ESAG ung
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vi leser om økning i ungdomsvold og kriminalitet, økning i dropouts fra skolene og graden av uføre blant unge gir bekymring. Kommunene ønsker at idretten skal engasjere seg mer for unge i utenforskap. Vi har erfaring med golf som virkemiddel for å nå mål, og vil gjøre dette nå for egne ungdomsgrupper. Vi har startet tre piloter og vil gjennomføre dette nå, før vi med vår frivillighet utvikler et ungdomsprogram nasjonalt. Golfklubber i Kongsvinger, Oslo og Kristiansand er relevante. Golf skal være for alle. Vi tilrettelegger et opplegg hvor deltagerne blir i golfen og utvikler en god mestringsopplevelse. Vi er gode på forebygging og inkludering, og offentlige sektor har ikke kapasitet til å løse alle utfordringer som meldes alene. Vi har deltatt i en forskningsrapport fra INN med golfklubben som en inkluderingsarena, hvor vi lykkes med å inkludere personer i utenforskap. Vi trekker på faglige ressurser og høy grad av voksentetthet, men med unge ledere i spissen. Prosjektet henvender seg til unge i utenforskap i alder 15-19 av årsaker som er nevnt over og hvor relevansen av tilbudet er stort. Målet er å få denne sårbare gruppen til å fullføre skole, gjennom alternativ tilnærming, komme inn i fysisk aktivitet hvor vi ser hele menneske, alternativt ut i jobb.
Aktivitet/tiltak/metode
Aktiviteten: Skal foregå på golfbanene etter skoletid for noen, men en hel dag i uken med golf for andre ut fra den situasjonen den enkelte befinner seg i. Tilbudet er gratis og vi låner ut utstyr. Vi har et program hvor de vil få læren om golf, golf og gøy, og etterhvert mulighet for banespill. Vi er aktive hele året. Om vinteren er vi på simulatorer/haller. Vi ønsker å øke bevegelsesglede, samtidig som vi bruker golfen som virkemiddel, få fokus på mestring for å få gleden av skolen tilbake. Vi har samling rundt bordet hver uke og ungdommen vil ha medvirkning på aktiviteten. Vi vil benytte unge faste aktivitetsledere, sammen med gode voksne frivillige som støtter opp om. Dette for å stå sammen, skape et bånd til ungdommen som er sårbare og ikke nødvendigvis har så mye familie rundt seg. Vi vil bruke unge proffspillere, som vi har samarbeid med, til å komme på enkelte treninger for ekstra veiledning/motivasjon. Vi vil også ha fokus på ernæring da dette er viktig når vi er ute i fem timer på en golfbane. Vi vil tilrettelegge for mat når vi har samling rundt bordet i forbindelse med trening. Innimellom kunne lage mat sammen, og invitere unge lokale kokker for glede og begeistring, øke kunnskap og forståelse. For de som er interessert i golf utover fast opplegg, vil vi tilby golfspill andre dager i uken for utvikling av ferdigheter og nettverk. I neste fase vil vi også kunne tilby de som ønsker det trener 1 kompentanse hvor de kan bli ressurser i egen klubb. Måloppnåelse: Vi har allerede system for registrering av deltagere, med personvernhensyn (sikkerhet). Her vil vi registrere deltagernes deltagelse både i det vi kan kalle obligatorisk aktivitet og det vi kaller frivillig aktivitet. Vi vil kunne måle graden av interesse for tilbudet, med tanke på henvendelser, og rekruttering. Utfordringer: God oppfølging av aktivitetsledere inn mot samarbeidspartnere. Sammen med trygge voksne ha kunnskap om målgruppen, og forståelse. Flerspråklig informasjon tilgjengelig.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Den positive virkningen av prosjektet for deltagerne er å få en dimensjon inn i livet hvor mestring står sentralt. Golfen vokser blant unge i Norge, og det er fantastisk om vår målgruppe i utenforskap også kan tilegne seg denne sporten som ungdommen omtaler som kul. Positivt er det også at vår gruppe i utenforskapet, som erfaringsmessig har et svært begrenset sosialt nettverk, og som opplever å ikke tilhøre storsamfunnet, får gratis tilgang på denne aktiviteten gjennom Ett slag av gangen og golfklubbene som er med. I tillegg låner vi ut utstyr gratis. Dette er unikt for både deltager, målgruppe og samfunn, både på kort og lang sikt. Får man en god tilnærming til mestring vil engasjement i skole og tilbake til skole kunne bli mer positivt, eller tilbake til en jobb. Utenforskapet er sterkt voksende og det en lite konkret av gode tiltak som tilbys i kombinasjon til å komme seg ut av en vanskelig situasjon. Vi oppsøker videregående skoler, samarbeidspartnere og driver feltarbeid med kommune og Kriminalomsorgens ungdomsteam, samt SLT koordinatorer. Et godt og forebyggende tiltak for å unngå enda større grad av utenforskap, kriminalitet og økende grad av uføretrygdede. Besparelsen for samfunnet er 1.5 millioner årlig per person om vi får de på rett kurs og kan klare seg selv, med jobb og familie. I tillegg er prosjektet med i alle skal med og god helse. Begge deler bidrar til en samfunnsnyttig gevinst og for deltagerne selv gis det en god sosial plattform og nettverk ved å delta med golf. Vår drøm er nulltoleranse for utenforskap og vi vil utfordre kommunene til å løfte frem viktigheten av tettere oppfølging hvor fysisk aktivitet, jobb/skole går hånd i hånd med golfen som en fantastisk arena med frisk luft, grønne lunger og stor grad av D vitaminer.
Plan for gjennomføring
jan/feb – forberedelse hvor vi engasjerer aktivitetsledere for prosjektet, kalenderplan og implementerer prosjektet i klubbene og samarbeidspartnere og de skoler som blir med. feb/mars – utarbeidelse av konkrete planer for organisasjonene som er med, tydelig rollefordeling, utarbeidelse av markedsmateriell for utsendelse, gjennomføre informasjonsmøter sammen med skolene og et par institusjoner som vi ønsker å ha med også, da noen har droppet helt ut av skolen april – starte opp aktivitet med skolene i de klubber som vi har kartlagt og allerede har hatt en tilnærming til høsten 2024 april – juli – gjennomføring av prosjektet – det er viktig for oss å ha dette tilbudet også når det er skoleferie, la ungdommen ha noe fast å gå til, og vi vil prøve å tilby to dager i uken om de er interesserte – tanken er at de etterhvert skal komme seg til golfklubben selv og at ikke skolen skal følge opp under selve prosjektfasen juli/august – sluttrapport, ta ut data, samtaler med elever, foreldre, skole, fagkompetanse i kommunen, samarbeidspartnere med andre ord en god evaluering for å ta dette videre. Vårt mål er å få til dette tilbudet for unge i utenforskap implementert i alle de golfklubber vi samarbeider med i løpet av høsten 2025.