Inspirasjon til RAUSHET
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Norsk Fosterhjemsforening har, blant annet gjennom Brobyggerprogrammet, etablert verktøy og metoder som skal støtte foreldre, fosterforeldre og barneverntjenester i å styrke samarbeidet dem imellom. Vi opplever økt behov for støtte og veiledning for dem som er involvert i en fosterhjemsplassering, koblet med de siste månedenes kunnskap om effektiviteten av, og mulighetene som ligger i, digitale kommunikasjonsflater gjør at vi ønsker å tilgjengeliggjøre disse verktøyene og metoden via digitale fora i forma av inspirasjonsfilmer. Slik vil vi bidra til økt mestring av fosterhjemsoppdraget.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen for prosjektet vil være at flere fosterforeldre mestrer oppdraget sitt og at færre uplanlagte flyttinger av barn i fosterhjem finner sted. Dette til det beste for det enkelte barn.
Målgruppe
Barn som bor i fosterhjem, som følge av en omsorgsovertakelse eller som frivillig hjelpetiltak, er prosjektets hovedmålgruppe.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
15000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Oversette veletablerte brobyggerforedrag til en digital arena og nå bredt ut med verktøy og metoder som bidrar til økt mestring av fosterhjemsoppdraget. Slik vil vi styrke barnets mulighet til å få god utviklingsstøtte og omsorg fra de viktige voksne rundt ham / henne. De siste månedene har også vist viktigheten av å ha digitale ressurser tilgjengelig om fysiske samlinger skulle bli avlyst eller opprinnelige foredragsholder må melde avbud. Innhold i inspirasjonsfilmer: * Video 1 (8-10 min). Hvorfor det er viktig med et godt samarbeid mellom foreldre, fosterforeldre og barneverntjeneste og hvordan det kan styrke barnets evne til å fortelle historier om seg selv som er gode å leve med. *Video 2-8 (5-7 min). Hvordan det å utvise enkelte kjerneverdier kan bidra til utviklingsstøttende omsorg for barn i fosterhjem. *Digitalisering av Brobyggerforedrag (60 – 70 min). Foredraget skal videreformidle personlige og inspirerende historier om betydningen av samarbeid. I motsetning til de andre filmene, som vil bli ledet av skuespillere, vil disse filmene inneholde foreldre og fosterforeldre som som bidrar med brukererfaringer om det å samarbeide om et barn som bor i fosterhjem. Foredraget ledes av person med barnevernfaglig kompetanse.
Fremdriftsplan for prosjektet
01/2021 03/2021 Produksjon av tekst og innhold til inspirasjonsfilmene 04/2021 05/2021 Opptak og digitalisering 06/2021 07/2021 Redigering 08/2021 11/2021 Markedsføring og distribusjon 12/2021 01/2022 Sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen med prosjektet var å utvikle filmer til inspirasjon for å bidra til å styrke samarbeidsrelasjoner i fosterhjemsomsorgen. Bakgrunnen for prosjektet, slik som for de enkelte barn. Hos utdanningsinstitusjonene
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Ved å styrke samarbeidet mellom foreldre, fosterforeldre og barneverntjeneste vil vi bidra til at barn i fosterhjem i større grad mestrer sine liv og utvikler sine evner. Å oppleve en helhetlig og lite konfliktfull samarbeidsarena mellom de viktige voksne rundt barnet vil også kunne føre til at det kan fortelle historier om sitt liv som er gode å leve med. Indikatorer på dette vil i ytterste konsekvens være at flere fosterforeldre mestrer oppdraget sitt og at færre uplanlagte flyttinger av barn i fosterhjem finner sted.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
6000
Prosjektgjennomføring/Metode
For å sikre at både fosterforeldre perospektivet og foreldre perspektivet ble godt ivaretatt i sluttproduktet ble filmene utviklet i tett samarbeid med Organisasjon for Barnevernsforeldre. Prosjektgruppen besto av personer som representerte alle målgruppene for prosjektet: foreldre, fosterforeldre, brobyggere. Det eksterne filmselskapet Leidar Norway ble brukt til å produsere filmene. Ansatte i selskapet ble også brukt i prosjektarbeidet for å gi råd om hvordan budskapet best kunne formidles i inspirasjonsvideoene, samt hvordan dette kunne oversettes til en digital kontekst. Det ble jobbet målrettet med å produsere skriftlig og visuelt innhold til inspirasjonsvideoene sammen med Organisasjonen for Barnevernsforeldre og Leidar Norway. Dette var en viktig forutsetning for at vi skulle ende opp med et produkt som vi alle er fornøyde med og stolte av, og som begge brukerorganisasjonene hadde et eierskap til.
Resultater og resultatvurdering
Vi har fått på plass digitale ressurser for å få et bredere nedslagsfelt for tankegodset i Brobyggerprogrammet. Gjennom personlige historier og refleksjoner vil de inspirere andre til å få til et godt samarbeid om barnet de har felles ansvar for når én har den daglige omsorgen som fosterforelder, og én er forelder på avstand. Vi anser denne ressursen for å være godt egnet til å møte etterspørselen for denne type foredrag som i større og større grad etterspørres av aktører innen fosterhjemsomsorgen. Brobyggersamtalen er blitt testet på kurs for fosterforeldre av Bufetat i Molde og Barne- og familieetaten i Oslo kommune og tilbakemeldingene er veldig gode. Det er utviklet 8 filmer som skal inspirere foreldre, fosterforeldre og barnevernet til å arbeide målrettet med å skape samarbeid i fosterhjemsomsorgen. Filmene ligger åpent ute på Norsk Fosterhjemsforenings nettsider til allmenn fri benyttelse
Oppsummering og videre planer
Det er mange som har vist interesse for inspirasjonsvideoene. Ved at disse ligger fritt tilgjengelig som nettressurser, vil de kunne spre holdningene fra programmet på en effektiv måte. Kompetansen som er etablert i NFF på å utvikle nettressurser, vil vi bygge videre på. Vi har også planer om å følge opp ressursene via vårt CRM/SMS-system og gjennom en årlig medlemsundersøkelse om nytteverdien av inspirasjonsfilmene.