«Homo», «hore», hva kan vi gjøre?

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom flere kartlegginger om ungdoms perspektiver på seksuelle overgrep og digitale krenkelser har Redd Barna erfart at usunne kjønnsrollemønstre og kjønnsstereotyper er en viktig del av problematikken. Det går på alt fra kjønnsrelaterte skjellsord som «hore» og «homo», jenter som skambelegges hvis de utsettes for seksuelle og digitale krenkelser, og gutter som presses inn i trange maskulinitetsrammer uten rom for å snakke om vanskelige følelser. Forskningen viser at kjønnsstereotyper er skadelige både for gutter og jenter.

Målsetting for prosjektet

Å styrke barn og unges helse, trivsel og sunne utvikling gjennom unges egne innspill til hvordan man kan bekjempe skadelige kjønnsnormer og skape større handlingsrom for både gutter og jenter. Et viktig delmål er å belyse hvordan ungdom mener kjønnsnormer medvirker til seksuelle krenkelser.

Målgruppe

Prosjektet er primært rettet mot ungdom, sekundært mot de oppvekstarenaer og institusjoner ungdommene selv mener har et ansvar for å bistå i endringsarbeidet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det skal gjennomføres fokusgrupper og dybdeintervjuer med unge mellom 16-18 år. Deltagerne skal reflektere over hvilke aspekter ved eksisterende kjønnsnormer/kjønnsstereotyper de opplever som mest usunne og skadelige, og hvordan ungdom selv kan jobbe for å endre disse normene. Deltagerne skal videre komme med innspill til hvordan strukturene rundt dem (skole, oppvekstarenaer, beslutningstagere) kan bistå i dette arbeidet. Basert på innspillene skal det utarbeides et «ungdomsmanifest», som skal gjøres brukervennlig og lett tilgjengelig i nettform, med diskusjons- og refleksjonsspørsmål, samt ung-til-ung-tips om hvordan man selv kan være med å skape endring. Det skal også kunne brukes av skoler i undervisning og arbeid mot seksualisert mobbing. Manifestet vil også inneholde en bakgrunnsdel som oppsummerer og analyserer funnene. Ungdommene skal i tillegg utarbeide en liste med gode «comebacks» eller motsvar til kjønnsrelaterte skjellsord som «hore» og «homo». Premisset er at comebacket skal være avvæpnende og ta kraften ut av fornærmelsen heller enn å eskalere en konflikt. De beste comebackene vil formidles i en filmsnutt i forbindelse med lansering av manifestet, og søkes spredt på sosiale medier.

Fremdriftsplan for prosjektet

– Ansette prosjektleder, som knytter kontakt med partnere vi tidligere har samarbeidet med på prosjekter knyttet til nettvett og seksuelle overgrep – Prosjektleder utvikler en intervjuguide og tar kontakt med samarbeidspartnere for gjennomføring av fokusgrupper – Gjennomføring av fokusgrupper – Analyse av data, utarbeide manifest – Produksjon av filmsnutt basert på arbeidet i fokusgruppene – Lansering og distribusjon

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Flere norske studier viser at seksuelle krenkelser er utbredt blant ungdom, og fagfolk kaller det et stort samfunnsproblem. 40 prosent av jenter og 24 prosent av gutter på videregående skole har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering det siste året. Mål for prosjektet har vært å gi elever kunnskap og praktiske ferdigheter til å håndtere ulike former for seksuelle krenkelser i skolemiljøet. Undervisningsressursen er laget for bruk i ungdomsskole og videregående skole. Øvelsene kan brukes til å arbeide med kompetansemål i norsk, samfunnsfag, naturfag og KRLE. De er også relevante for de tverrfaglige temaene Folkehelse og livsmestring, og Demokrati og medborgerskap. Materiellet kan også brukes av andre relevante profesjonsgrupper som skolehelsetjeneste, fritidsklubber og andre oppvekstarenaer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det oppdaterte effektmålet ble nådd i stor grad, og Redd Barna er svært fornøyd med materiellet som er produsert. Prosjektet svarer både på det utvidede målet om å gi elevene kunnskap og praktiske ferdigheter til å håndtere ulike former for seksuelle krenkelser i skolemiljøet, og det opprinnelige målet om å bevisstgjøre unge på hvordan skadelige kjønnsnormer legger grobunn for seksuelle krenkelser og begrenser gutter og jenters handlingsrom. Vi opplevde stort engasjement i fokusgruppene og blant elevene som prøvde ut de ferdige øvelsene. Skolen som la til rette for utprøvingen, vurderte materiellet som svært nyttig, og etterspurte flere ganger den ferdige versjonen fordi man har opplevd behovet for å ta det i bruk, som prekært. Seksuelle krenkelser mellom unge er et tema som har vært mye framme i media i prosjektperioden, og som vi stadig får henvendelser om fra skoler og fagmiljøer. Vi forventer at etterspørselen etter materiellet vil være stort.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

I prosjektets første del gjennomførte vi fokusgruppeintervjuer med ungdom på en videregående skole og en fritidsklubb. Vi fikk innspill fra ulike fagmiljøer som jobber med kjønnsrelaterte spørsmål. Det ble brukt mye tid på å sette seg inn i arbeid og materiell som er utviklet i andre land. Øvelser ble utviklet med utgangspunkt i aktuelle saker knyttet til seksuelle krenkelser, og det ble også sett til relevant materiell øvelser utarbeidet av andre norske organisasjoner. For å kvalitetssikre materiellet og unngå at elementer i øvelsene kunne risikere å støte enkeltelever, søkte vi råd hos Stopp hatprat-bevegelsen. Kampanjerådgiver leste gjennom hele materiellet og ga verdifulle innspill. Mot slutten av prosjektfasen ba vi også om innspill fra unge selv. Vi testet ut materiellet på en ungdomsskole, som satte av en dag med utprøving av utvalgte øvelser med prosjektleder til stede. Avslutningsvis ble materiellet vurdert i flere runder av Redd Barnas skoleteam, og kvalitetssikringsprosessen ga oss samlet mange nyttige forslag til justeringer. Vi har fått produsert en film for sosiale medier som skal markedsføre materiellet overfor målgruppen.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet svarer både på det utvidede målet om å gi elevene kunnskap og praktiske ferdigheter til å håndtere ulike former for seksuelle krenkelser i skolemiljøet, og det opprinnelige målet om å bevisstgjøre unge på hvordan skadelige kjønnsnormer legger grobunn for seksuelle krenkelser og begrenser gutter og jenters handlingsrom. Vi opplevde stort engasjement i fokusgruppene og blant elevene som prøvde ut de ferdige øvelsene. Skolen som la til rette for utprøvingen, vurderte materiellet som svært nyttig, og etterspurte flere ganger den ferdige versjonen fordi man har opplevd behovet for å ta det i bruk, som prekært. Det er foreløpig for tidlig å tallfeste hvor mange personer i målgruppen prosjektet vil nå. Effektmål vil vises på sikt i antall nedlastninger og besøk på nettsiden. Vi vil også kunne si mer om måloppnåelse når materiellet er bredere lansert, og vi får tilbakemeldinger på hvordan det fungerer i praksis.

Oppsummering og videre planer

Vi forventer at etterspørselen etter materiellet vil være stort. Vi vil jobbe for å spre kjennskap til materiellet via vårt høgskoleprosjekt og i undervisningsarbeidet vårt generelt. Gjennom prosjektet har vi fått klare tilbakemeldinger på at det er behov for et lignende materiell rettet mot yngre barn. Vi er blitt kontaktet av Sanitetskvinnene som ønsker samarbeid om et prosjekt for mellomtrinnet, og det er konkrete planer om å utarbeide et materiell for denne målgruppen, med inspirasjon fra Sterkere sammen.

Prosjektleder

Silje Berggrav

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
«Homo», «hore», hva kan vi gjøre?
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2019: kr 460 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.09.2021
Status
Avsluttet