En rikere hverdag

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I jan. -17 vedtok stortinget at det skulle stilles krav om aktivitet til mottakere av sosialhjelp under 30 år. I feb. -19 kontaktet Arb.koordinator ved Nav Odda Bymisjonen for å opprette et samarbeid om aktivisering brukere med aktivitetsplikt. I mars -19 startet vi opp et forprosjekt som bygger på tett oppfølging både fra Nav og prosjektleder hos Bymisjonen. Aktivitetene som er benyttet har i stor grad handlet om arbeidsrettet aktivitet i ordinære bedrifter. Forprosjektet viser gode resultater, men tiltaket behøver større muligheter tilrettelagte aktiviteter.

Målsetting for prosjektet

En rikere hverdag har som hovedmål å øke deltakernes mulighet til rask tilbakeføring til ordinært arbeid ved hjelp av en holistisk tilnærming.

Målgruppe

– Prosjektets målgruppe er personer med oppfølging fra Nav som står utenfor arbeidslivet. – Personer i alderen 18-30 år med aktivitetsplikt fra Nav.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Sosialtjenesteloven åpner for tolkning av hva som skal legges i aktivitetsplikten for mottakere av økonomisk sosialhjelp. Dette må ikke være knyttet til arbeidsrettet aktivitet, men skal være individuelt vurdert fra sak til sak. Våre erfaringer i forprosjektet viser at det trengs et variert aktivitetstilbud som ikke utelukkende fokuserer på arbeidstrening eller kursing. Vi ønsker å tilby følgende aktiviteter: -Arbeidsrettet tiltak i internt arbeidstreningstiltak og hos ordinære bedrifter -Fysisk aktivitet i form av tur, trening eller lagspill -Undervisning i kosthold/livsstil -Sosialt samvær -Samtaler rundt psykisk helse eller rus

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet er en videreføring av forprosjekt. Jan.20 – oppstart av prosjekt Feb.20 – opprettelse av prosjektgruppe Mars.20 – ansettelse av arb.leder April 20 – oppstart arbeidstreningstiltak knyttet til Odda Golfklubb Juli 20 – halvårsevaluering Jan.21 – førsteårsevaluering Jan.22 – andreårsevaluering Des.22 – prosjektet avsluttes Mars 23 – sluttevaluering av prosjektperiode

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

En rikere hverdag har som hovedmål å øke deltakernes mulighet til rask tilbakeføring til ordinært arbeid ved hjelp av en holistisk tilnærming. Målgruppen for prosjektet var personer i alderen 18-30 år med aktivitetsplikt fra Nav. Prosjektet bygger på erfaringer fra et forprosjekt hvor vi så at Nav ikke hadde mulighet til å skaffe verdig og hensiktsmessige aktiviteter for personer med aktivitetsplikt. Vi ønsket å tilrettelegge for målrettet aktiviteter enten i form av arbeidstrening, fysisk aktivitet, kursing eller samtaler.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Mål: Skaffe målrettede aktiviteter for 20 personer pr. år av prosjektperioden. – Til sammen 53 deltakere. (Noe lavere resultat grunnet Covid-19 nedstenging.) Mål: Kartlegge i samarbeid med deltakerne hvor deres hindringer for en rask tilbakeføring til det ordinære arbeidslivet ligger. – God kartleggingsmodell har ført til rask tilbakeføring i de fleste tilfellene hvor dette var realistisk å forvente. Mål: Utvikle en modell med stor overføringsverdi for oppfølging av brukergruppen basert på erfaringer fra prosjektet. – Modellen har mange overførbare elementer. Vi bruker erfaringene aktivt internt for å utvikle nye prosjekt. Mål: Utvikle en modell for samarbeid mellom Nav, kommune og frivillig sektor. – Samarbeidet med Nav og kommune har blitt formalisert. Dette har overføringsverdi. Mål: Skape en arbeidstreningsarena hvor deltakerne føler seg trygge og godt ivaretatt. – Arbeidsplassen rapporteres å oppleves trygg og god.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

53

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi besluttet å benytte våre egne eksisterende tiltak kombinert med arbeidstrening i ordinære bedrifter som våre arenaer for arbeidstrening. Her hadde vi mulighet til å tilby blant annet arbeidstrening på kjøkken, på verksted med produksjon av ulike småprodukter til salg i Kirkens Bymisjons nettbutikk, kundemottak og aktivitøroppgaver. I tillegg til fokuset på arbeidstrening, hadde vi et ønske om å tilby andre former for oppfølging spesielt tilpasset hver enkelt deltaker. Særlig her så vi behov for tiltak rettet mot fysisk aktivitet, som turer og trening, kostholdsråd i samarbeid med Frisklivssentralen og å skape arenaer for sosialt samvær og sosial opplæring. Vi fikk også muligheten til å tilby samtaler rundt psykisk helse. Aktivitetsplikten for økonomisk sosialhjelp gir en god inngangsport til å bli kjent med deltakerne og finne ut hvor skoen trykker. Ved hjelp av kartlegging av nye deltakere, ble vi i stand til å tilby dem en godt tilpasset aktivitetspakke som vil resultere i mestringsfølelse og personlig utvikling. Denne aktivitetspakken kan kombinere ulike former for tilrettelagte aktiviteter.

Resultater og resultatvurdering

På systemnivå opplever vi at samarbeidet med Nav fungerer for det meste godt. Vi har månedlige samarbeidsmøter med Nav sosial og møter med aktuelle saksbehandlere fortløpende. På grunn av prosjektets lave bemanning har det vært noe sårbart ved sykefravær. I kartleggingen og forprosjektet møtte vi deltakere som ikke stod langt unna det ordinære arbeidslivet. . I dette prosjektet så vi etter hvert at behovet i brukergruppen endret seg til personer som trengte grunnleggende ADL-trening i hverdagen. Dette endrer vår tilnærming fra arbeidsfokus til helsefokus. Ved å implementere prosjektet inn i vår daglige drift har hatt positiv effekt i form av større tilgang til frivillighet inn i prosjektet enn først tenkt. På grunn av måten våre tiltak og prosjekt går inn i hverandre i hverdagen er det vanskelig å tallfeste frivilligheten som brukes, men omfanget har vært stort og vi opplever at det har svært god effekt på målgruppen å tilføre frivillige i arbeidet.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet fikk en vanskelig start på grunn av Covid-19. Allikevel, når prosjektet først kom i gang, med visse tilpasninger, har det vist seg å være en stor suksess som både har hjulpet våre deltakere, bidratt til større grad av frivillighet og aktivitet og styrket vår relasjon til både Nav, kommune og næringslivet. Prosjektet har resultert i en kommunal samarbeidsavtale og statlig tilskudd til videre drift etter endt prosjektperiode

Prosjektleder

Tore Hjørnevik

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
En rikere hverdag
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2020: kr 650 000, 2021: kr 650 000, 2022: kr 650 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet