La menn være menn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Studier viser at kvinner ofte har en emosjonell mestringsstil i taps- og sorgbearbeidelsen (følelses-oppsøkende), mens menn har en instrumentell strategi (handlingsorientert). Tross denne kunnskapen om ulikheter er det få tiltak som er rettet spesifikt mot menn. Menn opplyser også at de vegrer seg for å delta i ordinære sorggrupper, der målet er å dele tanker og følelser. Derfor ønsker LEVE å prøve ut en ren støttegruppe for selvmordsetterlatte menn i Osloregionen, basert på handlingsorientert mestringsstrategi. Målet er å skape et gruppeformat som inspirerer til flere mannlige støttegrupper.

Målsetting for prosjektet

Å tilby og utvikle en mal for rene sorggrupper for menn som er etterlatt ved selvmord, tilpasset menns handlingsorienterte (instrumentelle) mestringsstrategi ved sorgbearbeidelse.

Målgruppe

Voksne menn som er etterlatt ved selvmord og som hører til i Oslo og omegn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I kapittelet «Smertefull endring» i boken Å endres gjennom smerte – historier om posttraumatisk vekst, skriver selvmordsetterlatt i LEVE, Jon Schultz, om det spesielle samholdet i støttegruppen “Støttekamerater”. Alle har opplevd å miste et barn. “Støttekamerater” har aspekter ved seg som vi ønsker å prøve ut i en organisert LEVE-gruppe for selvmordsetterlatte menn. Gruppa skal ikke preges av krav om å måtte dele eller sette ord på følelser, slik ordinære sorggrupper kan oppleves for menn. Ordinære sorggrupper er imidlertid enklere å styre og er mer forutsigbare enn en uformell støttegruppe. Samtalestrukturen i uformell gruppe er mer krevende. I tillegg består “Støttekamerater” av menn som har valgt samværet ut i fra like interesser, verdier og sosial status. I LEVEs støttegruppe kommer folk fra ulike samfunnslag, hvilket stiller større krav til sosial setting. Derfor trenger gruppen en viss regi gjennom en leder som er i stand til å «styre» gruppens uformelle form, samtidig som han er oppmerksom på sorgbearbeidelse og stimulerer flyten til naturlig samtale mellom tap og hverdag. En slik leder er psykolog Oddbjørn Sandvik, samt støtteleder Jon Schultz. Sandvik har lang erfaring med sorggrupper, menn og sorg og selvmordsetterlatte.

Fremdriftsplan for prosjektet

LEVE-gruppa møtes 1 gang per mnd. Starter opp i august 2018, med treff helt inn til jul. Gruppa starter opp igjen i januar og fortsetter frem til juni 2018. Ulike aktiviteter for gruppa kan være: Skogstur med kaffekanne, vedsanking, bål/ Fisketurer/ Trening (svømming, innebandy ol m/øl etter trening)/ Sykkeltur i sommerstid m/badestopp og kaffe/ Pubkveld m/dart

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Utgangspunktet for prosjektet “La menn være menn” var at menns behov for egne tilnærminger til sorgbearbeiding. Studier viser at menn og kvinner sørger forskjellig. Kvinners emosjonelle mestringsstrategi ser ikke ut til å fungere så godt for menn. De beskrives som mer handlingsrettet i sin sorgmestring. LEVEs erfaring er også at menn ikke kommer til ordinære sorggrupper. Målet med prosjektet var å gjennomføre en støttegruppe for selvmordsetterlatte menn, som kunne gi grunnlag for en mal for støttegrupper for menn i sorg – med fokus på handlingsorientert mestringsstrategi. Imidlertid utviklet prosjektet seg annerledes enn forventet. Mennene ønsket, på lik linje med kvinner, å sitte sammen rundt et bord, og dele tanker og følelser – men uten for stram leder-regi og uten kvinner tilstede. Det er hovedbudskapet etter endt prosjekt, som vil formidles ut til LEVEs fylkeslag og til andre organisasjoner. Gruppeleder: psykolog Oddbjørn Sandvik. Frivillig støtteleder: Jon Schultz, etterlatt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målsettingen om å få erfaringer om hvordan menn selv ønsker at en støttegruppe for selvmordsetterlatte menn skal være, har vi definitivt oppnådd. Deltakerne er gjort bevisst på at de, i tillegg til å få utbytte av støttegruppen, også hadde en oppgave i prosjektet: å formidle gode og mindre gode faktorer i gruppearbeidet underveis. Det viste seg å være et godt evalueringsformat og ikke minst ga det en god effekt for gruppedeltakerne. En av konsekvensene av gruppa var at mennene opplevde sterk motivering av hverandres refleksjoner og tenkning rundt egen erfaring og selvutvikling. Det bidro til økt egeninteresse mot slutten av gruppeprosessen hos alle deltakerne, for å bruke sin erfaring til å hjelpe andre i samme situasjon – akkurat fordi de selv opplevde denne mannsgruppen som særs betydningfull for deres liv.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

8

Prosjektgjennomføring/Metode

Leder av gruppen var psykolog Oddbjørn Sandvik, sammen med frivillig støtteleder Jon Schultz, etterlatt ved selvmord og styremedlem i LEVE. I prosjektskissen ble det oppgitt 10 deltakere, men under planleggingen ble det satt tak på åtte deltakere. Det ble bestemt at LEVE-gruppa skulle være lukket, spesielt fordi dette er første gang LEVE prøver ut et rent «mannskonsept». Hensikten var å skape tillit, trygghet og en forutsigbar og kjent gruppedynamikk. Deltakerne skulle også ha samme tap – mistet barn i selvmord. På andre områder var de helt ulike. Gruppa ønsket en såkalt ikke-regissert gruppeledelse. Gruppeleder skulle være deltakende i samtalen, men ikke introdusere og styre innholdet mer enn nødvendig. Det var derfor heller ikke laget plan for temaer. Ønsket var at deltakerne skulle respondere på hverandre heller enn å bli kommentert av gruppeleder (se 9 temaer som ble definert underveis, i rapportvedlegget). Gruppedeltakerne støttet hverandre, inspirerte og stimulerte hverandre, og normaliserte hverandres opplevelser, reaksjoner og håndtering. Det ble lagt vekt på tydelige rammer og en fast ytre struktur for gruppa, dvs. tid, sted og varighet. Samlet fungerte dette meget godt.

Resultater og resultatvurdering

Målet om å kartlegge hvilke faktorer som har betydning for støttegrupper for menn, ble absolutt innfridd – om enn med noe annet resultat enn forventet. Intensjonen var å sentrere gruppetreffene rundt såkalte maskuline aktiviteter. Det ønsket imidlertid ingen. De ønsket tvert imot å møtes et sted de kunne prate sammen – som kvinner – men uten kvinner og uten for stram regi. Dette ga prosjektet en retning som ikke var forventet , men desto mer interessant (derav avkryssing på “Stemmer stort sett” på spørsmålet om avvik i prosjektet under). I prosjektbeskrivelsen oppgis at det skal utarbeides en mal for menn i støttegruppe. Denne er under utarbeidelse, og skal legges frem for LEVEs fylkeslag på fylkeslagssamlingen 8.-10.11.19. Malen vil så gjøres tilgjengelig for fylkeslagene på LEVEs intranett på Google Disk. Se punkter for mal i vedlagte rapport.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet “La menn være menn” har vært givende og fruktbart, og resultatet er vi sikre på vil gagne spesielt alle LEVEs fylkeslag, samt i andre organisasjoner. Prosjektet og malen som nå utarbeides vil markedsføres aktivt, også utenfor LEVEs rekker. Målet er å inspirere alle fylkeslag til å igangsette liknende grupper for menn rundt om i landet. Prosjektet videreføres gjennom to ting: 1) deltakernes økte egeninteresse for å hjelpe andre 2) Gruppen vil videreføres som “pappa-treff” i regi av LEVE Oslo og Akershus. Her vil det vurderes å ta inn to nye deltakere.

Prosjektleder

Terese Grøm

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
La menn være menn
Organisasjon
LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Beløp Bevilget
2018: kr 53 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
28.06.2019
Status
Avsluttet