Kulturverksted

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

KOLONs Kulturverksted er et tilbud til publikum som har overvært en KOLON-forestilling

KOLONs Kulturverksted er et tilbud til publikum som har overvært en KOLON-forestilling. KOLON har spilt forestillinger med tema rundt ungdom og rusgifter i videregående skoler fra 1980. Omfanget av arbeidet er stort med ca 160 forestillinger og 40.000 ungdommer som publikum hvert år. Det har lenge vært et behov for å tilby disse ungdommene et rusfritt miljøtilbud i etterkant av forestillingene. Ungdom i alderen 16-19 år er som regel for gamle til å bli invitert med i vanlig lagsdrift i JUVENTE, og siden KOLON stort sett spiller for denne målgruppen, har det vært et behov  for spennende aktiviteter som passer 1-19-åringer.

 

KULTURVERKSTEDENE startet opp i 1996 som et prøveprosjekt for å dekke disse behovene. I 1997 og 1998 fikk vi støtte fra stiftelsen Helse og Rehabilitering til videreføring av prosjektet. Arrangementene har hatt dyktige gruppeledere innen teater, musikk, dans og sjonglering. Deltakerne samles fredag og arbeider intenst frem til en arbeidsvisning lørdag kveld. Denne visningen fungerer som en type ”nysirkus” hvor poenget er at alle skal bidra med det de har lært seg i løpet av 24 timer.

 

Gjennom flere år har KULTURVERKSTEDENE også samlet deltakere som har vært med på mange verksted. Denne kontinuiteten skaper et stabilt grunnlag for de nye deltakerne. Det er lett å bli med. Et viktig moment er at det skal være mange deltakere, og vanligvis har det kommet mellom 100 – 160 deltakere. Mange ungdommer i denne alderen ønsker å utforske nye miljø og mange kommer derfor alene. Siden det er mange til stede er det også lett å bli inkludert. Tilbakemeldingene viser at våre KULTURVERKSTED-deltakere er svært fornøyd med det sosiale tilbudet, med  det faglige nivået på kursene og derfor har mange blitt gjengangere. De får noen små, viktige drypp om det å fungere uten bruk av rusmidler. De utvikler sine sosiale ferdigheter og øker selvtilliten. Prisen på kr 200,- for ei helg inkluderer god og sunn mat, kurs og opphold. Dermed har ikke prisen vært et hinder for noen til å delta.

 

Støtten fra Helse og Rehabilitering i 1997 og 1998 var et viktig bidrag får å gjøre videreutvikling av kulturverkstedene mulig i perioden. Etter avsluttet prosjektperiode har tiltakket fortsatt med støtte fra andre finansieringskilder, og er i dag en helt naturlig del av Juventes og Kolon musikkteaters ordinære virksomhet.

Prosjektleder/forsker

Harald Stensland

Detaljer
Program
Forebygging (1997)
Prosjektnavn
Kulturverksted
Organisasjon
Juvente
Beløp Bevilget
1998: kr 300 000, 1999: kr 300 000
Startdato
01.01.1998
Sluttdato
31.12.1999
Status
Avsluttet