Kongesommer – Aktivitere i skoleferien

Søknadssammendrag

Bakrunn for prosjektet er at bar/unge skal ha noe å gå til i sommerferien. Skolebarna har ca. 2 mnd. ferie, mens foreldrene som regel 3 eller 4 uker. Vi tilbyr også hytteturistene å komme. Nytt vennskap kan oppstå, og nye relasjoner bygges. Kommunen er avhengig av turisme.
Et mål med «kongesommer» er at barna skal få innblikk i hva forskjellige organisasjoner driver med, og få lov å prøve tilbudet uten at det skal koste de noe. Så når høsten kommer har de en peiling på hva som kan passe for den enkelte. Et annet mål er å skape møteplasser for de som ikke er bortreist på ferie. De som kommer hit på ferie kan også bli med. På den måten får de kanskje en tilknytning til plassen og ønsker å komme igjen.
Målgruppen er barn/unge fa 1. til 10. klasse, kommunens egne unge, og de ferierende.
Dette er femte året vi i Karmøy Frivilligsentral IOGT arrangerer «Kongesommer».

Første året hadde vi ca. 30 deltagere på en eller flere aktiviteter. Andre året hadde vi over 50 deltagere.

Tredje og fjerde året økte antall deltagere til ca. 100.
Antallet frivillige hjelpere har også økt.

Flere foreldre, besteforeldre og ellers frivillige hjelper til, og kommer med forslag til aktiviteter.
Enn om vi har knyttet til oss frivillige voksne hjelpere, ønsker vi å ha ungdom til å hjelpe oss. Det er de som gjør at de ennå yngre synes at det er «kult» å delta. Ungdommen som vi ber om hjelp får en liten påskjønnelse hver. De legger opp program sammen med oss, og de instruerer og aktiviserer. Etter avsluttet sesong får de attest.
Aktiviteter kan være: klatring, fotball, hip hop, breakdans, fisking, svømming, vannsport, padling, orientering, matlaging i naturen, riding etc. Vi er så heldige å få låne idrettshallen i de 4 ukene prosjektet varer i tilfelle uvær.
Som resten av landet er vi opptatt av god folkehelse, og fokuserer ekstra på det.
Veldig positivt er det å se at flere nord på Karmøy benytter seg av tilbudet, noe som er et problem da vi holder til i søre enden av kommunen.
Tilbudet har begrenset seg etter hvor mye midler vi kan skaffe. I tillegg til godtgjørelse til ungdommene, bruker vi midler på bussleie, leirplassleie, utstyrsleie og innkjøp av diverse hjelpemidler.
Ønsket nå er å lage en dokumentar film om prosjektet. På den årlige regionskonferansen presenterer vi suksesshistoriene våre til hverandre. Ved å lage en film, tenker vi hjelpe andre til å komme i gang med lignende prosjekt. Filmen skal inneholde beskrivelse, intervjuer, metode og fremdrift. På den måten kan den bli et godt redskap for flere. Håpet er også at prosjektet kan drives av frivillige etter endt prosjekt periode. Derfor bør all dokumentasjon og alt utstyr være på plass.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Rapport Kongesommer 2012 til extrastiftelsen.pdf

Prosjektleder/forsker

Brit Turid Valhammer

Detaljer
Program
Forebygging (2012)
Prosjektnavn
Kongesommer – Aktivitere i skoleferien
Organisasjon
IOGT i Norge
Beløp Bevilget
2013: kr 40 000
Startdato
08.07.2013
Sluttdato
31.12.2013
Status
Avsluttet