Et bra sted å være

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

«Det er ingen steder å være hvis man ikke liker idrett». Fritidsklubben er et fristed, et sted å møte venner, teste egenskaper og ferdigheter, og oppleve mestring og fellesskap. Fritidsklubber er viktig for å forebygge utenforskap og sosial eksklusjon. Til tross for kunnskap om de positive effektene, er det stor variasjon i tilbudet i kommune knyttet til antall klubber, åpningstider, aktiviteter som tilbys, informasjon som gis om klubben, og tilrettelaggelse for ulike funksjonsevner. Ungdom forteller at mangel på møteplasser er en stor barriere for å få oppfylt sin rett til lek og fritid.

Målsetting for prosjektet

Mål er å sikre en lovfestet tilgang for alle barn til fritidsklubb/møteplass av god kvalitet. Delmål: Økt bevissthet om betydningen av møteplasser; (ii) styrke barns innflytelse; (iii) økt kunnskap blant myndigheter og folk om fritidsklubbtilbudet; (i) økt kompetanse om inkluderende møteplasser.

Målgruppe

Målgruppe er barn og unge som skal ytre sin mening om fritidsklubbtilbudet, og myndigheter, media, aktivister og frivillige som kan gjøre en forskjell for barn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet vil ha et års varighet, men oppstart høsten 2020. Den første perioden vil vi gjennomføre en kartlegging og kunnskapsinnhenting basert på barn og unges egne erfaringer og innspill i samarbeid med barne- og ungdomsråd og klubbråd på fritidsklubber, og på bakgrunn av informasjonsinnhentingen utarbeide en rapport med hovedfunn og anbefalinger. Ved bruk av historier, resultater og anbefalinger fra barn og unge selv, vil prosjektleder og resten av prosjektgruppen utforme et opplegg for distribusjon av resultater, historier og anbefalinger gjennom 5 lokale seminarer, og utvikling av aktiviteter for lokale grupper og innlegg til bruk i sosiale medier.

Fremdriftsplan for prosjektet

August: engasjere prosjektleder og etablere samarbeidspartnere og samarbeidsgruppe, opplegg survey og workshop, info til klubbråd. Sep – nov: utvikle og gjennomføre survey med ungdomsråd og workshop med fritidsklubbrådene Des – mars: analyse innspill samles til rapport. Utvikle innhold some. Mars-juli: lokale seminar påvirkning lokalt. Plan for videreføring.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Barnekonvensjonens art 31, gir alle barn og unge rett til lek og fritid, men fokus er ofte på tradisjonelle aktiviteter som idrett, speider og dans, mens fritidsklubber blir glemt. Ungdom forteller at fritidsklubb er et viktig for å bygge vennskap, felleskap og være seg selv. Det blir stadig færre fritidsklubber og de siste 10 årene har det vært en nedgang på 15%. 65 kommuner har ingen klubb. Målsetting med prosjektet har vært å jobbe for en lovfestet tilgang for alle barn til en fritidsklubb gjennom å øke bevissthet om betydningen av fritidsklubber; styrke unges innflytelse og mulighet til å medvirkning i dette arbeidet; og øke kunnskap blant myndigheter og folk om klubb og hvordan jobbe for inkluderende møteplasser. Målgruppen har vært ungdom, nasjonale og lokale lokale myndigheter, media, aktivister og frivillige som ønsket å gjøre en forskjell for barn og unge i sin kommune.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har lagt et viktig grunnlag for videre arbeid med å sikre gode og trygge møteplasser for barn og unge, slik at de skal få innfridd sin rett til lek og fritid. Vi har innhentet erfaringer og løsninger på tematikken fra ungdom selv, og vi har også fått utviklet metodehåndbok om hvordan de kan jobbe lokalt med dette selv. Gjennom de åpne dagene har vi introdusert nærmiljø for klubb, og bidratt til å skape dialog mellom lokale myndigheter og ungdom. Underskriftskampanje, aktivitet i SoMe og media har bidratt til økt kunnskap om betydningen av lokale møteplasser for barn og unge, og politiske møter og påvirkning har i bidratt til å sette tematikken på dagsorden. Vi vil fortsette å jobbe tett med Ungdom og Fritid for å innfri både de lokale og nasjonale kravene som er blitt nedfelt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet er bygget på behov fra barn og unge. Barn og unge er tydelige på at mangel på møteplasser er en hindring for at de skal ha det bra på fritiden. I prosjektet har vi hatt samtaler med barn og unge, både de som bruker fritidsklubb aktivt og sitter i klubbrådet, og de som er mindre aktive. Vi har gjennomført medvirkningsprosesser med barn og ungdom på klubber, og vi har sendt ut en spørreundersøkelse til alle norske barne- og ungdomsråd. Vi har også snakket med voksne som jobber på fritidsklubber. Denne kunnskapen er blitt samlet i en rapport, et aktivitetshefte for barn og ungdom, og en film. Gjennom arbeidet med prosjektet har vi utviklet et nasjonalt og et lokalt krav til myndighetene. Det lokale kravet er knyttet til de menneskelige, fysiske og økonomiske rammene som må på plass for at fritidsklubben skal være et godt sted for ungdom, mens det nasjonale kravet er en lovfesting av barns rett til en fritidsklubb i sitt nærmiljø. Dette kravet har fått mye oppmerksomhet, både i medier og sosiale medier. Arbeidet for å få innfridd de politiske målene fortsetter.

Resultater og resultatvurdering

Direkte resultater; – Ferdig kvantitativ og kvalitativ kartlegging om status for møteplasser og barn og unges fritid i norske kommuner i samarbeid med barne- og ungdomsråd – Kartlegging, konklusjoner og anbefalinger har blitt samlet i en rapport som er blitt trykket i 2000 eksemplarer. – Kort film basert på funn i rapporten. – Fem åpne dager på fritidsklubber der fritidsklubben ble synliggjort i lokalmiljøet. – 304 ungdom har bidratt direkte i prosjektet – Ide- og aktivitetshefte for lokal påvirkning for ungdom utviklet – Underskriftskampanje lansert Det har vært noen avvik fra opprinnelig skisse, som i hovedsak skyldes at koronarestriksjoner i starten av prosjektet gjorde det vanskelig med fysiske møter. med ungdom. Vi innså at denne dialogen var viktig, og har derfor valgt å ha workshop med unge i sluttfasen. Vi hadde også åpne dager på klubb, isteden for folkemøter. Ungdom ville ha lokal politikere, foreldre og nærmiljø inn på klubbene!

Oppsummering og videre planer

Redd Barna og Ungdom og fritid jobber videre for å innfri kravet prosjektet. Vi har sendt en survey til alle kommuner som skal brukes inn i det videre påvirkningsarbeidet. Ungdom og fritid har vært en viktig samarbeidspartner i dette prosjektet, og vi kommer til å fortsette å jobbe tett sammen for å sikre at alle barn og unge får innfridd sin rett til lek og fritid. Rapporten, filmen og verktøyene fra prosjektet vil brukes aktivt i dette arbeidet. Vi vil jobbe for å innfri de lokale kravene i lokalvalget 2023, og rapporten skal sendes til alle kommuner.

Prosjektleder

Stina Eiet Hamberg

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Et bra sted å være
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2020: kr 716 000
Startdato
31.12.2020
Sluttdato
30.06.2022
Status
Avsluttet