En mangfoldig frivillighet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er en kjent sak at arbeidet med mangfold ofte vurderes som tilleggsattributter ved organisasjonen sin aktivitet, fremfor å berøre kjernen i organisasjonsaktiviteten. Det er også en kjent erfaring at når man snakker om mangfold så begrenses det ofte til synlighet og representasjon: Synlighet i forståelsen av synlig minoritetsstatus (rasifisering eller synlig funksjonsnedsettelse), og at målet om mangfold reduseres til å få de representert gjennom bilder eller i verv. Vi ønsker å utvikle et omfattende og interaktivt måleverktøy/nettressurs med fokus på mangfoldsarbeid for frivilligheten

Målsetting for prosjektet

Utvikle en interaktiv nettportal der organisasjoner både kan kartlegge hvordan deres mangfoldsarbeid er i dag, hva de gjør bra og hva de kan bli flinkere på så vel som å gi dem nyttige ressurser, og målrettede verktøy og oppskrifter for å styrke mangfoldsarbeid for alle organisasjonens ledd.

Målgruppe

Målgruppe: Alle personer som bryter majoritetsnormen i samfunnet som får bedre tilgang på mer inkluderende frivillige organisasjoner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Tiltak: – Gjennomføre en kartlegging av fire organisasjoner som har ungdom blant sin målgruppe – Utvikle et godt verktøy som kartlegger og styrker mangfoldsarbeidet i frivillige organisasjoner – Pilotere verktøyet på utvalgte organisasjoner – Utvikle en nettbasert ressurs der frivillige organisasjoner kan vurdere og styrke mangfoldsarbeidet sitt – Formidling av nettressurs blant frivillige organisasjoner

Fremdriftsplan for prosjektet

1: kartlegging og kunnskapsinnhenting av fire utvalgte organisasjoner. Møter med styringsgruppe og ressursgruppe. 2: Fortsette kartlegging, og samle innhentet kunnskap i samarbeid med hele prosjektgruppa. Utvikle en nettressurs med hensikt å kartlegge mangfold i frivillige organisasjoner. 3: Pilotere nettressursen for utvalgte organisasjoner. Koordinere møter mellom prosjektgruppe og ressursgruppe. Lansere nettressursen, arrangere fagsamling.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets mål var å øke frivillige organisasjoners mangfoldskompetanse og normkritikk for økt inkludering av flere. Det innebar utvikling av verktøy og ressurser for å styrke organisasjonenes evne til å inkludere ulike grupper. Primærmålgruppen var frivillige organisasjoner i Norge, inkludert nasjonale og lokale organisasjoner samt ungdomsorganisasjoner. Sekundært omfattet målgruppen personer som bryter med majoritetsnormen og øvrig befolkning i frivilligheten. Bakgrunnen for prosjektet var Norges mangfoldige befolkning og behovet for bedre inkludering i frivillige organisasjoner, basert på forskning om lav deltakelse blant visse grupper. Frivilligheten blir sett på som viktig for demokratisk deltakelse og sosial støtte. Prosjektet har hatt som mål å utvikle verktøy for helhetlig tilnærming til mangfold og inkludering i norske frivillige organisasjoner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I henhold til effektmålene har vi kartlagt og pilotert prosjektet grundig, selv om implementeringen ikke har startet. Kartleggingen viste økt bevissthet om inkluderingspraksis blant deltakerne da det ble tematisert. Tilbakemeldinger indikerer behov for kunnskapsøkning gjennom kurs, retningslinjer for mangfold i styrer og rekruttering, samt skriftlige ressurser for medvirkning og fellesskap. Organisasjonene etterlyser mer tilgjengelige ressurser, bedre tilrettelegging og universell utforming. Piloteringen viser prosjektets potensial, med planer om et interaktivt digitalt verktøy for evaluering og kompetansestyrking. Målet er å skape inkluderende organisasjoner der alle har like muligheter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

90

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført grundig med flere trinn for målrettet og effektiv gjennomføring. Metodene inkluderte pilotering, kartlegging, spørreundersøkelser og intervjuer med frivillige organisasjoner, utført av Likestillingssenteret KUN. Dataene ble analysert både kvalitativt og kvantitativt for å identifisere trender og utfordringer knyttet til inkludering og mangfold. Basert på funnene ble konkrete verktøy og tiltak utviklet, tilpasset behovene i organisasjonene. Denne tilnærmingen kombinerte kvantitative og kvalitative metoder for å forstå problemstillingene grundig og utvikle målrettede løsninger. Målgruppen ble aktivt involvert gjennom hele prosessen, slik at prosjektet kunne adressere konkrete utfordringer knyttet til inkludering og mangfold i frivillige organisasjoner.

Resultater og resultatvurdering

Et nettbasert verktøy ble utviklet etter grundig pilotering og kartlegging for å fremme inkludering og mangfold i frivillige organisasjoner. Ved å svare på spørsmål om inkludering genereres indikatorer for forbedringsområder. Verktøyet tilpasses organisasjonens svar, og gir også konkrete ressurser og veiledning for implementering av tiltak. Målet er å gi organisasjonene et praktisk verktøy for å evaluere og forbedre inkluderingspraksisen, slik at frivillig sektor bedre reflekterer samfunnets mangfold. Vi mener verktøyet vil bidra til å skape mer inkluderende og mangfoldige frivillig organisasjoner der alle har like muligheter til å delta og bli hørt.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet lyktes med å utvikle en nettressurs i samarbeid med frivillige organisasjoner for å fremme inkludering og mangfold. Nettressursen gir praktiske verktøy for å evaluere praksis og identifisere forbedringsområder. Planen er at den ska lanseres, og jevnlig oppdatere nettsiden for å sikre en levende nettressurs med relevans over tid. Målet er å påvirke praksis og holdninger i frivillige organisasjoner og fremme et mer inkluderende miljø.

Prosjektleder

Hasti Hamidiasl

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
En mangfoldig frivillighet
Organisasjon
Norges KFUK-KFUM
Org.ledd
Frivillighet Norge, LNU, Unge Funksjonshemmede
Beløp Bevilget
2021: kr 700 000, 2022: kr 700 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
15.01.2024
Status
Avsluttet