Et sted å komme til – for en vei videre

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Modum Bad ønsker samarbeid med sentrale brukerorganisasjoner – deriblant LEVE – for å etablere et tilbud til familier som strever etter å ha opplevd uventet dødsfall. Vårt mål om å møte familier som er etterlatte ved selvmord, bygger på rapportering fra målgruppen om forhøyet nivå av psykiske plager, selvmordsproblematikk, alvorlige posttraumatiske reaksjoner, utvikling av komplisert sorg. Prosjektets intensjon er gi et tilbud som reduserer de negative følgene av selvmord i familien, ved en intervensjon på riktig tidspunkt i sorgforløpet som minimerer risiko for utvikling av komplisert sorg.

Målsetting for prosjektet

Forebygge risiko for utvikling av psykiske og fysiske problemer blant selvmordetterlatte familier, gjennom 1) økt kunnskap om normale reaksjoner 2) Får innspill til hvordan snakke om sorgen og hvordan forsterke naturlige helbredende prosessene sammen 3) møte andre med samme erfaring.

Målgruppe

Familier som 1) har opplevd selvmord i nærmeste familie 2) har hendelsen litt på avstand, og der støtte fases ut 3) som ikke er under psykiatrisk behandling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

88

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

To-dagers samling i juni 2017 på Kildehuset, Modum Bad: faglig formidling, individuelle rådgivningssamtaler for familiene, fysisk aktivitet, og sosialt samvær. Faglig ansvarlig er lege/spesialist i psykiatri, Tron Svagård. I tillegg bidrar en spesialpedagog, to idrettspedagoger, en psykologspesialist, en psykolog og to sykehusprester. Et eget opplegg arrangeres for de yngste barna, tilrettelagt av kvalifisert personell fra Modum Bads familieavdeling. Heldags rådgivning: Familien får en dags rådgivning med en av Modum Bads erfarne personell innenfor krise- sorg og/eller traumefelt. Dette er en type lavterskel- og korttidsintervensjon med mål å kombinere psykoedukasjon (normalisering, bevisstgjøring) med fasilitering av helsefremmende prosesser innad i familien (kommunikasjon, åpenhet, familiesamhold). Modellen for rådgivning hviler på erfaringer fra rådgivningsdager med leger på Villa Sana (forskningsbasert lavterskeltilbud for leger i fare for å bli utbrent), PREP-rådgiving for par (forskningsbasert forebyggende lavterskeltilbud for bedret samliv for par), tilpasset målgruppen. Modell og metode fordrer at det er lengre enn 6 mnd. siden selvmordet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart 1.1.17. Samarbeid med LEVE fra januar til mai om invitasjon, formidling, rekruttering av deltakere, påmelding. To dagers samling i juni. Deltakere fyller ut evalueringsskjema på samling. Skjema kombineres med måling av generell psykisk helse og evt. komplisert sorg ved påmelding, og 6 måneder etter samlingen. Heldags rådgivning tilpasses de enkelte familiers behov. Evaluering i samarbeid med LEVE nov/des. 2017. Avsluttes 31.12.17.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kildehuset, Modum Bad har i samarbeid med LEVE ønsket å etablere et tilbud for familier som har opplevd selvmord i familien. Tiltak for etterlatte ved selvmord er basert på en faglig erkjennelse av at mange etterlatte kan være i risikosonen for utvikling av alvorlige psykiske og fysiske problemer. Prosjektplan: – Å gjennomføre en to-dagers familiesamling med undervisning, individuell rådgivning for hver familie og sosialt samvær. – Å gjennomføre heldagsrådgivninger for familier hvor psykoedukasjon kombineres med fasilitering av helsefremmende prosesser innad i familien Prosjektets målsetting er å gi et til tilbud til familier som minimerer risiko for utvikling av komplisert sorg eller andre fysiske eller psykiske problemer ved å gi: – økt kunnskap om normale reaksjoner – innspill til hvordan snakke om sorgen og hvordan forsterke naturlige helbredende prosesser – mulighet til å møte andre i lignende situasjon

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Evalueringsskjema knyttet til subjektivt opplevd nytteverdi av tilbudet ble levert til deltagerne på slutten av samlingen. Av de 39 deltagerne på samlingen utfylte 35 personer evalueringsskjema (se vedlegg). På spørsmål hvor 0 tilsa “i liten grad” og 5 tilsa “i stor grad” krysset følgende prosent av på 4 eller 5 på spørsmålene: – 88,6 % opplevde at samlingen bidro til å klargjøre viktige faktorer i livssituasjonen deres – 54,2 % følte seg bedre rustet til å håndtere sin livssituasjon – 94,3% opplevde at forventningene til samlingen ble innfridd – 85,7 % opplevde par/familiesamtalene med rådgiver som nyttig Evalueringsskjemaene viser at prosjektets målsetting som er beskrevet i punktet overfor er tilfredsstilt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

49

Prosjektgjennomføring/Metode

Familiesamlingen Planleggingen av familiesamlingen ble gjort i et tett samarbeid mellom LEVE og fagpersoner på Modum Bad. Samlingen ble gjennomført 15.-17. september 2017. Den ble avholdt over 3 dager hvor LEVE gjennom egne midler stod for gjennomføring av dag 3 med overnatting og likepersonsarbeid. Samlingen inneholdt foredrag fra fagpersoner, individuelle rådgivningssamtaler for hver familie, sosialt samvær og felles aktiviteter på uteområdet til Modum Bad. Rådgivningsdager Det har blitt avholdt XX av inntil 10 rådgivningsdager. Det resterende beløpet har blitt godkjent til å overføres til gjennomføring av ny familiesamling i okt 2018. Endringer fra opprinnelig plan (se vedlegg for utfyllende informasjon) -Familiesamlingen varte over 3 dager (i stedet for 2) -Ved effektmåling av samlingen fant vi det mest hensiktsmessig kun å bruke evalueringsskjema basert på opplevd nytteverdi. Det ble derfor ikke gjennomført standardisert måling av psykisk helse og komplisert sorg før og etter samlingen -13 familier på 39 personer deltok på familiesamlingen – De resterende midlene til rådgivningsdager er overført til gjennomføring av ny familiesamling

Resultater og resultatvurdering

Ut i fra evalueringene fra deltagerne på familiesamlingen kan vi konkludere med at målgruppen opplevde samlingen som nyttig (se vedlegg). I tillegg til avkryssing på skalaer fra 1-5 over opplevd nytteverdi på flere aspekter ved samlingen fikk vi også konkrete skriftlige tilbakemeldinger på aspekter de satt pris på og aspekter som kunne være annerledes/bedre gjennom evalueringsskjemaene. Dette er verdifull informasjon som vi vil ta med oss i videreutviklingen av dette arbeidet. Vår vurdering er at muligheten om å kunne delta på familiesamling for etterlatte ved selvmord er et viktig tilbud for målgruppen. Å inkludere hele familien i et tilbud hvor voksne og barn får mulighet til å være sammen, møte andre som har opplevd det samme og få støtte og undervisning fra likepersoner og fagpersoner skaper en helhetlig ramme som er betydningsfull for målgruppen.

Oppsummering og videre planer

På bakgrunn av evalueringer fra deltagerne og egen vurdering av nytteverdien av prosjektet er dette noe vi vil satse videre på da vi opplever at dette er et viktig tilbud for målgruppen. Planlegging av en samling i 2018 er allerede i gang. Vi søker etter midler for å kunne gjennomføre dette. Samarbeidet mellom brukerorganisasjon og institusjon oppleves som svært nyttig. Ved å benytte oss av hverandres erfaring, kunnskap og muligheter har vi: faglig forankret innholdet i tilbudet, nådd ut til målgruppen og vært i en dynamisk prosess med gjensidig bidrag til innspill og utvikling av tilbudet.

Prosjektleder

Oddrun Bøhlerengen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Et sted å komme til – for en vei videre
Organisasjon
LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Org.ledd
Kildehuset, Modum Bad
Beløp Bevilget
2017: kr 215 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
14.02.2018
Status
Avsluttet