Internasjonal Dame-og Herretrim
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mange som kommer til Norge som flyktninger har aldri hatt muligheten til å lære å svømme. Noen har hatt traumatisk opplevelser i forhold til vann under flukten hit. Også en del arbeidsinnvandrere kommer til oss uten svømmeferdigheter. Tradisjonelt har det vært lite samarbeid i Fet kommune mellom frivillig organisasjoner for å nå ut til disse gruppene. Det har til og med skortet på samarbeid mellom de offentlige aktørene. Det frivillige og det offentlige jobber sjeldent sammen. I tillegg ser vi at selv gode prosjekter sliter med å komme over i en permanent driftsfase.
Målsetting for prosjektet
Lære opptil 70 kvinner, menn og barn fra målgruppa å svømme og starte et aktivt liv for god helse. Bidra til inkludering og integrering. Bygge permanent tilbud til gruppene. Vise hvordan bredt samarbeid mellom frivillige og offentlige aktører kan brukes til å løse oppgaver i samfunnet vårt.
Målgruppe
Nylig ankomne flyktninger som ikke kan svømme. Bidrag til integrering krever deltagelse fra ikke-vestlige innvandrere, vestlige innvandrere og etniske norske.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
70
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Gjennom et unikt samarbeid tar prosjektet ”Internasjonal Dame- og Herretrim” mål av seg til å drive svømmeopplæring, tilby trim og trening i vann og samtidig være en inkluderings- og integreringsarena i Fet kommune på permanent basis. Svømmeklubben samler i prosjektet innsats fra Røde Kors, Sykehjemsforeningen, Flykningekoordinatorene, Innføringsklassen, Frivilligsentralen, Folkehelsekoordinatoren og Frisklivskoordinatoren i kommunen.
Fremdriftsplan for prosjektet
År 1: Utvikle det brede samarbeidet og etablere gruppene År 2: Videreutvikle det brede samarbeidet, rekruttere nye deltagere, beholde deltagere som har lært å svømme År 3: Forberede overgang til permanent drift, rekruttere nye deltagere, beholde deltagere som har lært å svømme
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Gjennom et unikt samarbeid tar prosjektet ”Internasjonal Dame- og Herretrim” mål av seg til å drive svømmeopplæring, tilby trim og trening i vann og samtidig være en inkluderings- og integreringsarena i Fet kommune på permanent basis. Svømmeklubben samler i prosjektet innsats fra Røde Kors, Sykehjemsforeningen, Flykningekoordinatorene, Innføringsklassen, Frivilligsentralen, Folkehelsekoordinatoren og Frisklivskoordinatoren i kommunen. Kjernen av målgruppen er nylig ankomne flyktninger som ikke kan svømme. Men for å kunne nå målet om ikke bare å lære denne gruppe å svømme men også å være en inkluderings- og integreringsarena er det viktig at gruppen også bygges opp med deltagelse fra ikke-vestlige innvandrere, vestlige innvandrere og etniske norske.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Alle bortsett fra et må ble i meget stor grad oppnådd. Det vi ikke har klart er å finne en permanent finansiering av prosjektet. Se fullstendig rapport for mer detaljer.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
134
Prosjektgjennomføring/Metode
Det har vært gjennomført svømmekurs (rundt 40 økter per år for alle brukergruppene), samt 2-3 årlige fellesturer. Det er også vært god og regelmessig kommunikasjon med prosjektpartnere. Vi har også gjennomført muntlige brukeriundersøkelser.
Resultater og resultatvurdering
Gjennom hele 2017, 2018 og 2019 har vi hatt god deltagelse, 58 damer, 35 menn og 41 barn, totalt 134 deltagere, som har vært med på med rundt 40 årlige svømmeøkter og 2-3 årlige fellessamlinger. Over 100 av disse har lært å svømme, og de fleste av de andre er på god vei til å bli trygge og selvstendige i vann.
Oppsummering og videre planer
Prosjekter å sies å være svært vellykket, men høy deltagelse og en stor del som har lært seg å svømme. VI ser også at vi har lykkes i å etablere dette som en sosial inkluderingsarena hvor deltagerne bruker god tid sammen både før og etter svømmeøktene. Den del vi ikke har lykkes med ligger helt utenfor vår kontroll (kommunesammenslåingen). Vi jobber videre med å sikre en permanent drift av prosjektet, foreløpig er de svømmeklubben selv som bærer alle kostnadene.