterkant av seminaret har vi omarbeidet kursheftet beregnet på veiledere til en manual i bruk av helsenorge.no for medlemmer/pasienter. Og ca. 5 000 medlemmer får denne tilsendt på nyåret 2024.

Prosjektleder

Kirsten Moe

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Digital helse – hvordan bli en god veileder for eldre
Organisasjon
Seniornett Norge
Beløp Bevilget
2023: kr 250 000
Startdato
22.02.2023
Sluttdato
31.01.2024
Status
Avsluttet