Integrerte samfunnsprosjekt i golfklubb

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Som i de fleste idrettsklubber er virksomheten i golfklubber rettet mot klubbens egne medlemmer. En golfbane har kvaliteter og kapasitet som kan utnyttes av mange flere. Bjaavann Golfklubb har god erfaring fra golfspill for personer med psykiske helseproblem og for aktivisering av flyktninger i dugnadsarbeid. Begge deler med stor innsatts fra frivillige i klubben. Hittil er dette organisert som ekstraordinære prosjekt med egen finansiering. Klubben ønsker å bygge opp sin egen kompetanse og utvikle organisasjonen for å integrere prosjektene i ordinær virksomhet med felles ressursutnyttelse.

Målsetting for prosjektet

Utvikle klubbens organisering med delmålene: 1) 10 frivillige utdannet til Trener 1 2) 15 frivillige med hensiktsmessig erfaring 3) Samarbeid med tre eksterne institusjoner med brukere i vår målgruppe 4) Faste rutiner i klubben for planlegging, organisering og finansiering av slik virksomhet.

Målgruppe

Mennesker i lokalmiljøet som trenger og kan ha nytte av en håndsrekning, avveksling eller oppmuntring – for eksempel flyktninger og personer med helseproblem.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Tidligere og løpende samfunnsprosjekt i Bjaavann Golfklubb, finansiert utenfor denne søknaden, gir det erfaringsgrunnlaget som er nødvendig for dette prosjektet. De grunnleggende kunnskapene kommer fra erfaringene til klubbens frivillige og på samtaler med ledere og ledsagere fra våre samarbeidende institusjoner. Evalueringsmøter holdes halvveis og i slutten av hver sesong. Ti frivillige fra klubben skal rekrutteres og gis opplæring til Trener 1 i samarbeid med Norges Golfforbund. Det skal arrangeres samarbeidsmøter mellom frivillige i golfklubben og med øvrige utvalg i klubben. Hensikten er å utveksle erfaringer, bygge et miljø og vekke bevissthet om verdien av disse prosjektene for den primære målgruppen, de frivillige selv, klubben og for vårt lokalmiljø. Flere golfklubber i Norge har prosjekt med tilsvarende profil. Frivillige fra vår klubb skal besøke andre, utveksle erfaringer og se hvordan de organiserer dette. Dette skal skje i nært samarbeide med Norges Golfforbund. Under veis i prosjektet skal det utarbeides informasjonsmaterial til internt bruk, målgruppen, samarbeidende institusjoner/organisasjoner og andre golfklubben. Sluttevalurering blir gjort i nært samarbeid med Norges Golfforbund.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektstart 1/7 2017, slutt 30/6 2019. Utdanning av Trener 1 i to puljer, fortrinnsvis første og andre halvår. Avhengig av kapsitet i NGF. Evaluering av frivilliges erfaringer og utarbeiding av informasjons Besøk av andre golfklubber første og andre halvår. Lage informasjonsmaterial for samarbeidspartnere og andre klubber i andre til fjerde halvår. Intern miljøbygging hele prosjektperioden. Sluttevaluering juni 2019.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Utgangspunkt for prosjektet var at Bjaavann Golfklubb ønsket å legge til rette for å inkludere andre enn klubbens medlemmer i golfaktiviteter. Vi siktet mot mennesker som ville ha nytte og glede av golf, men som ikke hadde forutsetninger for å oppsøke klubben på egen hånd. På søketidspunktet hadde klubben arrangert Golf Grønn Glede i fire år for deltakere med psykiske- eller rusproblem. Modellen for organisering og finansiering av idrettslag må imidlertid tilpasses for å at det skal inkludere andre enn ordinært betalende medlemmer. Prosjektet hovedformål var å legge til rette for at det vi betegner samfunnsprosjekt skal blir en varig og bærekraftig del av klubbens aktiviteter. Dette ville vi også dele med andre golfklubber.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I prosjektperioden har klubben oppnådd å styrke kontakten med to eksterne samarbeidspartnere: Førstelinjetjenesten for psykiatri og rus i Kristiansand kommune og Kirkens bymisjon – Kristiansand. Skriftlig samarbeidsavtale er inngått med sistnevnte. Vi har ikke oppnådd kontakt med andre tilsvarende organisasjoner til tross for gjentatte forsøk. 17 deltakere har fullført nybegynnerkurs i golf og en av disse har fullført Trener 1 opplæring. 10 GGG-deltakere har fått delvis dekning av medlemskontingent i Bjaavann Golfklubb de siste to sesonger. I siste sesong var 17 medlemmer av golfklubben frivillig deltaker i ett eller flere aktiviteter innen GGG. Samtidig er de fleste av klubbens medlemmer kjent med og stolte av GGG-aktivitetene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

35

Prosjektgjennomføring/Metode

Gjennomføring av prosjektet har fem hovedelement: 1. Styrke samarbeid med eksterne partnere. Samarbeidet med to er styrket, mens to har falt fra av årsaker som klubben ikke kan påvirke. Informasjon om GGG og invitasjon til åpen dag ble sendt ut i samarbeid med Agder Idrettskrets og NGF, men uten resultat. 2. Forankre GGG i golfklubben. GGG- aktiviteter på banen når banen er åpen. Aktiviteter og oppnådde resultater har blitt presentert løpende og i årsmeldinger. 3. Styrke frivillig innsats i samfunnsprosjekt. Støtte er gitt til opplæring av Trener 1 og til å anskaffe jakker. Frivillig innsats er framhevet og påskjønnet. Stabil gruppe av frivillige «golfhjelpere» er etablert. 4. Etablere ordninger for å finansiere samfunnsprosjekt. Kompetanse i søknadskriving har blitt delt. Forslag til sponsorpakker for å finansiere støtte til medlemskontingent for GGG-deltakere med dårlig betalingsevne skal prøves ut i 2020. 5. Erfaringsdeling med andre golfklubber. Det har vært løpende kontakt og erfaringsdeling med andre GGG-klubber i regi av NGF men også direkte. Oppsummering av erfaringer ble presentert i webinar organisert av NGF.

Resultater og resultatvurdering

Våre konkrete prosjektmål har blitt nådd i vekslende grad. 4 mot ønsket 10 har fullført Trener 1 opplæring. 16 mot ønsket 15 er registrert som frivillige i GGG. Vi har 2 mot ønsket 3 eksterne samarbeidspartnere. GGG-utvalg og noen faste rutiner for planlegging og finansiering av samfunnsprosjekt er på plass. Styret har vedtatt å videreføre GGG. Tanker om videre utvikling skal diskuteres og prøves ut i 2020. Internt har prosjektet vist at det er like viktig å utvikle, budsjettere og prioritere bruk av frivillig innsats som det er å gjøre det for økonomiske ressurser. Eksternt har prosjektet vist hvor viktig eksterne samarbeidspartnere er, og at vi må ta utgangspunkt i mer enn egne golferfaringer når vi forteller om våre tilbud. Målene har kanskje vært litt for optimistiske, men de har gitt klubben noe å strekke seg etter. Deltakerne i GGG sier de har opplevd god aktivitet i frisk luft, mestringsglede og godt samvær. Dette er vår viktigste måloppnåelse.

Oppsummering og videre planer

«Lovnorm for idrettslag med særlige tillegg gitt av NGF» knytter spillerett til medlemskap og betalt kontingent i en golfklubb. I inneværende prosjekt har vi avklart hva som kreves når vi ønsker å tilby golf til personer som har fysiske eller psykiske helseproblem og som ikke er medlem i klubben. Tilstrekkelig frivillig kapasitet i klubben, finansiering ut over medlemskontingent og tradisjonelle sponsorer samt eksterne samarbeidspartnere er de viktigste forutsetninger for å lykkes med samfunnsprosjekt. Klubben vil bygge på dette når vi i kommende år skal videreføre og utvikle Golf Grønn Glede.

Prosjektleder

Per-Anders Havnes

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Integrerte samfunnsprosjekt i golfklubb
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 67 000, 2018: kr 60 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
31.12.2019
Status
Under gjennomføring