Søknadssammendrag
Populærvitenskapelig prosjektsammendrag
Effekt av FODMAP reduksjon hos pasienter med cøliaki. Cøliaki er en immun-mediert sykdom som innebærer skade av tarmtottene. Tilstanden rammer 1-2 % av befolkningen, og forekomsten er økende. Behandling med glutenfri kost gir vanligvis gode resultater, likevel er det mange pasienter som har fortsatte plager fra magen. Studier fra utlandet tyder på at dette gjelder så mange som 20 %, men vi vet ikke om det er like vanlig i Norge. Vi vet heller ikke hva som er årsaken til at noen har vedvarende mage- og tarmplager. Det kan skyldes vanskeligheter med å følge dietten eller det som kalles irritabel tarm syndrom (IBS,) som er en nokså vanlig tilstand i befolkningen. Det er vist at personer med IBS kan ha nytte av diett med redusert innhold av FODMAP. Begrepet FODMAP er et akronym for: Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider And Polyoler. Det er en type karbohydrater som ikke tas opp i tynntarmen, men fortsetter videre til tykktarmen der de blir nedbrutt av bakteriene. Eksempel på matvarer med mye FODMAP er hvete, løk, hvitløk, purreløk, epler, pærer, mango, bønner, honning og melk. Det er ikke kjent om pasienter med cøliaki kan ha effekt av lav FODMAP diett. I denne studien ønsker vi å kartlegge forekomsten av vedvarende mage-tarmplager, etterlevelse av glutenfri kost samt inntak av FODMAP hos voksne cøliakere. De må ha fulgt glutenfri kost i mer enn 12 måneder. Norsk Cøliakiforenings medlemmer vil bli invitert til å delta i studien. Vi kommer til å bruke et web-basert spørreskjema for å gjøre det enkelt for medlemmene å svare. Deltagere som rapporterer mye mage- og tarmplager vil deretter bli invitert til en randomisert og kontrollert studie. De vil bli delt inn i to grupper der den ene gruppen vil få råd om å redusere inntaket av FODMAP, og den andre gruppen vil få veiledning om å følge en streng glutenfri kost. Deltagerne skal registrere mage- og tarmplager før og etter fire uker med studiediettene. Vi vil undersøke om det er forskjell på mage- og tarmplager mellom de to gruppene. Det vil også bli tatt blodprøver. Resultatene vil gi ny kunnskap om hvordan man kan tilpasse kostråd til cøliakere med vedvarende mage- og tarmplager, og forhåpentligvis bidra til at de kan få et bedre liv med færre plager.