Inkluderende fadderuke

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Juvente ble i 2019 tilbudt å delta i prosjektet summerLEAHP arrangert av blant andre IOGT International. Målet var å utvikle et prosjekt som skulle ta for seg et alkoholproblem på deres campus. Juventes representant valgte her å fokusere på fadderuken da det er et etablert faktum at det er mye alkoholbruk i fadderuken. Studentene synes selv det blir for mye fokus på alkohol i studietiden. 52% synes det brukes for mye alkohol, 62% ønsker flere alkoholfrie arrangementer, og 19% oppgir å ha valgt å la være å delta på arrangementer på grunn av fokuset på alkohol.

Målsetting for prosjektet

Redusere drikkepress og inspirere til flere alkoholfrie aktiviteter for studenter.

Målgruppe

Nye studenter.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

4000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Av større tiltak skal det lages: – Et 45-minutters kurs/foredrag om alkohol, risiko forbundet med alkoholbruk, og inkludering som fokuserer på hvordan fadderne best kan legge til rette for at de studentene som skal delta på fadderordningen skal føle seg inkludert. – En pakke som skal sengs til fadderstyrer og fakulteter som inneholder forslag til arrangementer, oppskrifter på alkoholfrie drinker, veileder som kort tar for seg hva det kan være viktig å huske på. Mindre tiltak: – Veileder for alkoholfrie alternativer som skal distribueres til studentbarer – Oppskriftshefte som inneholder oppskrifter på alkoholfrie drinker – Veileder som tar for seg forskjellig det er viktig å huske på, f.eks fakta om alkohol, hvordan inkludere flest mulig, hvordan jobbe mot drikkepress – Prosjektet skal bistå skoler, fadderstyrer, studentforeninger og eventuelt studentsamskipnaden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – april: • Lage prosjektgruppe • Utvikle materiell og grafisk profil. Mai/juni: • Kontakte fadderstyrer, fakulteter, universiteter og høyskoler, og booke møter. Juli: • Sende ut materiell August: • Foredrag for faddere • Gjennomføring av arrangementer September: • Evaluering og rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med prosjektet var å lage en veileder som rettet seg mot faddere og fadderkoordinatorer. Dette ble senere spesifisert til studentbarer i første omgang. Vi ønsket å sette fokus på studenter og alkohol fordi mange studenter melder om mye og skadelig alkoholbruk i fadderuka. Mange melder også om at de synes andres alkoholbruk er ubehagelig under fadderuka.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

På grunn av pandemien har vi ikke fått målt antall deltakere utover festen i Volda som var besøkt av ca 300 studenter. Resten av tallene vil komme med neste SHOT-undersøkelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1000

Prosjektgjennomføring/Metode

Heftet ble utarbeidet av Juventekontoret i samarbeid med dyktige folk på feltet. Blant annet Odd Strandbakke (barsjef Himkok), Lese, Klokk&Co, Empress Kombucha, Lykkepromille og Sammen Uten. Vi designet og produserte heftet selv.

Resultater og resultatvurdering

Vi fikk i løpet av prosjektperioden produsert en veileder som ble sendt ut til studentbarer over hele landet. Den fikk gode tilbakemeldinger. I tillegg var vi på prosjektbesøk i Volda og har samarbeidet tett med Lykkepromille.

Oppsummering og videre planer

Dette prosjektet har gitt oss en ny giv og søknaden ga oss kunnskapsgrunnlaget vi trengte for å komme i gang med nytt arbeid rettet mot studenter. Blant annet har vi utviklet et hefte rettet mot fadderuka som er bygget over samme lest.

Prosjektleder

Ida Braaten

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Inkluderende fadderuke
Organisasjon
Juvente
Beløp Bevilget
2020: kr 45 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet