Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Alle elever har rett til å medvirke i skolen jf. formålsparagrafen i opplæringsloven. Skolebesøk Redd Barna har gjennomført har avdekket at elever i de klassene der elevene hadde opplevd mye mobbing, utestengelse og baksnakking, fortalte at de i mindre grad fikk påvirke undervisningen og saker som angår dem, og elevene følte seg ikke trygge i klasserommet og flere slet med å si ting høyt i klassen. Elevene opplevde heller ikke å bli involvert i hvordan klassen skulle jobbe med fagene, og elevene opplevde i liten grad at de fikk medvirke til hvordan timene skulle gjennomføres.
Målsetting for prosjektet
Alle elever skal få oppfylt sin rett til elevmedvirkning i barneskolen, og på den måten få et trygt og inkluderende skolemiljø, der de trives godt og opplever større mestring og bedre psykisk helse.
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er elever og lærere på barneskolen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
220000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
• Skolebesøk på barneskoler for å innhente god praksis og råd. I starten av prosjektet vil vi sende en generell henvendelse og spørreundersøkelse til alle barneskoler som bruker Redd Barnas materiell og som vi har i våre nettverk, for å etterspørre eksempler på god praksis. Resultatene fra denne spørreundersøkelsen vil gi oss et godt kunnskapsgrunnlag og gi oss føringer til hvordan vi kan gjennomføre skolebesøkene. Det vil også kunne hjelpe oss å identifisere hvilke skoler vi ønsker å besøke, for å innhente elevers og læreres erfaringer. • Elevmedvirkningshåndbok for lærere og skoleledelse om hvordan tilrettelegge for god elevmedvirkning i skolen. Basert på funnene fra skolebesøkene og i samarbeid med faglig ressursgruppe, skal vi utarbeide en elevmedvirkningshåndbok som skal gi skoler verktøy, tips om arbeidsmetoder og aktiviteter til hvordan tilrettelegge for god og reell elevmedvirkning både i undervisningen, planleggingen og tilretteleggingen av skolehverdagen og med det forebyggende arbeidet for å skape trygge klassemiljøer og forebygge mobbing. • Informasjonsfilm om elevmedvirkning til målgruppen barneskoleelever. Opplæringsfilm om hvordan få til elevmedvirkning i praksis til målgruppen lærere og skoleledelse.
Fremdriftsplan for prosjektet
Aug 2022-sept 2022: Planlegging av ressursene, oppstartsmøter og første kontakt ut mot skoler. Okt 2022-april 2023: Kunnskapsinnhenting, skolebesøk og møter med elever, lærere og rektorer. Hele prosjektet: Jevnlig kontakt med faggruppa for å sikre faglig forankring. Des 2022-juni 2023: Kontinuerlig arbeid med elevmedvirkningshåndboka, anbudsrunde filmselskap og utvikling av filmene. Aug 2022-Des 2023: Ferdigstilling, lansering og markedsføring