«Er det greit å ha en sugardaddy?»

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Politiet rapporterer om en bekymringsfull økning i antall barn og unge som sender nakenbilder til menn for å tjene penger. Barna blir stadig yngre. Overgrepsmottak melder også om et økende antall saker av barn som selger sex via sosiale medier. Det beskrives som «veldig grove overgrep mot unge ofre utført av unge overgripere», og at det i mange saker dreier seg om «vanlige» barn og unge uten spesielle sårbarhetsfaktorer. De utsatte tar sjelden kontakt med politi og hjelpeinstanser, og hjelpeapparatet savner kunnskap om hvordan tilby best mulig støtte og oppfølging i disse sakene.

Målsetting for prosjektet

Målet er å styrke barn og ungdoms helse, trivsel og sunne seksuelle utvikling gjennom å beskytte dem mot seksuelle krenkelser og overgrep. Et viktig delmål er å utvikle anvendbare råd og veiledning til foreldre slik at de bedre kan følge med på barnas aktivitet på nett.

Målgruppe

Foreldre og omsorgspersoner, fagmiljøer som jobber med skadelig seksuell atferd, samt foreldrestøttende tiltak innen nettvett og mediebruk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet skal samle inn kunnskap om ungdoms drivkraft for å etterspørre og tilby egenprodusert seksuelt innhold via nett. Fire fokusgrupper med ungdom i alderen 16-18 skal rekrutteres for å diskutere kjennskap til forekomst av salg av seksualisert innhold og tjenester via nett. Vi vil også intervjue relevante fagmiljøer som Kripos, Barnehuset, helsesykepleiere, RVTS, Slettmeg.no, Prosenteret, Sex og samfunn mfl. Vi vil i tillegg se på muligheter for å rekruttere deltakere som har konkrete erfaringer med bytte og salg av seksuelt innhold via nett. Dette er en kvalitativ kartlegging som skal munne ut i en rapport som vil gi oppdatert kunnskap til foreldre, fagmiljøer og beslutningstagere om unges kjennskap til og perspektiver på salg av seksualiserte bilder/video og tjenester via nett. Rapporten vil foreslå konkrete råd og tiltak rettet mot foreldre, fagfolk og beslutningstagere. Det er et særlig viktig delmål for prosjektet å utvikle anvendbare råd og veiledning til foreldre slik at de bedre kan følge med på barnas aktivitet på nett og hvem de får meldinger eller penger fra. Funn fra rapporten vil formidles i form av mediearbeid, opplæringsaktiviteter, aktiv promotering til fagmiljøer og en undervisningsfilm.

Fremdriftsplan for prosjektet

8/22: Gå gjennom eksisterende kunnskap og utvikle intervjuguide 9-10/22: Starte rekruttering av informanter og fokusgrupper 10-12/22: Gjennomføre intervjuer 11/22-2/23: Systematisering og analyse av data, utarbeide rapport 2-3/23: Innspill på førsteutkast 4-5/23: Ferdigstille rapport 6/23: Lansering av rapport og undervisningsfilm

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet har sitt utgangspunkt i at politiet de siste årene har registrert en økning både i etterspørsel og i antall unge som selger seksualiserte bilder og filmer av seg selv på internett. I en rekke saker politiet ser, har personer opprettet relasjoner med unge og fått tak i relativt uskyldige bilder, som de siden har brukt til å presse ungdommen til å sende grovere innhold. I andre saker har barn og unge blitt presset til å møte personen som har kjøpt bilder for å utføre seksuelle handlinger fysisk. Målet har vært å øke kunnskapen om ungdoms drivkraft for å etterspørre og tilby egenprodusert seksuelt innhold via nett, samt å utvikle anvendbare råd og veiledning til fagmiljøer som jobber med skadelig seksuell atferd, ansatte i skolehelsetjeneste, utekontakter, barnevern, politi mfl. slik at de kommer i bedre posisjon til å forebygge og håndtere saker der unge trenger hjelp.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Underveis lyktes vi godt med å engasjere ungdom til å snakke om temaet, og de hadde god kjennskap til tematikken. Prosjektet har gitt ny kunnskap om unges syn på utforsking av seksuelle grenser på nett, sårbarhetsfaktorer, endringer og normalisering i ungdomskulturen som bidrar til å senke terskelen for salg og bytte av seksuelt innhold, og hvordan ungdom mener hjelpeapparat og politi bør jobbe for å øke tilliten og bedre dialogen når saker avdekkes. Det er utviklet en rekke med konkrete råd og anbefalinger til hvordan fagfolk kan håndtere saker der ungdom trenger hjelp, basert på at ungdoms motivasjon, sårbarhet og hjelpebehov kan variere sterkt. Vi traff svært godt på målet om medieoppmerksomhet rundt lansering. Rapporten foreslår en rekke tiltak som Redd Barna vil følge opp. Blant annet vil vi jobbe med å ansvarliggjøre ulike kommersielle aktører og plattformer som tilrettelegger for kjøp og salg av seksuelt innhold.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1000

Prosjektgjennomføring/Metode

Ungdoms perspektiver, samlet inn gjennom fokusgrupper og intervjuer, er hovedkilden til informasjon for rapporten. Vi har gjennomført fokusgruppeintervjuer med 18 ungdommer i alderen 16 til 18 år. Deltakerne kom fra ulike deler av Oslo, hadde variert landbakgrunn, ulike utdanningsløp og forskjellige oppvekstmiljø. Vi gjennomførte kjønnsdelte grupper, med ni jenter og ni gutter i hver. Analysebyrået Norstat hadde ansvar for praktisk tilrettelegging og rekruttering. For å samle erfaringer og innspill fra relevante fagmiljøer, gjennomførte vi en spørreundersøkelse på nett som ble sendt ut til SaLTO-nettverket, medlemmene i Landsgruppen av helsesykepleiere og et nettverk for sosiallærere. Vi fikk inn 40 svar. Vi har deltatt på den internasjonale IATSO-konferansen (International Association for the Treatment of Sexual Offenders) i Trondheim i august 2023, som hadde hovedvekt på sosiale medier og unge med skadelig seksuell atferd. Vi deltok på faglige treff og samlet innspill fra barnevern, politi og ansatte i skolen. Vi samarbeidet nært med PRO-sentret, RVTS og to studenter som skrev masteroppgaver på samme tema.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har tilført Redd Barna viktig kunnskap og kompetanse som vil være til stor nytte i Redd Barnas påvirkningsarbeid. Det har vært særlig nyttig å få frem at salg av seksuelt innhold er et komplekst fenomen som krever komplekse tilnærminger. Både politi og hjelpeapparat har fremhevet at rapporten har tilført ny kunnskap og bevisstgjøring om hva slags språk man bruker i møte med unge som har solgt seksuelt innhold, og at man bør åpne for en dialog der unge ikke nødvendigvis møtes som «offer» eller «utsatt». Prosjektet har bidratt til å styrke Redd Barnas arbeid som pådriver for bedre reguleringer, krav og ansvarliggjøring av aktører som drifter helse- og foreldreapper, foreldrefora mm, ved å belyse de store mengdene metadata som samles inn, og hvilke konsekvenser dette kan ha for barn på kort og lengre sikt. Det har vært god interesse for rapporten i etterkant, og den er allerede presentert på flere fagdager i regi av ulike organisasjoner og etater.

Oppsummering og videre planer

Redd Barna vil promotere rapporten så bredt som mulig til fagmiljøer som jobber med foreldrestøttende tiltak innen nettvett og seksuell helse. Vi vil særlig spre den gjennom samarbeid med RVTS, SalTO-nettverket og PRO-sentret samt til beslutningstakere, med tanke på å utvikle et bredt sett med tiltak for bedre beskyttelse av barn og unge på nett. Prosjektleder planlegger å bruke funnene i et pågående samarbeid med Bufdir om å utvikle tekster til Foreldrehverdag.no, samt en informasjonspakke til bruk i nettvettundervisning i skolen, som kan skape bevisstgjøring om risiko og konsekvenser.

Prosjektleder

Silje Berggrav

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
«Er det greit å ha en sugardaddy?»
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Silje Berggrav
Beløp Bevilget
2022: kr 620 000
Startdato
31.08.2022
Sluttdato
01.08.2024
Status
Avsluttet